AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Es Tv'de yayınlanan Vaziyet Programında Es Tv Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş ve Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Çalışkan, gönül belediyeciliği vurgusu yaptı. AK Parti İl Başkanlığı tarafından Tepebaşı İlçe Başkanlığı'na Hakan Çizmelioğlu'nun atanmasını değerlendiren Çalışkan, 'Ben göreve geldikten sonra en temel ilkemiz teşkilatlara sahip çıkma, teşkilatları devam ettirme ve teşkilatların geçmişten gelen alışagelmiş düzenini bozmamak adına hareket ettim. Son ana kadar da bunu savunmaya devam ettim. Tepebaşı Belediye Başkan adayımız eski teşkilatçı olan bir abimiz, büyüğümüz olduğu halde mevcut ilçe başkan vekili arkadaşlarımız belki kısmen bir gönül kırıklığına düşerler diye öncelikle Tepebaşı'nı onarıp, Tepebaşı'nda ilçe başkanımızı atamayı düşündük. Genel merkezimiz de bunu uygun gördü. Odunpazarı'nda ilçe başkanımız, daha önceki ilçe başkanımız şimdi mevcut belediye başkan adayımız, dolayısıyla oradaki herhangi bir sorun olmaksızın ekip aynı hızla devam ediyor. Tepebaşımızda da sorun yok ancak orayı bir an önce revize edip devam etmemiz lazım. En hızlı şekilde bunu yaptık. Bizim teşkilatlarımız buna çok alışkın, hemen adapte oluyorlar' dedi.

FIRTINA KOPARIYORLAR
Bir süredir belediyelerden billboard tahsis etmek istediklerini ancak hiçbir zaman olumlu yanıt alamadıklarını dile getiren Çalışkan, 'Çok ufak bir suda fırtına koparıyorlar. Niçin yaptıklarını anlarken çok zorlanıyoruz. Billboardların tamamını yasal olmadığı halde kendi icraatlarını anlatır şekilde siyasi propaganda malzemesi haline dönüştürdüler. Bakın şehrin tamamında onların billboardları var. Bizim sadece 'Eskişehir'e yeni heyecan gelecek' yazısı bu kadar rahatsız edici olmasındaki temel faktöre bakmak lazım. Şehri gelecekte vizyoner arkadaşlarımızın, adaylarımızın yöneteceğine inancımız tam. Biz kendi işimize bakıyoruz. Seçimlere odaklandık. Çok iyi gidiyoruz. Sahada çok iyi gidiyoruz. Başkanlarımıza çok ciddi bir teveccüh var. Başkanlarımızın çok tevazu ve samimiyetle mücadeleleri var. Ben bunun yansıması olarak halkımızda da anketlerde de bunun sonuçlarını çok gördüğümüz için bu tür ufak şeylerde fırtına kopartmaları ne kadar zor durumda olduklarını ve seçimin onlar için ne kadar olumsuza döndüğünün çok açık göstergesi. Şehre bakarsanız şehrin duvarlarında belediye hizmetlerine ilişkin reklamlar var. Şehrin billboardlarının tamamı onların hizmet anlattıkları araçlara döndü. Siz hizmeti yapıyorsunuz, bu hizmetlerin reklama mı ihtiyacı var yoksa siz görünürlüğü az olan hizmetler mi üretiyorsunuz? Görünürlüğü az olan hizmetler üretirseniz yaptığınız küçücük işleri devasa billboardlarda, kör duvarlarda, hareketli mobil LCD ekranlara taşırsınız. Hizmetler büyük olacak, görünürlüğü olacak. Küçük olursa işte böyle bütün billboardlara yapışır, hiç birinden çıkma eğiliminde olmaz' şeklinde konuştu.

ORKESTRA ŞEFİNE
İHTİYAÇ VAR
Gerçekleşen basın toplantısında Burhan Sakallı'nın 'Ben size proje açıklamayacağım, ben size bir orkestra şefi olmayı ve bu şeflik doğrultusunda Eskişehir'in tüm renklerini tüm fikirlerini bir araya getirerek bir eser oluşturmayı vaat ediyorum' sözü üzerine konuşan Çalışkan, 'Bir sürü proje sayabilirsiniz. Sayacağız da. Asıl olanın bu şehri yönetecek bir orkestra şefinin eksikliğidir. Başkanımızın bahsettiği şey bu. Sayın başkanımız bir orkestra şefi edasıyla daha önce yaptığı gibi Odunpazarı'ndan başlamak üzere 32 tane sokakta dış cephe sağlıklaştırma suretiyle Eskişehir'in turizme açılmasına öncülük etti. Bunu kimse hiçbir şekilde farklı değerlendirmemeli. Çünkü düne kadar Eskişehir 250 bin turist çekecek dediğinde sevgili başkanımız bugün 1 milyonlu sayılara ulaşmasında en temel etken sokak sağlıklaştırmasıdır. Sokak sağlıklaştırmasının doğru sonuçlar verdiği görülünce devamında yine müzeler yoluyla diğer görseller meydana getirildi. Bizim zaten sloganımız ne: 'Yaparsa yine AK Parti yapar' Hiç kimse bizden şunların yapılabilirliğinden şüphe duymuyor. Bakın 1.7 milyar TL'lik Şehir Hastanesi'ni kazandırdık. Sayın Sağlık İl Müdürümüz ve baş hekimimiz 7/24 hastanenin başında çıkan sorunları çözmek adına hareket ediyorlar. Projeler, yatırımlar, hizmet ve paraya ilişki doğru kullanım bizim işimiz. Biz bunu daha önce de yaptık. Millet Bahçesi, Dede Korkut Parkı, ilçelere yaptığımız kültür merkezlerini saymaya gerek yok. Biz yaparız. Çaba sarf etmeniz lazım. Sizin Ankara'ya ilişkin yatırımcı bakanlıkları her gün kovalamanız lazım. Sevgili Volkan Doğan dün TOKİ başkanıylaydı. Şehrimizdeki hemşerilerimize müjdeleri onlar verecek. Çok olumlu bir görüşme geçti. Adaylar açıklanalı ne kadar oldu? Bakın TOKİ başkanının başını ağrıtıyoruz. Daha adayız. Projelerimiz de var, yaparız. Siz yeter ki yapmak isteyin' ifadelerini kullandı.

AYRILIK OLAMAZ
Zihni Çalışkan, Burhan Sakallı'nın basın toplantısında Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve Volkan Doğan'ın eksikliğine ilişkin şunları söyledi: 'Volkan Doğan ve Emine Nur Günay TOKİ başkanının yanındaydı. Nabi Avcı'nın da mutlaka bir programı vardı yoksa gelmemezlik eder mi? Bu şehirde bizim orkestra şefimizin alnını yere eğdirecek hiçbir aykırılık, ayrılık söz konusu olamaz.'

ŞİİR GİBİ OLUR
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ile ilgili düşüncelerini aktaran Çalışkan, 'Başkan adayı şair olan şehir şiir gibi olur. Bu anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Her konuyu rahatlıkla çözecek hem donanımı var hem projeleri var. Burhan Bey alasını yapar, iyisini yapar. Bu şehrin en layık olduğu işleri yapar. En doğrusunu yapar. Bunu yaparken de şehrin dinamiklerine sorar. Sanayi odasına, ticaret odasına , esnaf odalarına, diğer meslek kuruluşlarına sorar, üniversite ile işbirliği yapar. Merkezi hükümetin tüm bakanlarının başını her gün ağrıtır. Bu orkestrayı da şahane bir orkestra şefi edasıyla yönetir. Orkestra şefi farklı bir algı. O yüzden lansman, parlaklık iyi. Kızılinler Sıcak Su projemiz yok mu? Var. Herkes biliyor. Trafik sorunun çözülmesi. Herkes biliyor. Biz geldiğimizde sanayi kavşağının altından girip üstünden çıkar mıyız. Yaparız. Yapmazsak bize ayıp olur. Şehrin trafiğinin sıkıştığı her noktada biz hemen o tramvayı alttan üstten çıkartırız. Soruna anında çözüm' dedi.

HERKES YANLIŞ YAPABİLİR
Çokça gündeme gelen Hat Boyu Projesi'ne değinen Çalışkan, 'Buna ilişki paydaşlarınızla doğru irtibat kurarsanız, doğru sonuçlar alırsınız. Oraya ilişkin çok hoş projelerimiz var. Sakarya Caddesi ile Bağlar Caddesi arasını hatta devamında Muttallip Caddesi'ne kadar olan kısmı hareketlendirmek, işlevselleştirmek, oradaki ticaret aksını oluşturmak orayı bir yürüyüş aksı haline getirmek adına projeler var. Biz yanlış yapabiliriz, herkes yanlış yapabilir. Cumhurbaşkanımız da bunu söylüyor zaten. Bu projeyi biz güzel bir proje olarak yaptık. Kullanım esnasında farklı boyutlarda düşünülebilecek noktalar ortaya çıktıysa biz bunları dönüştürürüz' ifadelerini kullandı.

GÖNÜLLERE GİRECEĞİZ
Eskişehirlilerin gönlüne girmek için yola çıktıklarını söyleyen Çalışkan, 'Milletin bağrından çıkan bir parti olduğumuz için sloganımızda ne 'Memleket işi, gönül işi.' Biz hemşerilerimizin gönlüne gireceğiz. Bunu yaptığımızı değerlendiriyoruz, şu anda sahadan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Çünkü teşkilatlarımızla birlikte çalışan, teşkilatlarımızın çok yakından tanıdığı, partimizle özdeşleşmiş adaylarımız var. Bu adaylarımızla doğru yürüyoruz. Keza dış ilçelerimizde de aynı şey geçerli. Dış ilçelerimizde de adaylarımıza çok ciddi bir teveccüh var' ifadelerini kullandı.

BÜTÇELERİYLE YETİNMİYORLAR
AK Partili belediyelerin kendilerine ayrılan bütçe ile yetinmeyerek kaynak yarattıklarını aktaran Çalışkan, 'Hizmetleri ortada, kendilerine ayrılan bütçelerle hiçbir zaman yetinmiyorlar. Efendim benim 5 milyon bütçem var hayır değil. Gidiyorlar her bakanlığın kapısını aşındırıp, her birinden farklı kanallardan proje üretmek suretiyle fon sağlıyorlar ve bunları yatırıma dönüştürüyorlar. Biz bu şehirde kilit taş döşüyoruz, eksik var mı? Var. YİKOP vasıtasıyla çözüyoruz. Belediyecilik hizmeti olarak algılanıyor olabilir biz anlatacağız. Bunu devlet kaynaklarıyla Valilik aracılığıyla yaptığımızı, yaptırdığımızı. 'Hastaneyi belediye yaptı' söylemi, bu artık mantık kurallarının da ötesine geçen bir siyasi angaje olma noktası. Böyle bir dünya yok' dedi.

EN İYİSİNİ HAK EDİYOR
AK Parti'nin Eskişehir'de anketler yaptırdığını kaydeden Çalışkan, vatandaşların artık yeter dediğini iddia etti. Yeşiltepe Mahallesi 1'inci Etap İmar Plan Çalışması Bilgilendirme Toplantısı'nda yaşanan gerileme de değinen Çalışkan, 'Sayısal veriler anlamında anketlerimizin çok iyi noktada olduğunu söylüyorum. Araziden de bunu görüyoruz. İnsanlar artık yeter diyorlar. Bugün dedikleri gibi. Yeşiltepeli hemşerilerimiz hizmetin en iyisini hakkediyorlar. Projenin, çözümün en iyisini hak ediyor. Bunu çözmek için buradayız. Biz çözüm merciiyiz. Çözümü sonuna kadar zorlayarak yapacağız. Bakın bazı yerlerde imara ilişkin çözümler yapıyoruz. Nasıl yapıyoruz? Afet riskli alanlar, bazı yerlerde de kitle kararları ve ada bazında yapıyoruz. Niye yapıyoruz? Allah korusun burada deprem olursa biz bunun vebalini alamayız diyoruz. Bu vebali şehrin tamamında düşünmeliyiz. Sazova'da, Fevzi Çakmak'ta, Huzur'da, Erenköy'de, Yeşiltepe'de, Zincirlikuyu'da, Şirintepe'de, Gündoğdu'da düşünmeliyiz. Özellikle saydığım şehrin bu mahalleleri 20 yıldır hizmeti hak etmiyor mu? Ne işi var çamurun içerisinde?' diye konuştu.

İTTİFAKTA HER ŞEY YOLUNDA
Cumhur ittifakında her şeyin yolunda olduğunu belirten Çalışkan, 'MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin millete ilişkin söylemleri, Sayın Cumhurbaşkanımıza ilişkin birlikteliği ve hareketi karşısında genel başkanımızın nasıl bir oluru var ise, biz buna rıza gösterdik ve bunu sonuna kadar da destekledik. Bugün Mihallıççık'ta da, Çifteler'de de MHP adayları seçimi kazanacaktır. Sonuna kadar da onların arkasındayız. Belki resimlerimizi görüyorsunuzdur. Kadir Bıyık'la iki gece önce yine resmimiz vardı. Gece gündüz fark etmez seçim çalışmalarından hiç uzak durmuyoruz. Allah razı olsun ittifak son derece iyi gidiyor. Son derece verimli sonuçlar veriyor. Bunu sahaya da yansıtmak adına ufak stratejik hamleler yapmak gerekecek belki dış ilçelerimizde, bunu da son ana kadar yapacağız' diye konuştu.

DÜŞMAN KARDEŞLER DEĞİLİZ
İYİ Parti'nin Odunpazarı'nda aday çıkarmasının kendileri için avantaj mı yoksa dezavantaj mı olduğunun sorulması üzerine Çalışkan, 'Biz rahatsız değiliz. Rahatsız olan biri varsa kime fayda sağladığı açık. Ben İYİ Partiye başarılar diliyorum. Başta il Başkanımız olmak üzere, Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Salih Beye başarılar diliyorum. Siyasi parti il başkanlarıyla CHP dahil çok hoş bir diyaloğumuz var. Hiç sıkıntımız yok. Söylediğimiz hiçbir şey onların şahıslarına yönelik şeyler değil. Hemşerilerimizin hizmete ilişkin beklentilerini yüksek sesle ve yapacaklarımızla dillendirmek. Yoksa biz düşman kardeşler değiliz. Bu şehre sevgi, hizmet, proje, gelecek üreteceğiz inşallah. Hep birlikte orkestra şeflerimizle' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim