TBMM Dışişleri Komisyonu'nun CHP'li üyesi Milletvekili Utku Çakırözer, ABD Savunma Bakanlığı bütçesi ile birlikte Türkiye savunma ve enerji alanlarında hayata geçecek yaptırım kararlarına tepki gösterdi. Pentagon bütçesi ile birlikte onaylanan yaptırımlar nedeniyle sadece Eskişehir'in milyarca dolarlık kaybı olacağına dikkat çeken Çakırözer, 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı, TEİ, Alp Havacılık gibi hava şirketlerinin milyarlarca dolarlık iş kaybı olacağını vurguladı. Çakırözer bu yaptırımlar nedeniyle Eskişehir'deki savunma ve havacılık şirketleri ile bunların alt yüklenicisi sanayi şirketlerinde çalışan Eskişehirlilerin işsiz kalmaması için gereken önlemlerin bir an önce alınması uyarısında bulundu.
YANLIŞTAN DÖNÜN
Yaptırımlar nedeniyle Türkiye'nin ve şehirlerinin enerji ve savunma sanayi üretim kapasitesinin darbe yiyeceğini aktaran Çakırözer, 'İnsanımızın işini, aşını doğrudan etkileyecek bu yaptırımları doğru, haklı bulmuyoruz. ABD yönetimi bu yanlıştan dönmelidir. Çünkü bu sadece yönetimler arası ilişkileri değil halklarının birbirine bakışını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır' dedi.
EKİŞEHİR'İ VURACAK
'ABD ile F35 projesinin iptal edilmesi Türkiye'de en çok Eskişehir'i, Eskişehir merkezli hava savunma şirketlerini, onların alt yüklenicilerini ve dolayısıyla buralarda çalışan binlerce Eskişehirliyi vuracak. ABD yaptırımlarına karşı Eskişehir Eylem Planı şart' diyen Çakırözer kaygılarını şu şekilde sıraladı: 'F35 bakım üssü Eskişehir olmayacak: Eskişehir'deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı F35'lerin tüm dünyadaki tek ana bakım üssü olacaktı. Dünyadaki tek motor bakım merkezi olacaktı. Yani önümüzdeki yıllarda üretilecek en az bin uçağın motor bakım merkezi burası olacaktı. Şimdi bu karar değişecek, sadece buradan kaybımız milyarlarca dolar olacaktır.'
İŞ KAYBI YAŞANIR
Havacılık sektörüne darbe vurulacağını söyleyen Çakırözer, 'İkinci olarak üretim aşamasında motor ve diğer bazı önemli parçaları üreten TEI gibi, Alp Havacılık gibi Türkiye'nin gururu önemli savunma şirketlerimiz ciddi iş kaybı ile karşı karşıya. TEI'nin elinde F35 de dahil olmak üzere önümüzdeki dönemde 5-6 milyar dolarlık sipariş vardı. Alp Havacılık benzer biçimde son yıllarda üretimini artırmıştı. Yaptırımlar bu şirketleri doğrudan etkileyecek' ifadelerini kullandı.
ÜRETEMEYECEĞİZ
'Milyarlık ihracatlar sona erecek' diyen Çakırözer, şu ifadeleri kullandı: 'Üçüncü olarak bu savunma şirketlerinin işinin durması, azaltması demek, silsile yoluyla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde alt yüklenici konumundaki 40-50 üreticiyi yakından etkileyecektir. Üretemez hale getirecektir. Bu şirketlerin üretimleri sonucu Eskişehir'in ortalama yılda 1 milyar dolar savunma sanayi ihracatı vardı. Neredeyse tamamı ABD'ye. Şimdi bunu kaybediyoruz.'
İŞSİZLİK RİSKİ
İşsizlik konusuna da değinen Çakırözer, 'Organize Sanayi Bölgemizde Hava İkmal'de, TEİ'de ve onlarca savunma sanayi üreticilerimizde binlerce Eskişehirli çalışmakta. Yaptırımların bir başka olumsuz neticesi de bu insanların işsiz kalma riskidir. Hemşehrilerimizin işsiz, aşsız kalmaması için hükümet bu konuda bir an önce tedbir almalıdır. Yaptırımlardan doğan iş kaybının derhal giderilmesi gerekir' diye kaydetti.
BÜYÜK YANLIŞ
Yaptırımın hukuken büyük bir yanlış olduğunu söyleyen Çakırözer 'Türkiye'nin üretim ortağı olduğu ve yaklaşık 1 milyar doların üzerinde ödeme yaptığı F35 uçaklarının verilmemesi kararı da hukuken büyük yanlıştır. Eskişehir'den Washington'a çağrımızdır. İnsanımızın işini, aşını doğrudan etkileyecek yaptırımları doğru bulmuyoruz, bundan vazgeçin' diye konuştu.
ÇAĞRI YAPTI
Türk Amerikan ilişkilerinin bu noktaya gelmesinde ABD'nin vahim yanlışları kadar, AKP siyasi iktidarın dış politikada yürüttüğü başarısız politikanın da etkili olduğuna dikkat çeken Çakırözer, iktidara çağrıda bulunarak şunları söyledi: 'Sizin başarısız, beceriksiz dış politikanızın bedelini Eskişehir ve benzer durumdaki Anadolu şehirlerindeki savunma şirketlerimiz ve bu şirketlerde alın teri döken emekçi kardeşlerimiz ödememelidir. Olası yaptırımlar karşısında bu şirketlerin yaşaması için her türlü önlem bir an önce devreye sokulmalıdır.' HM
Editör: TE Bilisim