RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Siyasilere seslenerek seslerini duymalarını isteyen Mustafa Kara, 'Seçimlerde üçüncü parti olma özelliğine sahibiz. Sayımız fazla. Bu da mağdur insan sayısının fazla olduğunu gösteriyor. Türkiye'de her evde bir EYT'li var. Artık Meclis'te bu yasanın çıkması için herkesin el kaldırmasını bekliyoruz' dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Türkiye'nin en önemli gündemlerinden biri. Sizlerin yaşadığı mağduriyetler neler? Mücadelenizin merkezinde tam olarak ne var?
GÜRCAN GÖÇ: En büyük yaşadığımız mağduriyet iş bulamama. Belli bir yaş seviyesine gelmiş insanlarız. İşsiz kaldığımızda dışarıda herhangi bir iş bulamıyoruz. Yani çalışma ortamına girdiğimiz zaman ya da bir fabrikada form doldurduğumuzda doldurduktan sonra geri dönüş olmuyor bizlere. Çünkü yaşımız yüksek. İşveren de daha genç, dinamik insanları almayı tercih ediyor. Bu yüzden en büyük sıkıntımız iş bulamama.

EYT'liler 'Hepimiz ortalama 45 yaşında insanlarız. Bu yüzden iş bulamıyoruz yaşımızdan kaynaklı' diyor. Bunu popülist bir ifade olarak nitelendirenler var. Ne dersiniz bununla ilgili?
MUSTAFA KARA: Bizim EYT'liler olarak tek derdimiz geçinmek. Yaş ortalamamıza baktığımızda 45 yaş ve üzerindeki insanlarız. Türkiye'deki işsizlik oranlarına baktığımız zaman devletimiz istihdam seferberlikleri yapıyor. Bu istihdam seferberliklerinde 18-25 yaş arası personel alımında devlet destekleri oluyor. Böyle bir durumda zaten 45 yaş üzerindeki arkadaşlarımız iş bulmakta zorlanıyor. 46-47 yaşında arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızdan birinin 3 çocuğu var. Kız üniversitede okuyor, oğlu sanayide bir fabrikada çalışıyor, bir küçük oğlu da ortaokula gidiyor. Arkadaş işsizlik maaşı alıyor. Arkadaşımız bunu dile getirmemizi rica etti. Bize dediği şey şudur: 'Bu ay son işsizlik maaşını alıyorum. Onu da ben üniversite okuyan kızıma gönderiyorum. Bizim evin geçimini fabrikada çalışan oğlum yapıyor.' 45 yaş üstü tüm arkadaşlarımızın yaşadığı problem gerçekten iş bulmak için gittikleri yerlerde doldurdukları formların dikkate alınmaması. İnsanlar bunu bizim yaşımıza geldikleri zaman anlayacaklar.

'ZORUNLULUKTAN ÇALIŞIYORUZ'

Şu an emekli olan vatandaşların aldığı emekli maaşını nasıl değerlendiriyorsunuz? Emekli olsaydınız aldığınız aylıkla geçinebilecek miydiniz?
MUSTAFA KARA: Ben kendimden örnek vereyim. 45 yaşındayım. Ömrümüz yeterse, yasa çıkmazsa yedi yıl sonra emekli olacak durumdayım. İnternetten ne zaman emekli olabilirim ve ne kadar maaş alabilirim diye bakabiliyorsunuz. Şu an ki şartlarda yüzde 28 üzerinden bir oran bağlanıyor. Aylık Bağlanma Oranları (ABO) Kanunu var. Bu kanun 2008'de çıkmıştı. Pirimler buna göre değişiyor. Şu anda asgari ücretli bir arkadaşımız sürekli 25-30 yıl çalışsa bu şekilde, emekli olduğu zaman aylığı ortalama 950-1000 TL aylık alacak. Şu anda ben emekli olsam 1250 lira emekli maaşı alıyorum. Çalışmak zorunda kalınıyor yani yine zorunluluktan.
GÜRCAN GÖÇ: Aylık Bağlanma Oranları düştükçe bir asgari ücretlinin alacağı maaş 900 lira civarında. Ama eski sisteme göre olsa ABO yüzde 63 olsa yani, bu arkadaşlarımız 1800 liradan düşük maaş almayacaktı. Bu sefer de ikinci bir işe ihtiyaç duymayacaktı. Eşiyle, çocuklarıyla, torunlarıyla güzel bir hayat yaşardı.

Ne diyorsunuz peki, EYT yasası çıkacak mı sizce?
MUSTAFA KARA: Türkiye'de her evde bir tane EYT'li var. Ya anne ya baba ya ABO'dan kaynaklı aylığı düşük olacak anne babadan bir tanesi, yeni kana göre 65 yaşına kadar çalışmak zorunda olan genç arkadaşımız… Sonuçta bu yasa çıksın diye bütün hepimiz umutla bekliyoruz. İnşallah çıkacak. Bu konuda İstanbul ve Ankara'da mitingler yapılmıştı. Bizim siyasetle işimiz yok. EYT'li demek herhangi bir görüşe sahip olmak değil, bizim hepimizin farklı farklı siyasi görüşleri olabilir. Ama tek bir ortak noktamız var. O da bu kanun çıksın, mağduriyetimiz giderilsin.

Yasanın çıkmama nedeni olarak Türkiye'ye maliyeti gerekçe gösteriliyor. Siz dernek olarak bununla ilgili bir çalışma yaptınız mı? Söylendiği gibi ağır bir maliyet söz konusu mu?
MUSTAFA KARA: Mitinglere baktığınız zaman sayımız milyonları aşıyor. Ama bu yasa çıktığı gün itibariyle milyonlarca insan emekli olmayacak. Çok yüksek bir rakam çıkmayacak haliyle. Artı emekli olduğumuz zaman emekli maaşımız uygun oranda olursa biz çalışmadığımız zaman genç arkadaşlarımız da çalışmaya devam edecekler. İş imkanı olacak gençlere. Onların çalıştığı zamanki vergileri ve sigortaları ile beraber devletimiz bunu karşılayacak.



'HAKKIMIZI İSTİYORUZ'

Herhangi bir siyasi partiyle ilişkiniz yok ama 2018'de CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP'nin EYT'liler ile ilgili bir kanun teklifi hazırladıklarını ama komisyona gönderilmediğini duyurmuştu. Sizler siyasi partilerle görüştünüz mü? Kimlerle görüştünüz? Partilerin tepkileri nasıl oluyor?
GÜRCAN GÖÇ: Bizim hak talebimiz var. Hakkımızı istiyoruz sadece. Görüştüklerimizden siz haksızsınız diyen olmadı. Dünyanın hiçbir yerinde bir kanun geriye doğru işlemez. Ama biz de işlemiş. Herkes haklısınız dedi ama bir çözüm üretilmedi.

MUSTAFA KARA: Bizim umudumuz tüm siyasi partilerde. Hangi parti olduğu önemli değil Meclis'te bu yasanın çıkması için teklif vermesi ve herkesin el kaldırıp onaylanmasını bekliyoruz.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için 'Erken emekli olacak gidecek başka bir işte de çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz' ifadeleri kullanılmıştı. Neler söylersiniz bu ifadeler için?
MUSTAFA KARA: Bir insan 20 yaşında sigortalı olarak çalışmaya başladı. Kanunen 25 yıl çalışması gerekiyor. Yaş oldu 45. Yani medyada yansıtıldığı gibi 38 yaşında emekli olma gibi bir durum yok. Bu 45 yaş demek. 45 yaşında primleri doldurdu ama emekli olamayacak. Çünkü kanuna göre 65 yaşına kadar 20 yıl daha çalışması gerekiyor. Bu 20 yıl içerisinde evinin geçimini sağlamak için çalışması gerektiği için her yılbaşında 40 TL düşme olacak. Bu da aylık 800 lira emekli maaşı demek. Ev kirası, doğalgaz, elektrik, çocuk giderleri bunların hepsini bu aylıkla ödemeye çalışacağım. Çocuklarımız lise ve üniversite dönemlerinde genellikle. 1250 TL gibi bir rakamla geçinmek mümkün değil. Haliyle mecburiyetten çalışacağız.

Eskişehir'deki EYT'lilerin sayısı ile ilgili bir rakam var mı elinizde? Eskişehir'deki EYT'liler ne yapıyor? Bir araya geliyor musunuz dönem dönem?
GÜRCAN GÖÇ: Eskişehir'de kesin bir rakam olmasa da 8000 gibi bir rakam söyleniyor. Bir dernek binası oluşturacağız. Herkesi de buradan davet ediyoruz. Sadece Alaaddin Parkı'nda buluşup çay içiyoruz. Ramazandan dolayı ara verdik ama tekrar devam edeceğiz. Federasyonluğa oradan da konfederasyonluğa doğru gidiyoruz. Bunun için de birkaç dernek biraraya gelmesi lazım. Kendi aramızda dernekleşeceğiz ve daha da genişleyeceğiz.81 ilin hepsinde varız hemen hemen bir kısmında temsilcilik boyutunda.

Seçim öncesi Mart ayında İstanbul Maltepe'de bir miting yaptınız. Çok ciddi katılımla gerçekleşti bu miting. Tekrar bir miting yapmayı düşünüyor musunuz?
GÜRCAN GÖÇ: Genel merkezimizden gelecek haberi bekliyoruz. Ama muhtemelen bir miting olacak İstanbul'da. Geçen sefer 1 milyon demiştik 2 milyon kişi geldi. Bu defa 3 milyon diyeceğiz 4 milyon kişi gelecek. Bizler aslında birbirini çok tanımayan insanlardık. EYT'den sonra bir araya gelmeye başladık. İletişim arttı. Ağırlığımız sosyal medya üzerinde. Ama İstanbul mitingimizde mesela tüm basın yayın kuruluşları yoktu. Biz kanun çerçevesinde sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz mağduruz ve bunu giderilmesi için efendice sorunlarımız giderilsin istiyoruz. Sesimizi duysunlar.

EYT'liler sosyal medyadan örgütleniyorlar, seçim dönemlerinden önce yürüttükleri kampanyalarla siyasi partileri etkilemeye çalışıyorlar. Önümüzde 23 Haziran İstanbul Seçimleri var. Ne düşünüyorsunuz? Bu seçim öncesi de EYT'liler siyasilere baskı yapacak mı?
MUSTAFA KARA: Tekrar umut doğdu EYT'lilere. İnşallah da bu seçimden önce mağduriyetimiz giderilmiş olur. Bir kırılma var, gönül kırıklıkları oldu. İnsanların Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentileri vardı. Olmadı. Durgunluk var ama umutsuzluk yok. İstanbul'da tekrar miting olursa bu coşkuyu yakalarız. Seçimlerde üçüncü parti olacak şekilde potansiyelimiz var



YEREL YÖNETİMDEN BEKLENTİ

Yerel seçim öncesi, Emeklilikte Yaşa Takılanlara sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacağına dair söz veren CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sözünü unutmadı ve geçtiğimiz günlerde gerekli talimatı verdi. Sizlerin Eskişehir'deki yerel yönetimlerden bu yönde ya da farklı bir beklentiniz var mı?
GÜRCAN GÖÇ: Evet böyle bir şey yaşandı. Mansur Yavaş'a teşekkür ediyoruz. Bizler daha Yılmaz Hocamızı ziyarete gidemedik kendisinin yoğunluğundan kaynaklı. Ama mutlaka gideceğiz. Biz de bunu aynı şekilde bekliyoruz, Hocamızdan da isteyeceğiz.
Editör: TE Bilisim