Özdilek Sanat Merkezi'nde gerçekleşen 'Tarih ne işe yarar?' konulu söyleşinin moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut yaparken, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurşen Gürboğa ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Sinan Yıldırmaz konuşmacı olarak katıldı.
YOK SAYILAMAZ
Tarih gerçeklerinin hiçbir zaman değiştirilemeyeceğine dikkat çeken Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Bazı çevrelerin Çanakkale Savaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'ü küçümsemeleri, yok saymaları beni çok üzüyor. Ama onların dediği gibi değil tarih gerçekleri hiçbir zaman değiştirilemez. Bu ülkenin yakın tarihi yani Kurtuluş Savaşı'nın gerçekleri burada hepimizin var olmasını sağlayan önemli olaylardır' dedi.
KİMLİK İNŞASI
Doç. Dr. Nurşen Gürboğa, 'Tarih ulusal kimliğin inşa edildiği bir bilim dalıdır. Bu anlamda da siyasal iktidarlarla tarih arasında son derece güçlü bir ilişki vardır' diye konuştu. Sinan Yıldırmaz ise şunları söyledi: 'Milliyetçi tarihte tam anlamıyla başarı hikayeleri anlatılır. Hiçbir zaman yenilgiye yer yoktur. O yüzden de bir yenilgi, bir başarısızlık varsa o her zaman bir başkası yüzündendir.' Söyleşinin ardından soru-cevap kısmına geçildi. HM
Editör: TE Bilisim