Etkinliğe Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, ESAC Yönetimi ve sektörün önde gelen isimleri katıldı. Etkinlikte ilk olarak Aycan Havacılık'tan Adnan Canseven, Finans Proje'den Pelin Işık Çakar, Alp Havacılık'tan Şenay İdil, şirketlerinin faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili sunum yaptı.
ÜSTESİNDEN GELİRİZ
Sonrasında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Toplam ihracatımızın nitelikli sanayi ile yapılma oranı Eskişehir'de yüzde 15 ve Türkiye'nin hedefi yüzde 3 civarında. Bu Eskişehir için aslında büyük bir başarı. Yeter mi, yetmez. İşte bu tip nitelikli çoğunluklarla bir araya geldikçe, korkmadan yılmadan yatırımlar yaptıkça, entelektüel sermayemizi de arttırdığımız sürece ben bunların üstesinden fazlasıyla geleceğimize inanıyorum. Gençleri havacılık sektörüne özendirmemiz gerekiyor. Eskişehir'in güzel hayallerle, büyük cirolarla hem Türkiye'de hem de dünyada söz sahibi olacağına fazlasıyla inanıyorum. Umarım bundan sonra bu tip iş birlikleriyle sesimizi tüm dünyaya duyururuz, daha çok iş ve aş getiririz Eskişehir'e' dedi.
HIZLI BÜYÜME
Havacılık sektöründe teknolojik alt yapının güncel kalmasının çok önemli olduğunu belirten TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, 'Havacılık sektörü büyürken Eskişehir'deki kısım biraz daha hızlı büyüyor. Biz TEI olarak 2013 sonu itibariyle kesinleşmiş siparişlerimiz uluslararası piyasada 1 milyar dolar civarındayken bugün 6.2 milyar dolara çıktığını burada anons etmiş olayım. Bu yılın başından beri de yaklaşık 2 milyar dolara yakın ilave katkı daha aldık. Ciddi bir büyüme evresine girdik' diye konuştu. Bazı yazılımların ciddi paralar tuttuğunu vurgulayan Akşit, 'Yazılımları küçük kobilerin kullanabilmesi ve kendi yeteneklerini geliştirebilmesi için ESAC olarak ve TEI olarak ben bizzat bilgisayar alt yapısını bağışlayarak, üniversitelerimizin de desteğiyle yakın zamanda yazılım eğitim programı ve merkezi oluşturacağız. Burada küçük şirketleri hem eğiteceğiz hem de bu yazılımlara ulaşımlarını sağlayacağız. Bunun için de ayrıca bir ücret talep etmeyeceğiz' ifadelerini kullandı.
295 PROJEYE 92 MİLYON
Çeşitli alanlarda vermiş oldukları desteklere değinen BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, şunları söyledi: 'Biz bugüne kadar 295 projeye mali desteklerde katkı koymaya çalıştık. 92 milyon TL'lik bir proje desteğiydi bu. Tabi sizlerin de katkılarıyla bu rakam 150 milyon TL gibi bir rakama ulaştı. Bunlar çok büyük rakamlar değil belki ama bazen yaptığınız küçük bir yatırım ciddi katkılarla geri dönebiliyor. Biz ilk başta biraz genelden başladık. Her yıl üzerine koyarak geldik ve en sonunda oldukça önemli konu başlıklarında mali destekler çıktık. Hedefimiz sıfır atık ile birlikte her ürünü bir ürüne çevirerek hem çevreye ve doğaya verdiğimiz zararı minimize etmek hem de kurumlar arası iş birliğini arttırmaya gayret ettik. İnşallah önümüzdeki süreçte de yapmış olduğumuz bir akıllı uzmanlaşma stratejisi üzerine çalışıyoruz, bu süreçte de alt sektörleri de iyi analiz edip katma değeri ortaya çıkaracak çalışmaları yapmaya gayret edeceğiz.'
KOŞULSUZ DESTEK
Vali Özdemir Çakacak ise, 'İlimizin havacılık ve savunma sanayii ulusal pazarından daha büyük bir pay alacağı, bunun da doğrudan ilimiz istihdamını arttırıp, ilimiz ekonomisine katkı sağlayacağı, ilimizin ihracatına katkı sunacağı değerlendirilmektedir. Gerek valiliğimiz gerekse kalkınma ajansı olarak ilimiz havacılık ve savunma sanayi kuruluşlarını biz koşulsuz destekliyoruz. Amacımız firmalarımızın büyümesi, iş hacimlerinin arttırılmasıdır. Biz bu konuda bize ne düşüyorsa her zaman sektörün yanındayız' dedi. Havacılık ve savunma sanayiinin önemine vurgu yapan Çakacak, 'Eskişehir'e geldikten sonra yaptığımız ziyaretler ile sektörün ülkemiz için ne kadar büyük ve önemli olduğunu, ne kadar da büyüme potansiyeli olan bir sektör olduğunu, yapılanları gördükçe ülkem adına gurur duyuyorum. Yapacak çok daha büyük işlerimiz olduğunu görüyorum' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim