Mevsimlik tarım işçilerinin sosyal yaşamlarının, çevresel koşullarının ve aile yaşantılarının gözlemlendiği çalışmada çok ciddi sorunların olduğu tespit edildi.

'Mevsimlik tarım işçilerinin yaşamlarına eğilmeyi hedefliyoruz'
Çalışma alanında gözlem yapan Göç Okulu Proje Koordinatörü Handan Kaygusuz, Şanlıurfa merkezine 80 km uzaklıkta olan ve 1500 kişinin yaşadığı Uluhan Köyü'nde birçok sıkıntının olduğunu belirterek, 'Bu proje ile birlikte sadece Eskişehir'de değil, aynı zamanda Türkiye'de bulunan göç olgusuna dikkat çekmek ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşamlarına eğilmeyi hedefliyoruz. Beslenme, barınma ve su gibi temel ihtiyaçlardan mahrum olan bu kesimin sıkıntılarını göz önüne sermek istiyoruz. Dokunulmayana dokunmak ve var olan koşulların iyileştirilmesi için çaba harcıyoruz. Göç hikayesini çekmek için geldiğimiz köyde ne yazık ki bir yol bulamadık. Ulaşım büyük bir sorun teşkil ediyor. İlk olarak köy yolunun olmaması, suyun bulunmaması gibi temel ihtiyaçların yokluğu yaşamı iki kat zorlaştıran etmenler olarak göze çarpıyor' dedi.


'Çocuklar 4 ay okulda, 8 ay tarlada'
Çocukların sadece 4 ay boyunca okula devam etmeleri ve 8 ay boyunca Eskişehir'de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmalarının ciddi bir sıkıntı olduğuna da değinen Kaygusuz, 'Çocukların eğitimlerinin yarım kalması bölgede görev alan öğretmenlerin de büyük oranda şikayetçi oldukları bir durum. Bizim gözlemlerimiz doğrultusunda söylenecek en önemli şey mevsimlik tarım işçilerinin sadece çadır yaşamları değil, köylerindeki yaşamları da zorluklarla dolu. Yolun ve suyun bulunmadığı bu köyde okulun bulunması büyük bir mucize diyebiliriz' diye konuştu. (AHM)

Editör: TE Bilisim