Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) iş birliğinde düzenlenen toplantıda, Eskişehirli sanayici, tüccar ve iş adamları Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) İlişkilerini değerlendirmek üzere Bakan Yardımcısı Kaymakcı ile ESO bir araya geldi.
HEDEFİMİZ AVRUPA
ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye'nin üretim stratejilerinin inşaattan sanayiye doğru kaymaya başladığını söyleyerek, 'Daha fazla üretim daha fazla ihracat odak noktamız. Bizim stratejik hedeflerimiz Avrupa bölgesi. Devletimizden Türkiye'nin tanıtımı ve Avrupa'daki Türkiye algısının değiştirilmesi konusunda çalışmalar istiyoruz' dedi. Yeşil pasaport uygulamasının önemli faka kısa süreli olduğunu ifade eden Kesikbaş, 'Süresinin 3-5 yıl kadar uzatılmasında fayda var. ESO olarak AB'nin hibe programlarından faydalanıyoruz. En büyük beklentimiz de Türkiye'nin sanayi odaklı bir ülke olduğunun anlatmasıdır' diye konuştu.
SERBEST DOLAŞIM ÖNEMLİ
ETO Başkanı Metin Güler ise, yeşil pasaport süresinin uzatılması gerektiği ve sanayici ile tüccarların ticaret yüklerini artırmaları için serbest dolaşım hakkına sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi. Güler, 'Yeşil pasaport haricinde şu anda gündemde olan İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda bizler nasıl etkileneceğiz diye sormak istiyorum, öyle ki; dış ticaret fazlası vermiş olduğumuz tek ülke İngiltere. Eğer bir ayrılık olursa ne olacak, biz nasıl bir yol izleyeceğiz?' şeklinde soruları Bakan Kaymakcı'ya iletti.
ANLAŞMA GÜNCELLENMELİ
Gümrük Birliği Anlaşmasına değinen Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı ve Büyükelçi Faruk Kaymakcı, 'Biliyorsunuz ki Gümrük Birliği'nin oluşturduğu 3 sorun var. Yapılan anlaşmalara dahil edilmemiz gerekiyor. Serbest ticaret anlaşması diğer ülkeler ile yapılıyor piyasamıza bu ülkelerden ürün giriyor ama biz o ülkeye ürünümüzü dahil edemiyoruz serbest ticaret anlaşmasında AB'de olmadığımız için dahil edilmiyoruz. Dolaşım problemimiz var. Gümrük birliği güncellemesi yapmamız lazım ve bu 3 konuyu düzeltmemiz lazım. Şu an sadece sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerinde anlaşmamız var' ifadelerini kullandı.
İLİŞKİLERİMİZ AZALABİLİR
İngiltere'nin AB'den olası çıkma durumlarını değerlendiren Kaymakcı, şunları söyledi 'Eğer mevcut çekilme anlaşması ile çıkarsa 2020 yılı sonuna kadar bir sıkıntımız yok. 2020 sonundan sonra AB ile İngiltere yeni ticari anlaşmasını müzakere etmek zorunda. Bizim yararımıza olan şey ise İngiltere'nin Gümrük Birliği'ne bağlı kalmasıdır. Eğer gümrük birliği kapsamından da çıkarsa o zaman İngiltere birden bire dünya ticaret anlaşması konumunda ticaret yapan bir ülke haline gelecek. Bu da bizlere yüzde 12'lik bir vergi getiriyor. Bunun yanında belge işlemleri ve kontrol ile birlikte ticaretin daha yavaş, daha geç ihraç edilmesi anlamına geliyor. Karşılıklı yatırım ilişkilerini azaltabilir. Bu süreçte biz ikili ilişkilerimizi kullanarak mümkün olduğu kadar haklarımızı çıkarlarımızı gözetmeye çalışıyoruz.' HM
Editör: TE Bilisim