Odunpazarı Belediyesi tarafından 13-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 1.Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Başkan Yardımcısı Figen Engin, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Levent Özbunar ve lületaşı ustaları katıldı. Yıllar önce Eskişehir'de uluslararası düzeyde lületaşı festivallerinin yapıldığını fakat daha sonra unutulduğunu hatırlatan Başkan Kurt, 'Aslında bu geç kalmış bir festival. Lületaşı Eskişehir için önemli bir maden. Eskişehir için yüz yıllardır süre gelen bir gelir kaynağı ve aynı zamanda da dünyada da belki de tek üretilen yer Eskişehir' diye konuştu.
SAHİP ÇIKMALIYIZ
'Lületaşı madenciliği ayrı lületaşının el sanatlarına dönüşmesi ayrı bir endüstri' diyen Başkan Kurt, 'Bu konuda da ne oluyor Eskişehir'de daha iyi neler yapılır diye bu festivalde hem tartışacağız hem örnekleri ortaya koyacağız. Öncelikle lületaşımıza hepimizin sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Lületaşı madenlerinin en yoğun olarak çıktığı Beyazaltın bölgemizde bir termik santralin kurulacak olması bizi biraz daha lületaşı üzerinde düşünmeye sevk etti. O nedenle Lületaşı Festivalimizi başlatıyoruz. İnşallah dilerim bundan sonra sürekli her yıl bu festivali hayata geçiririz. Eskişehirlilerin dikkatini çekmek istiyoruz, Türkiye'nin dikkatini çekmek istiyoruz. Lületaşımızın sanata dönüşmesi ile ilgili Odunpazarı Belediyesi olarak katkı sunmak istiyoruz' şeklinde konuştu.
MERAKLILAR YAPABİLECEK
Festival programı hakkında da bilgi veren Başkan Kurt, 'Panelle birlikte ardından Eskişehir'deki önemli lületaşı ustalarımızın katılacağı çalışmalar var. Halkın gözü önünde işleyecekleri madeni sanata dönüştürürken ortaya koyacakları malzemeleri sergileyeceğimiz bir ortam olacak. Hicri Sezen Meydanı'nda 3 gün halkımızla birlikte bu sanatçılarımız çalışmalarını gerçekleştirecekler. Meraklısı kendisi de yapabilecek. Orada bu eserlerin alımı satımı da söz konusu olacak ve stantlar açılacak' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim