Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV'de yayınlanan Vaziyet programının konuğu oldu. Yayında Anadolu Gazetesi köşe yazarı Arif Anbar ve ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş'ın sorularını yanıtlayan Kurt, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
SEÇMEN BİZE İNANDI
'Bize oy veren vermeyen bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum' diyerek sözlerine başlayan Kurt, 'Olayın başından itibaren Eskişehir'de güçlü olduğumuzu, geçmiş 5 yılda doğru işler yaptığımızı ve o nedenle halkın değerlendirmesinin doğru olacağını düşünerek hareket ettik. Yanılmadığımız ortaya çıktı. Bu kendiliğinden bir ortaya çıkış değil. CHP örgütü çok ciddi bir çalışma sergiledi. Hiçbir CHP'li arkadaşım küskünlük kırgınlık göstermedi. Tersine ciddi bir sahiplenme gördük. Odunpazarı'ndaki seçmene teşekkür ediyorum. Ama başka partilerde olduğu halde bize oy veren ciddi sayıda seçmenimiz var. Onlara özellikle teşekkür ediyorum. Biz rakiplerimizle uğraşmadık. Popülist politikası sevmem, asla da yapmam. O nedenle düzgün inandıklarımızı anlattık ve Eskişehirli Odunpazarlı bize inandı' ifadelerini kullandı.
SALDIRDILAR
Seçim öncesi hedefini 50 artı 1 olarak koymasına rağmen bu hedefi yakalayamamasının sebepleri ile ilgili konuşan Kurt, 'Seçime katılımın düşmesinden dolayı olabilir. Belki bizim son dakikada bazı ihmal ettiğimiz ataklardan olabilir ama ben bu 50 artı 1'in olabileceğini ve olması gerektiğini düşünüyordum. Bize gerçekten haksız bir biçimde çok yüklendiler. İftiralarla, yalanlarla, karalamalarla. Bu bel altı vuruşlarla siyasetin becerilemeyeceğini anlatmamıza rağmen bizim oyumuza bir düşüş olmuş olabilir. Türkiye'nin yalan, iftira ve düzmece politikalarından bir önce kurtulması lazım. Biz bunu sadece rakibimizden görmedik, Odunpazarı'nda bütün partilerin adayı vardı hepsi bize saldırdı. Ben CHP'lilerin bu seçimde bana sahip çıktığını gördüm. Bazıları müzmin. Onun düzelme ihtimali dolaysıyla o arkadaşlarımız vicdanlarına nasıl hesap verirler onu bilemem ama sadece bana karşı değil bizim diğer adaylarımıza karşı da aynı tavrı gösterdiler' dedi.
İTTİFAKSIZ KAZANDIK
Oyunu en çok artıran 10 belediye listesinde Odunpazarı Belediyesi'nin ilk 10 içerisinde olmasını değerlendiren Kurt, 'İYİ Parti'nin aday çıkarması bizim performansımızı etkiledi. Çünkü gittiğimiz yerlerde insanlara 10 dakika bunu anlatmak zorunda kaldık. Dolaysıyla o bir eksiklikti. İkincisi bu listedeki belediyelerin tamamı ittifakla seçime girmiş. Orada ittifaksız seçime girmiş bir tek Odunpazarı Belediyesi var. Odunpazarı'ndan örnek verelim. Bizim oyumuz 91 bin. İYİ Parti'nin oyu 34 bin. 91 bin ile 34 bini topladığın zaman biz kafadan 125 alıyorduk. Eski oya göre artırdığınız zaman şu kadar artmış sayılıyordu. Diğerleri öyle ama bizimki öyle değil. İYİ Parti yine aldı oyunu, AKP yine aldı oyunu artırarak. Dolaysıyla bizim almış olduğumuz oy Türkiye'de oy artış oranını hesapladığınız zaman en öndedir diye düşünüyorum. Bu da beni memnun ediyor' ifadelerini kullandı.
