Eskişehir Şeker Fabrikası İşletme Müdürü Fabrika Müdür Yardımcısı İrfan Kantürk, fabrikanın kuruluşundan bugüne geçen süreci anlattı. Kantürk, Atatürk'ün direktifi ile yapılan ve bizzat Atatürk tarafından açılışı yapılan fabrikanın bugün Türkiye'nin 5 büyük şeker fabrikasından biri olduğunu ve kapasite artırımı ile günde 8 bin ton pancar işlendiğini söyledi. İrfan Kantürk, kuruluş yıllarında düşük bir kapasite ile işleyen fabrikanın, günümüz şartlarında 7 bin 200 ton pancar işleme kapasitesine ulaşmasına rağmen bugün daha fazla işlenen şeker ile farklı ürünler elde edilebildiğini kaydetti. Kantürk, 'Şuanda fabrikamız bu kapasite üzerinde yaklaşık 8 bin ton günlük pancar işleme kapasitesine ulaşmıştır. Bu pancar işleyerek yaklaşık bin ton civarında şeker üretiyoruz. Şeker fabrikalarının ürettiği şeker, pancarın şeker içeriğine bağlıdır. Pancarda yaklaşık yüzde 16 baz alınmıştır. 100 kilo pancar yaklaşık yüzde 16 şeker içerir' diye konuştu.

100 KİLO PANCARDAN 14 KİLO KRİSTAL ŞEKER

Kantürk,100 kilo pancardan yaklaşık 14 kilo kristal şeker elde edildiğini ifade ederek, 'Üretim olarak yaklaşık 14 kilo civarında şeker elde ederiz. Yan ürün olarak küspe ve yaklaşık yüzde 4 miktarında da melas elde edilir. Küspe, çiftçilerimize hayvan yemi olarak değerlendirilmek üzere istihak olarak verilir. Melas ise yan endüstrilere ham madde olarak verilir. Bu alkol ve yem üretiminde değerlendirilir' dedi.(İHA)

Editör: TE Bilisim