175 delege katıldı
Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2016'da yapılan Genel Kurul'a 763 delegenin 175'i katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla 57. Genel Kurul'da mevcut yönetimden Basın Sözcüsü Yavuz Tuna oluşan Divan Kurulu listesini oylamaya sundu.
Divan Kurulu; Mesut Şimşek, Orhan Kesikoğlu, Cemal Yüksel, Süleyman Uçar ve Yusuf Ünal'dan oluştu. Mesut Şimşek, 'Görevimizi yasalar çerçevesinde sadece Eskişehirspor armasının yanında olarak sürdüreceğiz' diyerek Genel Kurul'u başlattı.

'Geldik, transfer yasağı geldi'
İlk olarak mevcut başkan Sinan Özeçoğlu'na söz verildi. Özeçoğlu, '13 Temmuz'da göreve geldik. Bu görevi teslim aldıktan sonra sağ olsun Halil Başkan yardımcı olacağını söylemişti. Ertesi gün transfer yasağı geldi. Bu kulüp geçen seneden 13 buçuk milyon TL oyuncu bedellerini ödememiş. Biz ödedik ve arkadaşları takımda tuttuk. FIFA'ya 10 milyon Euro teminat verdik. FIFA, 2 dönem transfer yasağı cezası verdi. Herkes her şeyi çok iyi bildiğinden biz beceriksiz olduk' dedi.

'Ceza her an gelebilir'
Özeçoğlu, 'TFF lisansı için 117 tane imza topladık. 4 oyuncu ve Ertuğrul Sağlam'dan imza alamadık ve 3 puanımız silindi. FIFA'da bulunan dosyalardan dolayı 24 puan silme cezası var. O da her an gelebilir' diye konuştu.

'Gelirlerden mahrum kaldık'
Sinan Özeçoğlu, 'Kulübün başına geçtiğimizde borç 116 milyon TL denildi. 165 milyon TL çıktı. Şu an borcumuz 198 milyon TL'dir. Biz göreve gelirken federasyondan altyapı masrafları için verilen 285 bin TL bile bir önceki yönetim tarafından alınmıştı. Doğuş Grubu ile yaptığı 600 bin dolarlık sponsorluk parasının bu sene verilecek 200 bin dolarlık taksiti de alınmış. Bu gelirden de mahrum kaldık. Aktifbank'a 45 Milyon TL borç var. Kulübün 900 bin TL geliri var. O gelirle 4 buçuk ay devam ettik. Biz kimseye elden para ödemedik. Buradan kim ne anlarsa anlasın. 1 kuruşu bile makbuz karşılığı olmadan vermedik. (Salonda uzun süre alkış) Düzgün yöneteceğiz diye geldik.'

'Başkan olduğuma utandım'
'Bazı günler geldi başkan olduğuma utandım' diyen Özeçoğlu, 'Her gün borç geldi. Bir kulübün muhasebesi olmaz mı. Daha düzgün yönetmek için söz verdik. 4 buçuk ayda bunu açıklamalarımızla paylaştık. Eskişehirspor'un 15-20 yılını kurtarmak istiyorsak kurumsallaşmalıyız, şirketleşmeliyiz. Nebi Hatipoğlu başkan 'Söz verenleri açıkla' dedi. Genel Kurul salonunda kendi de söz verdi. Bakanımızla görüştük. Elimizden gelen desteği veririz dedi. Para konuşulmadı… 4 ay oldu niye gidiyorsunuz diyebilirsiniz. Kazım Kurt başkanın verdiği billboard 4 milyon TL civarında. Onu satar harcadığımız paraları alabilirdik. Futbolcuları devre arasında satar paramızı alır öyle giderdik. Ama bizim sevdamız Eskişehirspor. Gözümüz parada pulda değil. 7-8 milyon TL yeni yönetime bırakıyorum' dedi.
'Bırakacaktın niye geldin'
Özeçoğlu'nun ardından Yönetim Kurulu Üyesi Alper Özsoy tarafından faaliyet raporlarını okudu. Halil Ünal raporların okunmasından sonra söz aldı. Ünal, 'Sinan arkadaşım bırakacaktın niye geldin. Kulübü battı imajına getirmek günahtır. Biz de aynı şartlarda geldik. Hiç oyuncu yoktu. Ben buldum. Sen de para bulacaktın... TFF'ye nasıl 3 puan sildirdin. İlk defa kulüp lisansı alamayan başkansın. İlksin yemin ediyorum. Tarihe geçtin' dedi.

'Kayyuma bırakmayacağım'
Ünal, 'Hiç konuşmadık bugüne kadar. Geçen sezon başı daha zorlu şartlarda taraftar 'Efsane başkan göreve' dediğinde göreve geldik… İktidar partisinin Genel başkan yardımcısını kırdın, belediye başkanlarımızı kırdın. Gitmek yok Sinan. Kalacaksın ama hepimize gider yaparak değil ama… Ben bu kulübü kayyuma bırakmayacağım. Hep beraber bu cenazeyi kaldıracağız, şu borçları ödeyeceğiz… Bir havuz kurulsun. Takımı kurtarmak adına. 116 milyonluk bilanço borcunu, bir komite kurulacak… Getirin parayı beraber ödeyelim' diye konuştu.

'Haydar Aras'tan sürpriz liste'
Ardından denetim kurulu raporunu okundu ve seçim maddesine geçildi. Divan tarafından yönetim listesi var mı? Çağrısına, sürpriz bir öneri geldi. Prof. Dr. Haydar Aras, tarafından Divan'a gönderilen öneride, kendi başkanlığında bilimsel bir çalışma yürütecek bir yönetim listesi oluşturulması için, genel kurula bir hafta ara verilmesini talep etti. Genel Kurul delegeleri kongrenin ertelenmesi için tepki gösterdi ve Genel Kurul salonundan bir yönetimin oluşarak bir an önce kulübe sahip çıkması tepkisini gösterdi. Bunun üzerine Genel Kurula 15 dakika ara verildi ve eski başkanlar bir odaya geçerek yaklaşık 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

'Sinan başkan kabul etmiyor'
Verilen aranın ardından herkes tekrar salonda toplandı. Eski yönetici Ali Eldem, kapalı kapılar ardından nelerin konuşulduğundan bahsetti. Eldem, 'Herkesin isteği bir noktada toplanıyor. Sinan başkanı başkan olarak görmeyi arzu ediyorlar. Ama Sinan başkan da aldığı karar nedeniyle teklifi kabul edemeyeceğini belirtti. 1 hafta ertelenmesini temenni ediyorum. İçeride gayet olumlu konuşmalar oldu' diye konuştu.

'Özeçoğlu'nun gönlünü yapacağız'
Tekrar söz alan Halil Ünal, 'Sinan başkanın devamı konusunda görüş birliğine vardık. Bir hafta Sinan başkanın gönlünü yapacağız. Eskişehirspor kapanmaz, yok olmaz, kayyuma gitmez. Bu konsorsiyum için emek çektik' dedi.

'Yeni yönetime destek olacağım'
Mevcut Başkan Sinan Özeçoğlu ise, 'Burada 400-500 kişiyiz ama bu şehir 800 bin kişi. 10 dakika liste yapın gelin demek yanlış olur. Bir hafta ara verelim. Aday çıkacak olan varsa ben o yeni oluşacak yönetime söz veriyorum. Destek olacağım' dedi.

Eski başkanlar kenetlendi
Nefer Tribün Lideri Murat Diri ise, futbolcuların bu salondan çıkacak kararı beklediğini, cumartesi günü Samsunspor ile maç olduğunu ve takımı maça kimin götüreceğini belirterek, eski başkanların Samsun deplasmanında takımın yanında olmasını istedi. Bunun üzerine Divan heyetinde yer alan Orhan Kesikoğlu, kulübün eski başkanlarını sahneye davet ederek Eskişehirspor için kenetlenmelerini istedi.
Editör: TE Bilisim