Polis Evi'nde gerçekleşen toplantıya, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, yardımcıları, şube müdürleri ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan İl Emniyet Müdürü Dinç, 'FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası, halkımız nezdinde ülkenin en güvenilir kurumlarından biri olarak kabul gören bizlere olan bu güvenin sağlanmasında yazılı ve görsel medyanın desteğini göz ardı edemeyiz. Biliyoruz ki bizler, halkımızın ve basının desteğini yanımıza aldığımız sürece güçlüyüz. Suç ve suçluyla mücadelede, halkımızın ilk bilgi kaynağı olan yerel ve ulusal basınımızla ortak hareket etmenin gücümüze güç katacağına inanıyoruz. Elde edeceğimiz başarı sadece bizim değil, Türk Polisinin başarısı olacaktır' diye konuştu.
YÜZDE 36 DÜŞTÜ
Daha sonra 2018 yılı emniyet icraatlarını anlatan Asayiş Şube Müdürü Ahmet Zihni Manap, 'Hırsızlık olaylarının önlenmesine yönelik yapılan analiz çalışmaları neticesinde, ekiplerin dar bölgede yaptıkları çalışmalarla hırsızlık olaylarında yüzde 36'ya varan düşüş sağlanmıştır' dedi.
2 MİLYONA YAKIN CEZA
Kumar ve yasadışı bahis suçları ile 2018 yılında etkin bir mücadele gerçekleştirildiğini kaydeden Manap, 'Yıl içinde yapılan çalışmalarda 254 tombala makinesi yakalandı ve 1,8 milyon lira idari para cezası uygulandı' diye konuştu.
KAYIT DIŞI DENETİMİ
Kayıt dışı günlük kiralık daire ve apartların denetlendiğini vurgulayan Manap, '2018 yılı içerisinde ise, kimlik bildiriminde bulunmayan ya da kayıt altında alınmayan işletmelere toplam 1,2 milyon TL idari para cezaları uyguladık' ifadelerini kullandı.
BAŞARI YÜZDE 100
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adem Öztürk, bir yıl içinde gerçekleşen operasyonlar hakkında bilgi verdi. Öztürk, '1 Ocak 2018'den günümüze kadar bir önceki yıla nazaran icra edilen planlı operasyonlarımızda yüzde 100 artış, ani operasyonlarımızda yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 51 gibi bir artışımız oldu. Şahıslar bazında ise yüzde 21'lik artışımız söz konusu' dedi.
EN ÇOK ESRAR
Öztürk, bir yıl içerisinde ele geçirilen uyuşturucu maddelerin oranlarını da paylaştı. Öztürk, 'Yakalanan uyuşturucu maddelerinin yüzde 57'sini esrar, yüzde 13'ünü skunk, yüzde 25'ini bonzai, yüzde 1'ini kenevir, yüzde 2'sini metamfetamin, yüzde 1'ini eroin, yüzde 1'ini kokain oluşturuyor' dedi. Öztük ayrıca, ele geçirilen uyuşturucu haplarından ise yüzde 53'ünün ecstacynin yüzde 47'sinin de sentetik eczadan oluştuğunu söyledi.
SÜRÜM AZALDI
Öztürk, 2018 yılında uyuşturucu madde kullanmak suçuna yönelik olaylarda uyuşturucunun piyasaya sürülmesini zorlaştıracak önlemler sayesinde bir önceki yıla göre yüzde 14,73 oranında düşüş yaşandığını vurguladı. Öztürk, uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapılan şahıs sayısının da 2017'ye göre yüzde 7,68 oranında düşüş yaşandığını kaydetti.
KÖPEK DESTEĞİ
Uyuşturucu sevkiyatı ile ilgili şehrin giriş çıkışlarında ve Hasan Polatkan Havalimanından giden gelen yolculara yönelik çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Öztürk, 'Şehrimize uyuşturucu madde girişleri engellenmektedir. Bu çalışmayı uyuşturucu madde arama köpeklerimiz Leydi, Cankız ve Noro isimli görevlilerimizle birlikte yürütüyoruz' dedi.
ÖLÜMLER DÜŞTÜ
Uyuşturucu madde kullanıcılarının tedavileri için AMATEM gibi kurumlarla ortak çalışmalar yapıldığına değinen Öztürk, 'Yapılan çalışmalar neticesinde madde kullanımı şikayetiyle yapılan başvurular toplamda yüzde 31,45 oranında azaldı. Ayrıca uyuşturucu madde kaynaklı ölüm olabileceği şüphesiyle müdahale edilen olay sayısında yüzde 50'yi geçen oranda düşüş yaşandı' ifadelerini kullandı.
738 BİN ARAÇ
Eskişehir Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Emniyet Amiri Zafer Aydın, il merkezinde yaklaşık 862 tane okul servis aracı bulunduğuna değinerek 'Yapılan denetimlerde geçen yıla oranla kontrol edilen servis aracı sayısında yüzde 20, ceza yazılan servis aracı sayısında yüzde 6,2 oranında artış olmuştur' dedi.
2 BİN ARACA KEMER CEZASI
Yıllara göre emniyet kemeri kullanım oranları ve ceza sayıları hakkında bilgi veren Aydın, '2017 yılında kemer kullanım oranı yüzde 52 iken 2018 yılında yüzde 53'e yükseldi. 2017 yılında ceza sayısı 673 iken, 2018 yılında 2 bin 516 oldu' dedi. Aydın, abart egzoz bulunan 985 araca işlem yapıldığını söyledi.
8 OKULA 8 GÖREVLİ
Çocuk Şube Müdürü Melek Usta ise il genelinde polis sorumluluk bölgesinde 327 okul bulunduğuna dikkat çekti. Okulları önceliklerine göre sınıflandırdıklarını belirten Usta, 'Birinci öncelikli 7 lise ve ikinci öncelikli 1 ortaokul olmak üzere 8 okulda 8 sabit bekleme görevi yapan görevli bulunuyor' dedi.
104 İŞLETMEYE CEZA
Usta, okul etrafında ilgisi olmayan kişiler tarafından bekleme yapılmaması sağlanmaya çalışıldığına değinerek, 'İhtarlarımıza uymayanlara 19 bin 111 lira ceza yazıldı. Okul çevresinde bulunan umuma açık yerlerde çocukları etkileyecek 104 işletmeye çeşitli konularda cezai işlem uygulandı' dedi.
BEYAZ GELECEK 2018
'Beyaz Gelecek 2018' projesi hakkında da bilgi veren Usta, 'Proje ile mükerrer şekilde suça sürüklenen veya suçtan zarar gören çocukların toplumla entegrasyonlarının sağlanması ve doğru davranış kazanmaları amaçlandı' diye konuştu.
13 ÇOCUK İŞE YERLEŞTİ
Usta, 'Bu doğrultuda 27 çocuğumuz mesleki kurslarımızı başarıyla tamamladı. Bu çocuklarımızdan 13'ü işe yerleşti. 9 çocuğumuzun işe yerleştirme işlemleri devam ediyor. 5 çocuğumuz eğitim öğretim hayatlarına devam etme kararı aldı' dedi.
EMEKLİ BASIN MENSUPLARINA PLAKET
Medya Halkla İlişkiler ve protokol Şube Müdürü Alparslan Koçar ise Polis Radyosunun tekrar faaliyete geçtiğini söyledi. Toplantı sonrasında İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, emekliye ayrılan basın mensuplarından Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Tarkan Demir ve Doğan Haber Ajansı Eskişehir Temsilcisi Eyüp Kelebek'e plaket takdim etti. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim