Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandı. Toplantıda meclise yazılı soru önergesi sunan AK Partili Meclis Üyesi Orhan Durmuş, Kurtuluş Kapalı yeri hakkında konuştu. Pazar yerinin ilgisizlikten ve bakımsızlıktan giderek kötü bir noktaya geldiğini söyleyen Durmuş, 'Önceki yıllarda vatandaşın rağbet ettiği bir yerdi. Bugün ise yağmur ve kar yağınca çatısı akan bir duruma gelmiştir. Aynı şekilde otoparkı yağmur yağınca göle dönmektedir. Pazar yerinin şartları her geçen gün kötüye giderek çöküntü bölgesi olmaktadır. Şehrimizin en merkezi yerinde olmasına rağmen belediyenin yeterli ilgi göstermediği bir yer olmaktadır. Avrupa şehri olarak lanse edilen Eskişehir'e yakışmamaktadır. Sorumuz şudur: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi burası ile ilgili ne düşünmektedir? Buranın bakımı, onarımı, revizyonu yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır?' diye konuştu.
MÜLKİYET SORUNU VAR
Kurtuluş Kapalı Pazar yeri ile ilgili mülkiyet sorunu olduğunu belirten Büyükerşen, 'Sebepleri var. Burada yıkılması gereken iki tane apartman vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından o binalar bize verilmişti. Şimdi geri isteniyor. Pazar yeri arazisinde ise mülkiyet sorunu vardır. Yargı hususu ve tapu konusu üzerine çalıştı arkadaşlar ama maalesef uzuyor bu işler. El atamadık. Yani oraya bir masraf yapabilmemiz mümkün değil. Dönüşüm projelerine de dahil olmadı. Yeni bir çözüm arıyoruz. O vaziyette bırakılmaz. Ama mülkiyet sorunları halledildikten sonra yapılacak iş yatırım programı olarak daha modern yapının yapılması için meclisimize gelecek' şeklinde konuştu.
ERTELEMEK ZORUNDAYIZ
Merkezi hükümetin belediye bütçesinde kesintiye gittiğini ve bunun yatırımları olumsuz etkilediğini vurgulayan Büyükerşen, 'Ekonomik durum ve belediyenin bütçe durumu nedeniyle 2020 yatırımlarında bile kesintiye gidiyoruz. Yani ekonomiyi bu duruma düşürenlerin sebep olduğunu söylemek istemiyorum ama ne yazık ki belediyelerin merkezi hükümet gelirlerinden aldıkları kesintileri söylersek geçtiğimiz bayram arifesinde ticari bankalardan aldığımız krediyle maaşların bir kısmını tamamlayabildik. 30 milyon birden kesildi. Bu ay da 7 milyon birden kesildi. Gidişat hiç de iyi değil. Yeni başlayacağımız yatırımları ertelemek zorundayız. Başlamış olan yatırımlarımızda pek çoğunda iz bedeli vardır. Eskişehir'deki ilçe belediyelerinde de durum böyledir diye düşünüyorum. Merkezi hükümet istediği zaman istediği kadar kesinti yapıp, eline ne kadar para kalırsa onu gönderiyor. Sebebi sorulduğu zaman da savaştan bahsediliyor. Hatta sayın cumhurbaşkanımız bir vatandaşımıza, 'Sen bir merminin ne kadar olduğunu biliyor musun?' demişti' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim