Valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Büyükşehir Belediyesi, Seyitgazi Belediyesi ve Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği tarafından 5. Uluslararası 25. Ulusal Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri düzenlendi. Anma etkinliğine Seyitgazi Kaymakamı Murat Demirbilek, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar, Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Ali Uzun, Türkiye'nin farklı illerinden ve Balkanlardan gelen Alevi dedeleri yanısıra birçok vatandaş katıldı.
HUZURUN MİMARI
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Hasan Ali Uzun, 'Seyyid Sultan Şücaaddin Veli yolumuzu aydınlatmış, yönümüzü de dosdoğru kılmıştır. Yüzyıllar öncesinde insanlığın, İslam'ın aydınlık yüzü olan ve bu toprakları bize yurt yapan ayrıca bu topraklara manevi mührünü vuran Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'ye vefa borcumuzu ne yapsak ödemeyeceğimizi biliyoruz. Bize düşen en büyük görev Horasan'dan yayılan peygamber ahlakının ışığını kaybetmemek ve onların yolundan ayrılmamaktır' diye konuştu.
AYDINLANMA OCAĞI
Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'nin bir Anadolu ereni olduğunu söyleyen Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, 'Seyyid Sultan Şücaaddin Veli ahlak ve adalet geleneğinin Anadolu'da sürmesine hizmet eden büyük bir düşünür. Anadolu Müslümanlığının sağlam ahlaki ve felsefi temellerini oluşturan insan sevgisinin kalıcı olmasına önemli katkılar sağlamıştır. Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Ocağı bir aydınlanma, bir eğitim ocağı olmuştur. Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Ocağı'na yetişen erenler Anadolu'nun dört bir yanına dağılmakla kalmamış Balkanlara giderek Horasan irfanının düşünce ve felsefesini anlatmışlardır. Ve Balkanlarda Müslümanlığın yayılmasına da öncelik etmişlerdir. Seyyid Sultan Şücaaddin Veli, Hünkar Hacı Bektaşi Veli, Mevlana, Yunus Emre gibi Anadolu aydınlanmasının öncüleri ile birlikte çağdaş Türkiye'nin uygarlık birikimine de her zaman katkıda bulunmuş ve her zaman anılmayı hak etmiştir. Bizler de bu toprakları onu her daim anmayı bir görev bileceğiz' şeklinde konuştu.
HOŞGÖRÜYÜ GETİREN VELİ
Seyitgazi Kaymakamı Murat Demirbilek ise, 'Bizim coğrafyamızı diğer coğrafyalardan ayıran bu sevgi ve hoşgörüyü getiren her bir Veli'den, her bir Horasan ereninden Allah razı olsun diyorum. İlelebet bu sevgi ve hoşgörü tohumları vatanımızda yeşerir ve birlik beraberlik içinde yaşarız' ifadelerini kullandı. Etkinlikte Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği Semah Ekibi, Ankara Turnalar Sanat Merkezi Semah Ekibi ve Bulgaristan Dulova Akkadınlar Semah Ekibi sahne aldı. Ayrıca Muharrem Temiz, Gani Pekşen ve Sabahat Akkiraz, anma etkinliğine gelen vatandaşlara muhteşem bir konser dinletisi sundu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim