AŞEVİ
Kazım Kurt, 2014 yılında Odunpazarı Belediye Başkanı seçildikten hemen sonra yeni bir Aşevi Binası için çalışmalarına başladı. Odunpazarı Belediyesi, Aşevi'nin kapasitesini artırarak 2014 yılı temmuz ayında yeni binasına taşıdı. Aşevinin, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olduğunun farkında olan Odunpazarı Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım elini uzatıyor. Her gün 3 bin 500 kişiye sıcak yemek yardımı yapan Odunpazarı Belediyesi, bir ailenin bir öğününü karşılayacak şekilde hazırlanan yemeklerle vatandaşların hem karnını doyuruyor hem de vatandaşlara sağlıklı beslenme olanağı sunuyor.
HALK MARKET
İnsana değer veren projelerle ön plana çıkan Odunpazarı Belediyesi, Halk Market ile Türkiye'ye örnek olmayı sürdürüyor. Odunpazarı Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak kolisi göndermiyor. Bunun yerine vatandaşların ihtiyaç duydukları ürünleri kendileri seçebilmesine olanak sağlıyor. Market formatında olan Halk Market, belediyeye bağış olarak verilen gıda, temizlik ve giyim maddelerini niteliklerine uygun koşullarda depoluyor. Halk Kart sahibi ihtiyaç sahipleri de Halk Market'e giderek ücretsiz olarak ihtiyaçlarını karşılıyor.
'Yoksullukla Mücadele Günü' olan 17 Ekim 2015 tarihinde açılan 'Halk Market'ten, kurulduğu günden bugüne kadar 1133 hane her ay düzenli olarak Halk Market'ten yararlandı.
Yapılan bu yardımların yüzde 40'nı bağışlar oluşturuyor. Halk Markette 120 farklı kalemde gıda ürünü, 40 farklı kalemde ise temizlik ürünü bulunuyor. Halk Marketten bu güne kadar 7 bin 700 parça kıyafet yardımı yapıldı. Yardımı yapılan bu kıyafetlerin yüzde 100'ünü ise halk markete yapılan bağışlar oluşturuyor.
İNDİRİMLİ ALIŞVERİŞ
Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Demiryolu İş Sendikası Mensupları Tüketim Kooperatifi (EDİ-KOOP) ile protokol imzalayarak Odunpazarı Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların alışveriş yaparken kasada indirim kazanmasını sağladı. Odunpazarı Belediyesi ile EDİ-KOOP arasında imzalanan bu protokol Odunpazarı İlçesi sınırları içinde yaşayan tüm vatandaşlar ile Odunpazarı Belediyesi çalışanlarını kapsıyor. Bu protokolden yararlanmak isteyen vatandaşların ise Odunpazarı Belediyesi tarafından verilen 'indirim kartına' sahip olması gerekiyor. Protokol, EDİ-KOOP'un mevcut 6 mağazasında olurken, bundan sonra açacağı mağazalarda da geçerli olacak
İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARA EŞYA YARDIMI
Odunpazarı Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Aynı zamanda bir dayanışma projesi olan 'İhtiyaç Sahibi Vatandaşlara Eşya Yardımı' hizmeti ile Odunpazarı Belediyesi, vatandaşların evlerinde kullanmadıkları, iyi durumdaki 2'nci el eşyalarını alarak, ihtiyaç sahibi vatandaşlara iletiyor. Proje kapsamında 200 hane Odunpazarı Belediyesine eşya bağışında bulunurken, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından 159 haneye eşya yardımı yapıldı.
KOCA ÇINAR YAŞAM MERKEZİ
Odunpazarı Belediyesi yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Emek Mahallesinde bulunan Zümrüt Park içine Koca Çınar Yaşam Merkezi'ni inşa etti. Toplam 203,4 m2 alana sahip olan binanın içinde; çok amaçlı salon, faaliyet salonu, sağlık birimi, mescit, yemek salonu, mutfak, güvenlik ve idari birimler bulunuyor. Koca Çınar Yaşam Merkezi'nde ayrıca yaşlıların günlerini doğal hayat içerisinde geçirebilecekleri bahçe oturma grupları, kamelyalarla düzenlenen bir de park bulunuyor. Koca Çınar Yaşam Merkezi'nde yaşlıların fiziksel ve ruhsal durumlarına bağlı olarak; beceri ve el sanatları çalışmaları, sağlıklı yaşam- beslenme desteği, bireylerin hayatına anlam katabilecek programlar, kütüphane, aile bireyleri ile daha iyi ilişkiler kurabilmesi için gerekli destek ile sosyal faaliyetler üzerine çalışmalar yapılıyor. Odunpazarı Belediyesi, Koca Çınar Yaşam Merkezi'nde yaşlıların gün boyu ihtiyaçlarını gideriyor.
SAĞLIK ODUNPAZARI BELEDİYESİ İLE EVİNİZDE- SOBE
Odunpazarı Belediyesi'nin en önemli ilkelerinden biri, hizmet verdiği bölgenin temiz ve sağlıklı bir toplum temelleri üzerine kurmak. Odunpazarı Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı Evde Bakım Hizmetleri Birimi'ne bağlı çalışan SOBE mahallelerde yaptığı sağlık taramaları ardından ihtiyaç analizleri çıkararak ihtiyacı olan vatandaşlara hizmet sunuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar binlerce kişiye ulaşan SOBE, kişisel bakım ihtiyaçları ve sağlık desteğinin yanı sıra tadilat, boya – badana ve gıda yardımı da yapıyor.
EVDE BANYO
Odunpazarı Belediyesi'nin yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar için hayata geçirdiği bir diğer proje de 'Evde Banyo'. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında sağlık ekipleri tarafından yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerinde özel bir yataklı banyo sistemi kuruluyor ve ozonlu suyla yıkama gerçekleştiriliyor. İhtiyaç sahibinin tüm ihtiyaçları giderilerek, kişisel bakımları yapılıyor.
BİNLERCE ÇOCUĞA KIRTASİYE YARDIMI
Odunpazarı Belediyesi, okul masraflarının ailelerin belini daha fazla bükmesin diye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Halk Market ile çocuklara kırtasiye yardımı yaptı. Kırtasiye yardımı ile binlerce çocuğun yüzünü güldüren Odunpazarı Belediyesi, bu çalışmalarına devam ediyor.
TEKERLEKLİ SANDALYE YARDIMI
Odunpazarı Belediyesi, engelli bireylerin yanında olmaya devam ediyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Engelli Birimi, bugüne kadar onlarca engelli bireye tekerlekli sandalye yardımı yaptı. Engelli bireylere yönelik etkinliklerde düzenleyen Odunpazarı Belediyesinin bu etkinliklerinden yüzlerce kişi faydalandı.
YENİ DÖNEMDE YENİ PROJELER
Odunpazarı Belediyesi'nin sosyal yardımlarının gelecek dönem de devam edeceğini belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kıdemli vatandaşların yeni dönemde de Halkçı Belediyeciliğin ayrıcalıklarını sonuna kadar hissedeceklerini söyledi. 'Odunpazarı'na tam teşekküllü bir yaşlı bakım merkezi açacağız. Vatandaşlarımız 2. Baharlarının en güzel günlerini yaşayacak. Aile sıcaklığında hizmet vereceğimiz Bakım Merkezimizde konaklamadan, beslenmeye, sosyalleşmeden, sağlığa kadar onların her isteklerine titizlikle cevap vereceğiz' diyen Başkan Kurt, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi için önemli bir adım atacaklarını kaydetti. Odunpazarı Belediyesi bünyesinde çalışacak bir Belediye Polikliniği kuracaklarının altını çizen Başkan Kazım Kurt, bu poliklinikte vatandaşlara ücretsiz hizmet vereceklerini duyurdu. Başkan Kurt, 'Polikliniğimizde sağlıkta eşitlik ilkesiyle hareket edecek, sağlıklı bir Odunpazarı için tüm imkanlarımızı kullanacağız' dedi. Kıdemli vatandaşların hayatına önemli bir farkındalık katan Koca Çınar Yaşam Merkezi'nin 2'nci şubesini Büyükdere Mahallesi'nde açacaklarını dile getiren Başkan Kurt, kıdemli vatandaşların konaklama dışında tüm ihtiyaçlarını bu merkezde de fazlasıyla bulacağını söyledi. Başkan Kurt, 'Kıdemli vatandaşlarımız, çeşitli kurslar, atölye çalışmaları, sosyalleşme imkanı, ücretsiz yemek, çay, gezi ve organizasyonlarla tecrübelerini pekiştirecek, birbirinden keyifli zamanlar yaşayacak' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim