CHP Parti Meclis Üyesi Gaye Usler, ES TV'de canlı yayınlanan Vaziyet Programının konuğu oldu. Usluer, gazeteciler Ali Baş ve Arif Anbar'ın gündeme dair sorularını yanıtladı.
UMUTLUYUM
Usluer, seçim sonrasında insanların yüzünün güldüğünü belirterek 'Türkiye'de giderek dozu artan bir korku iklimi yaratılmıştı. Yine 31 Mart seçimleri öncesinde ve sonra bu yineleme sürecince Cumhur İttifakı korkunun yanı sıra bir endişe ortamı yaratmaya özen gösterdi. Bunun yanında zaman zaman had bildirme tarzında çıkışlar oldu. Tüm bunlara karşın bizlerin bile tahmin edemeyeceği birkaç araştırma şirketinin sonuçlarını duyduğumuzda da yok artık yüzde 9'da olur mu gibi düşündüğümüz bir sonuçla karşılaştığımızda aslında insanların birleşerek yani konuşmadan birleşerek yüreklerini birleştirerek bir demokrasi bilinci içinde demokrasi dersi verdiklerini düşünüyorum ki bazı gazeteler bu duruma 'Demokrasi Darbesi' demişler. 'Darbe' sözcüğünü kullanmayı sevmiyorum ama sonuçta 'Sandık Darbesi' dendi 'YSK Darbesi' dendi. Demokrasinin darbesi olmaz aslında ama demokrasi bir eğitim işi bilinç işi. Türkiye'de yaşayan yurttaşların bu bilince sahip olduklarını görmek ve bugün etrafımızda demokrasiden bahseden Ortadoğu ülkelerine baktığımızda Türkiye'nin o Ortadoğu ülkelerinden hiç birisi olmadığını görüyoruz. Çünkü burada yaşayan insanların cumhuriyet kurulduktan sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimleriyle birlikte demokrasiyi içselleştirdiğini görmek, korku iklimine, endişeye, had bildirmeye izin verilmeyeceğini görmek açıkçası ülkem adına beni umutlandırdı' dedi.
CEPTEKİ PARALAR BOŞALDI
31 Mart seçimi öncesinde bazı hesaplardan oyların çalınacağı şeklinde paylaşımlar olduğu ama herhangi bir hile görülmediğinin hatırlatılması üzerine konuşan Usluer, 'YSK aracılığıyla hakkıyla kazanılmış bir seçimin aleni olarak nasıl iptal ettirildiğini ve legalize edilerek iptal edildiğini hep birlikte gördük. Dolayısıyla; 'Geçmiş seçimlerde kazanmak adına hiçbir şey yapılmamıştır. Bu tamamen yurttaşın iradesinin sandığa yansımasıdır' demek bence çok doğru olmaz. Neden? 16 Nisan Referandumuna bakalım; bence iktidar partisi hep bir B planı oluşturmuş. Yani kazanamazsak ne olacağının planını ki 16 Nisan Referandumunda saat 16.00 civarında mühürsüz oylarında sayılacağı konusunda YSK'nın aldığı kararda aynen bugün 6 Mayıs'ta İstanbul seçimlerinin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali gibi bir sandık darbesiydi. Aslında 16 Nisan referandumunda da mühürsüz oylar geçerli sayılmasaydı bugün anayasa değişmemiş olacaktı ve biz parlamenter sistemde kalacaktık. Sonuçta merkezi iktidar elindeki yargı gücünü, YSK üzerindeki etkisini kullanarak bir süreç geçirdi. Yerel yönetim seçimlerinden sonra ne değişti? Dünyadaki genel konjonktür 16 Nisan referandumu sonrasındaki Türkiye'de parlamenter sistemin yok edilmesi. Ve artık çok aleni Tekçi sisteme geçilmesi; tek adam, tek yargı, tek bürokrasi, tek sahibi karar verici gibi bu tekli sistem Türkiye'de yaşayan kimsenin hoşuna gitmedi. Tekli sistem 24 Haziran sonrasında Türkiye'de ekonomik sistemi dümdüz etti. İnsanlar cebindeki paranın boşaldığını gördü' diye konuştu.
SİSTEM TUTMADI
Erken seçimin söz konusu olup olmadığının sorulduğu Usluer, 'Erken seçim için mutlaka demiyorum. Eğer bu şartlar devam ederse gidilen yol erken seçimdir. Şartlar düzelebilir Şöyle ki; mecliste grubu olan tüm siyasi partilerin kafa kafaya vermesiyle yani kimseye 'illet, zillet, ihanet, terörist' demeksizin, bizler hepimiz seçilmiş insanlarız. İnsanlar bana oy verdiler. Bana oy vermeyen insan terörist diye bir şey yok. Bu sistem ülkemizde tutmadı. Gelin kafa kafaya verelim yeni bir anayasa metni oluşturalım. Referanduma gidelim yeni anayasayı oylatalım tekrar demokrasisi güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönelim derse AKP ve dönebilirsek o zaman erken seçim olmaksızın Türkiye'de rahat bir sürece girebilir. Öngörüme göre bu sistem 4 yıl gitmez. Bahçeli bir gün çıkıp haydi hodri meydan erken seçime dedi. Gene öyle bir şey kendi koşullarında oluşturmak istiyorlar' dedi.
YENİ ANAYASA METNİ OLUŞTURALIM
Seçim yapmadan sistem değişikliğinin yapılacak yeni bir Anayasa metniyle olabileceğini kaydeden Usluer, 'Yeni bir anayasa metni oluşturulabilir. Daha önce böyle bir deneyimleme oldu biliyorsunuz 24. Dönemde 2011 seçimlerinden sonra hatta bizden Sayın Süheyl Batum'un içinde olduğu Cemil Çiçek'in koordinasyonunda yürütüldüğü bir deneyim yaşandı fakat becerilemedi. Tabii ki ülkenin içinde bulunduğu durumda iç ve dış siyasette karmaşa ekonomi bunlara baktığımızda iyi bir mutabakat ortamında yapılabilir mi yapılabilir. Bugün Sayın genel başkanımızın söylediği şuydu: Su sistemden memnun musunuz? Değil misiniz? diye bir referanduma gidelim. İnsanlar memnunuz diyorlarsa hadi buyurun devam edin ama insanlar memnun değilse de anayasayı değiştirelim şeklinde' dedi. HM
Editör: TE Bilisim