AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, medya tanıtım toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya Milletvekili Harun Karacan, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tuç ve partililer katılırken; Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan katılmadı. 'Eskişehir'e yeni heyecan seninle gelecek' sloganıyla tanıtım toplantısını gerçekleştiren Burhan Sakallı, Eskişehir için hayalleri olduğunu ifade etti. Sakallı, 'AK Parti dönemi, Türkiye'de şehirlerin yükseliş dönemi oldu. Birkaç istisna hariç, Türkiye'nin bütün şehirleri, 16 yıl önceki halleri ile kıyaslanmayacak kadar değişip geliştiler. Dünyanın bir tür 'şehirler demokrasisine' doğru yol aldığı dikkate alınırsa, Ak Parti dönemindeki bu şehirleşme anlayışının Türkiye'ye kattığı değer, zamanla daha iyi anlaşılacaktır' dedi.

YENİ NESİL BELEDİYECİLİK
Eskişehirlilere güvenerek belediye başkan adayı olduğunu belirten Sakallı, ''Yeni nesil belediyecilik' dediğim zaman yadırgandı. Halbuki yeni nesil belediyecilik o kadar da yeni değil. Avrupa'da, Birleşik Devletler'de, Japonya'da, uzun süredir belediyeler, şehrin neredeyse her şeyinden mesuller. Birçok ülkede esas önemli politik aktörler ya belediye başkanları veya belediye başkanlığından sonra merkezi siyasete atılmış isimler. Benim 'yeni nesil belediyecilik' dediğim de, AK Parti tarafından yıllardır tatbik edilmeye çalışılan belediyecilik anlayışı. Sözünü ettiğim anlayışı içselleştirmiş ve bir adım ileri götürmeye niyetli olarak Eskişehir'e talip oldum. Eskişehir'e ve Eskişehirlilere güvenerek. Benim yeni nesil belediyecilik gibi iddialı bir anlayışla sahneye çıkmaya cesaret etmemin arkasında da, Eskişehir'in tarih boyunca sergilediği başarı yatıyor. İddialı olabiliriz, çünkü Eskişehir'iz. Daha önce defalarca başardık, yine başarabilir, dünyaya örnek olabiliriz' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN DEĞERİ
'Eskişehir bugün Türkiye'nin vazgeçilmez değerlerinden biri' diyen Sakallı, 'Ama biz onun asıl, Avrupa'nın önemli değerlerinden biri olmayı hak ettiğini düşünüyoruz. Sadece bir örnek olarak söyleyecek olursak, Eskişehir'in hamamları, kaplıcaları var. Eskişehirlilerin gurur duyduğu hamamları, kaplıcaları, şifalı suyu var. Avrupa'nın yaşlanmış nüfusunun da şifaya ihtiyacı var. Kafamda bir takım fanteziler var da o fantezileri hayata geçirmek için Belediye Başkanlığına heves etmiş değilim. Eskişehir'in mevcut değerlerini değerlendirmek, bu yolla şehrimizi dünyaya entegre etmek gibi bir hayalim var. Bu hususta da, az önce dediğim gibi, Eskişehirlilere güveniyorum. Önleri açılırsa, yanlarında olunursa, yol gösterilirse, hamamlarımızın ve kaplıcalarımızın uluslararası bir değer haline getirilmesi konusunda kısa sürede yol alınabileceğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.

İMKÂNLARI SEFERBER EDECEĞIM
Eskişehir'de zaten var olanı, mevcut olanı değerlendirmek için tüm imkanlarımızı seferber edeceğim' diyen Sakallı, 'Benim fantezilerim yok. Eskişehir kendi imkanlarıyla havacılık sektöründe önemli bir üstünlük mü sağlamış, bunu teşvik etmek, sektörün Eskişehir'den sorulur hale gelmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağım. Eskişehir'in fanteziye ihtiyacı olduğunu da düşünmüyorum. Yazılıkaya'dan Nasreddin'e, Yunus'a, sayısız tarihi değerimiz var. Osmanlı'nın kuruluşundan Milli Mücadelenin can alıcı sahnesi olmaya' ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN ESKİŞEHİR'İ
Dünyanın bir Eskişehir'i olacağına dair vurgu yapan Sakallı, 'Benim projelerim yok. Bir tek projem var o da Eskişehir'i bütün değerleriyle, bütün sesleriyle, bütün nefesleriyle bir orkestra şefi gibi yönetmek. Dünyanın bir Eskişehir'i olacak. Benim en büyük projem büyük Eskişehir orkestrasını uyum içerisinde yönetmek. Bu orkestradan dünyanın kendi kategorisindeki şehirleriyle rekabet edebilecek nitelikte bir şehrin melodisini yeniden yazmak ve tanımlamak. Önümüzdeki günlerde hem görsel hem doküman olarak Eskişehir için bu beş yılda neler yapacağımız basının eline ulaşacak' dedi.

HAYAT UCUZLAYACAK
Eskişehir'i dünya kentleriyle yarışır vaziyete getireceklerini anlatan Sakallı, 'Amacımız Eskişehir'imizi dünyanın gelişmiş şehirleri ile rekabet eden bir şehir haline getirmek. Dünyanın diğer şehirleriyle rekabet eden bir şehir haline getirmek düşüncesindeysek o halde bu şehirde vatandaşların hayatlarını güçleştiren, hayatları için engel ve problem meydana getiren tüm sorunların çözülmesi gerekiyor. İmar sorunlarından trafik sorunlarına, ulaşım sorunlarından alt yapı sorunlarına kadar hepsi çözülecek. Bizim iddiamız şu: Eskişehir bir dünya şehri olacak. Eskişehir, dünyanın Eskişehir'i olacak. Bunu yaparken de vatandaşlarımızın hayatını güçleştiren her sorun tabii ki çözülmüş olacak. Hayatın ucuzlaştırılması da buna dahil' diye konuştu.

TERMİK SANTRAL SORUSUNU YANITLADI
Kömürlü termik santral ile ilgili soruyu yanıtlayan Sakallı, 'Eskişehir bundan sonra kültürde sanatta ve sporda dünyanın kentleriyle yarışan bir şehir olacak. Benim büyükşehir belediye başkanı olduğum şehirde şehrimin ve hemşerilerimin hayrına olmayan hiçbir iş yapılamaz. bugün ki Eskişehir stadyumunun olduğu yerin imara açılarak oradan yapısal bir rant sağlanacağı söyleniyordu, benim belediye başkanı olduğum şehirde Eskişehir stadyumunun sahasına asla bina yapılamaz, imara açılamaz, rant sağlanamaz demiştim. Aklın yolu bir. Hep birlikte Eskişehir stadyumunun olduğu yer bir millet bahçesi, bir yeşil alan ve altı da modern bir otopark olacak' şeklinde konuştu. Sakallı, konuşmasının ardından basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. MELTEM KARAKAŞ KAYA


Editör: TE Bilisim