ESOGÜ Beyin Kriz Merkezi Koordinatörü ve Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Beyin Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir yaptığı açıklamada, beyindeki damarların tıkanmasıyla oluşan inmenin dünyada en sık özürlülük ve ölümle sonuçlanan hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

İnme sonrası hastaya tek başına yaşamını devam ettirmenin krizden sonraki ilk 4,5 saatte uygulanacak beyin damarlarını açıcı tedavi ile mümkün olduğunu anlatan Özdemir, inme ile mücadelenin aslında zamanla mücadele olduğunu vurguladı.

Özdemir, krizden sonra hastalığın tanınması ve en uygun merkeze sevkinin önem arz etmesi bakımından Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve ESOGÜ Rektörlüğü arasında 2013 yılında protokol imzalandığını anımsattı. Özdemir, şunları söyledi: 'Kriz geçiren hastanın bilgisinin bize önceden ulaşması lazım. Biz de ona göre hastayı karşılıyoruz. Uygun hastalara koldan damar yoluyla ilaç vererek ya da çok ciddi pıhtısı olan hastalarda anjiyografi laboratuvarlarına alarak çeşitli cihazlarla o pıhtıyı alıyoruz. Bütün bunlar takım çalışmasını içeriyor. Hastanın tüm aşamalarını takip ediyoruz. 7 gün 24 saat bu sistemle çalışıyoruz.' (AA)

Editör: TE Bilisim