Türkiye'nin ilk akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk tarafından büyük çabalar sonrasında Türkiye'ye getirilen P-51 D Mustang tipi savaş uçağı, üretildiği yıllarda İkinci Dünya Savaşı'nda büyük başarılara imza attı. Uzun menzilli ve hızlı olması ile düşmanlarına korku salan efsane uçaktan biri artık Türkiye'de. Tahminen 90 tanesinin halen uçtuğu bilinirken, Sivrihisar'a getirilen tarihi uçak düzenlenecek organizasyonlarda gösteri yapacak. 1944 yılında üretilen uçak 74 yaşında olmasına rağmen restorasyon sonucunda uzun menzilli yol yapabiliyor. Uzun aramalar sonrasında İngiltere'de bulunan uçak, Türkiye'ye uçarak getirildi.
74 YILLIK
Uçak hakkında bilgi veren Milli Pilot Ali İsmet Öztürk, 'Bu uçak 74 yıl önce yapılmış. Bugün öyle bir özelliği yok. Bugün tamamen bir klasik. Çok özel bir parça. Gökyüzünün Picasso'su olarak düşünebilirsiniz. Biz Mustang'i Havacılık Müzemiz içerisinde hep olsun istedik. Yaklaşık 3 senelik bir çalışmamız oldu' dedi.
UÇAN MÜZE
Müzenin her zaman açık olduğuna dikkat çeken Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: 'Müzeye girişler ücretsiz. İstedikleri zaman gelip görebilirler. Havacılık merkezinde 8 organizasyon olacak. Bu organizasyonda uçmasını sağlayacağız. Bunların hepsi uçan müze olarak kabul edilen, zaman makinası diye adlandırılan makinalar.' İHA
Editör: TE Bilisim