RAKİP İÇİN ÇALIŞTILAR
Kurt, personele dönük şu eleştirilerde bulundu: 'Onların sadece iş üretmesi gerektiğini vurgulamıştım. Ne yazık ki bazı personelimiz bu konuda bizim gösterdiğimiz hoşgörüyü kötüye kullandı. Rakip adayın yanında açık açık çalıştılar. Fotoğraflarıyla geldi bana, tespitlerimiz var. Bizim bazı özel, sır sayılan bilgilerimizi aktardılar. Yalan yanlış. 5 yıl size Kazım Kurt AKP'li olduğunuzu bile bile sesini çıkarmamış, buyurun çalışın kardeşim demiş. Siz 5 yılın sonunda Kazım Kurt'u devirmek için elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz. Yeni dönemde bütün Eskişehir huzurunda bir kez daha söylüyorum. Ben hiç kimseden korkum yok. Ben şeffaf ve açık politika yapan bir belediye başkanıyım yeni dönemde yönetim anlayışım yumuşak olmayacak. Personel kendisine çeki düzen versin. Dikkat etsin. İş üretsin, laf üretmesin. Bir tek vatandaştan memur ya da işçi aleyhine şikayet gelsin hiç acımam. Bu arkadaşların bazıları kendilerine kurum bulsun. AKP'li belediyeye gitsin orada yapsın politikasını'
ATAMA YOK
Başkan Kurt, 'Meclis üye listeyle beraber meclise giren isimler de belli oldu. Acaba Kazım Kurt meclis içerisinde bir başkan yardımcısı ataması yapacak mı?' sorusunu şu şekilde yanıtladı: 'Hayır yapmayacağım. Bunu bütün Eskişehir'e, kamuoyuna, Türkiye'ye duyurayım. Belediye meclisi üyesi arkadaşlarımın hepsi başkan yardımcılığını yapacak niteliktedir. Ona itirazım yok ama ben bir deneme yaptım. Beceremedim. Dolaysıyla belediye meclisinden bir başkan yardımcısı atamayı uygun görmüyorum.'
KÖYDE YOKUZ
Kurt, CHP'nin Ankara, Kırşehir, Bilecik, Bozüyük, Bolu gibi bölgeleri almasını şu şekilde değerlendirdi: 'İnşallah Eskişehir'in rüzgarı etkilemiştir. Şu önemli bir şey haritaya baktığınız zaman Türkiye'nin okuyan, yazan, üreten, aydın insanlarının yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sosyal demokrat belediye başkanları seçim kazandı. Adalet ve Kalkınma Partisi çöktü. Hiç kimse eveleyip gevelemesin çöktü! Adalet ve Kalkınma Partisi kıra, köye indi. Sadece Bursa ve Kocaeli'nde var ordada da kıl payı bizim yanlışımız yüzünden… Partiye bir şey demiş olamamak için sesimi çıkarmıyorum. İttifak adayı Büyükşehir'e aday olduğu için. Biz Kocaeli Merkez'de seçim kazandık, İzmit'te. İzmit Belediyesi'ni Cumhuriyet Halk Partili bir başkan kazanıyor. Kocaeli Büyükşehir'i kaybediyor. Niye? Çünkü yine aynı şey köy. Köyde biz yokuz. Sosyal demokrasi buna bir çare bulacak. Balıkesir'i de kaybettik. Ahmet Ak aday olsaydı, biz seçimi alacaktık' diye konuştu.
HOCA'YI TAKİP ETTİLER
Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 'Köye, kırsala ulaşmanın yolu, bazıları Yılmaz Hoca için politikayı bilmez, vizyonu yok, misyonu yok falan gibi hakarete varan şeyler söylüyor. Yılmaz Hoca büyüklüğünü bir kere daha gösterdi. Kırsal kalkınmanın altını çizdi, bu seçimde bütün adaylar Yılmaz Hoca'dan sonra kırsalda ne yapacağıyla ilgili proje açıklamaya çalıştı. Niye? Çünkü Yılmaz Hoca bir şey yakaladı. Eskişehir'de eskiden sadece merkezde birinci oluyorduk, kırsalda kaybediyorduk. Şimdi kırsalda da birinciyiz. Çünkü köylünün yarasına parmak bastı. 100 yıldır, 70 yıldır, 50 yıldır, 30 yıldır, 17 yıldır bu iktidarın yapmadığı işleri yaptı. Eskişehir'in Ankara'dan daha yakın olduğunu gösterdi Sarıcakayalılara, Mihalgazililere, Alpululara, Seyitgazililere, Mahmudiyelilere. Dedi ki Tarım Bakanlığı var mı var. Sağlık Bakanlığı var mı, var. Köyle ilgilenecek bütün bakanlıklar var, devlet bütün yetkiyi kendine almış ama köylünün sorunu çözülmemiş. Nasıl çözüyor, bir dürtüklemekle. Bir Halk Süt işi icat etti, Mahmudiyeli bin 500 çiftçi kurtuldu. Marul fidesi, domates fidesi dağıttı, Sarıcakaya, Mihalgazi kendine geldi. Bu kendine gelme neyi sağladı, dediler ki 17 yıldır biz bunlara oy veriyoruz bir faydalarını görmedik. Demek ki büyükşehir iyi organize olursa bizim işimize yarayacak. Tıkır tıkır hem oylarını verdiler hem CHP'nin ekonomik politikalarına farklı bir noktadan bakmaya başladılar. Peki hocanın bu söylemini duyunca İzmir ne yaptı? O da tarımla ilgili bir şeyler söylemek zorunda kaldı. Aydın, Manisa, Muğla, İstanbul hepsi. İşte Yılmaz Büyükerşen'in büyüklüğünü bir kez daha gördük. Popülizmle, klasik delege politikasıyla uğraşmadan Türkiye'ye kardeşim kırsal kalkınma böyle yapılır dedi, dikkati çekti.'
DİKKATE ALINSIN
'Şimdi iddiayla söylüyorum AKP'li Tarım Bakanı bunun alternatifini arayacaktır' diyen Kurt; 'Bir yarış başlayacaktır köylümüz için çok hayırlı bir iş olmuştur. Bize de kırsala ulaşmak için doğru bir hedef koymuştur. Ben bundan sonra CHP'li yöneticilerin 'köye gitmeyiverelim' demekten vazgeçeceğine inanıyorum. Zaten şunu sağlarsak biz önümüzdeki seçimlerde daha büyürüz, iki tane merkez ilçe, iki tane dış ilçemiz vardı, 4'üncü şimdi iki tane daha ilçe aldık, 6'ncı bir de büyükşehir 7'nci yani Eskişehir'deki 15 belediyenin 7'sini biz yönetiyoruz. Demokratik Sol Parti'nin adayı olan arkadaşımız bizim adayımızdı. Yine bu ittifakın olumsuzluğu yüzünden gitmek zorunda kaldı. İnşallah orada başarılı olur. Mücadelesini yapar. Ben bir an evvel yuvaya gel falan şeyini de doğru bulmuyorum. Siyaset kendi mecrasında yolunu bulur. Biz doğru bir noktada olduğumuzu Yılmaz Hoca'nın kırsalla ilgili bakış açısının parti genel merkezi tarafından da dikkate alınması gerektiğini söylemek istiyorum' ifadelerini kullandı.
BİZE GÜVENİN
Kendisine oy veren Eskişehirlilere teşekkür eden Kurt, 'Hizmet sırasında particilik olmaz. Partizanlık olmaz. Bunu asla kabul etmiyorum. Eskişehir'i çağdaş, uygar, batılı, çok sesli bir kent haline getirmeliyiz. Bu konuda iddialıyız. Bunu getireceğimize de inanıyorum. Eskişehirli hemşerilerimizin de tümü hangi partiden olursa olsun. Hangi inançtan, hangi mezhepten olursa olsun bize güvenmesini istiyorum. Bize karşı onlar da objektif olsun. Taraf bitti 5 yıl artık ben Odunpazarı'nda yaşayan 400 küsur bin hemşerimizin başkanıyım. Kapım herkese açıktır. Her zaman benimle görüşme imkanı vardır. Ben halkçı bir başkan olarak gerçekten insanları kucaklamak istiyorum. İnsanlar da bana öyle baksın istiyorum. Eskişehir'de, Türkiye'de herkesten oy alabildiğimizi gösterdik. AKP'liden de oy aldık, MHP'liden de oy aldık, CHP'liden de oy aldık, İYİ Partiliden de aldık, HDP'liden de aldık, sosyalistlerden de aldık. Aldık bunu gördüm. O nedenle ben herkese eşit hizmet etmek isteyen bir başkanım. Yönetimimizde aynı, belediye meclis üyelerimizde aynı anlayışla hareket ediyor. Dolayısıyla hiç kimse bize karşı peşin hükümlü olmasın, biz hiç kimseye karşı peşin hükümlü değiliz. Ben herkesi CHP'li yapıncaya kadar mücadele edeceğim' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim