AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, CNNTÜRK'te yayınlanan '40' programında Buket Aydın'ın sorularını yanıtladı. Buket Aydın, programda Burhan Sakallı'ya Ali Baş ve Arif Anbar'ın Anadolu Gazetesi'nde yayınlanan iki yazısını hatırlatarak bu yazılarla ilgili olarak sorular sordu.

DESTEK İSTİYORUM
Anadolu Gazetesi köşe yazarı Ali Baş'ın köşesindeki 'Sakallı'yı bozkurt işareti yaparken hiç görmedik, sanırım bundan sonra da göremeyeceğiz. Ya da kamuoyunda rabia işareti olarak bilinen parmaklarla dördü göstermesine de tanık olmadık' yorumu üzerine Buket Aydın, Sakallı'ya şu soruyu yöneltti: 'Eskişehirliye birlik mesajı verebildiğinize inanıyor musunuz? Eskişehir halkı yıllarca sol bir parti tarafından yönetilmiş bir halk. Bir sağ parti adayına oy verir mi?' Buket Aydın'ın sorusu üzerine konuşan Sakallı, 'Ben bir öğretmenim. Nasıl ki bir öğretmen sınıfa girdiğinde öğrencilerinin siyasi görüşlerini, politik mensubiyetlerini merak etmezse bir belediye başkanı da hele hele öğretmen kökenli bir belediye başkanı asla vatandaşlarının ve hemşerilerinin siyasi görüşlerini, politik duruşlarını merak etmez. Ben hep şunu söylüyorum: Ben sadece bana oy verenlerin değil, oy vermeyenlerin de belediye başkanıyım. Bana sempati duyanlar kadar sempati duymayanların da belediye başkanıyım. Dolayısıyla bu konu ile bir sorunumuz yok. Ben belediye başkanlığı yaptığım dönemde tek tek isimlerini söylemek istemem ama farklı farklı siyasi partilerden belediye başkan yardımcısı arkadaşlarım var, müdür arkadaşlarım var. Hiç onu merak etmedim. Sadece liyakati varsa bu şehrin her çocuğu bu şehrin kurumu olan belediyede görev yapabilir diye düşündüm. Dolayısıyla ben herhangi bir işaret yapmanın dışında vatandaşlarımıza hemşerilerimize arkadaşlarımı dostlarımı selamlayacaksam normal bir insan olarak selamlıyorum. Bunun yeterli olduğunu düşünüyorum. Ben evet bir siyasi partiye mensubum ama asla partizan ya da partici değilim. Ben Eskişehir'deki tüm vatandaşlarımızın ve hemşerilerimizin belediye başkanı olmak isterim. Aynen öyle şimdi tüm vatandaşlarımızın ve hemşerilerimizin desteğini olmak istedim ve bugün de böyleyim. Bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğim. Çünkü belediye başkanlığı normal milletvekilliği gibi bir şey değil. O kentin yöneticisisiniz ve o kente yaşayan herkesin belediye başkanısınız' ifadelerini kullandı.

MAZERET YOK
Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Arif Anbar'ın köşesinde yer alan ve Burhan Sakallı'ya ait olan 'Belediye başkanı bir adam asamaz, bir de para basamaz' sözüne açıklık getiren Sakallı, 'Sevgili Arif'in de kulaklarını çınlatalım birkaç gün önce ben bir bulvarda yürürken karşılaştık. Beraber selfie çektik. Eskişehir'de maalesef uzun yıllardır özellikle son on yıldır mazeretlerin arkasına sığınan, sürekli bir şey yapmama konusunda bahane üreten dolayısıyla iş ve icraat yapmayan bir yönetim organizasyonu var. Ben de şunu söylemeye çalışıyorum: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi hem kaynakları hem imkanları hem de yasal mevzuatı açısından neredeyse yapmak istediği her şeyi ama her şeyi yapabilir. Eskiler diyor ya aşk olmayınca meşk olmuyor. Yeter ki bunu yapmaya ilişkin aşkınız, bir şevkiniz olsun. Dolayısıyla ben bunu şundan dolayı yapamıyorum, bundan dolayı yapamıyorum asla kabul etmiyorum. Ama başka yerler yapıyor. Bizim politik duruşumuz daha doğrusu siyaset yapma tarzımız asla mazeret üretmeyen, bahanelerin arkasına sığınmayan, hemen şimdi acilen diyen, adaletin geciktiğinde nasıl adalet olmaktan çıkıyorsa hizmetin de geciktiğinde hizmet olmaktan çıktığını vurgulayan bir iş yapma tarzına sahibim ben. Bunu bu zamana kadar böyle yaptım, bundan sonra da böyle yapacağız. Dolayısıyla eğer belediye başkanı isterse velev ki Büyükşehir Belediyesi'nde meclis çoğunluğu muhalefetin elinde bile olsa yapmak istediklerinin neredeyse tümünü rahatlıkla yapabilir. O para basamaz bir de adam asamaz derken kastettiğim işte bu gerçeklikti. Biz dolayısıyla hiçbir mazeret üretmeden bahanelerin arkasına saklanmadan sadece ama sadece Eskişehir için ve Eskişehirliler için çalışacağız' şeklinde konuştu.

PR'INI YAPTI
'Yılmaz Büyükerşen'i koltuğundan ederim diyor musunuz?' sorusunu yanıtlayan Sakallı şunları söyledi: 'Ben leylekler tarafından getirilip bacadan bırakılmış bir belediye başkan adayı değilim. Ben 10 yıl boyunca 2004-2014 yılları arasında Eskişehir'in büyük ilçesi olan 404 bin nüfuslu Odunpazarı'nda belediye başkanlığı yaptım. Hemşerilerim beni tanıyor. Eskişehir beni tanıyor. Vatandaşlarımızla bu 10 yıl boyunca iyi günde kötü günde birlikte olduk. Yılmaz Büyükerşen'in de belediye başkanlığı yapıp, hani Türkiye genelinde bir algısının olduğu işlerin önemli bir bölümü zaten benim yaptığım işler. Aslında bir anlamda ben iş yaptım, Sayın büyükşehir belediye başkanı da benim yaptığım işlerin PR'ını belki yaptı. Yani bugün sizin Eskişehir'le ilgili olarak zihninizde kalan işlerin önemli bir bölümü, Odunpazarı belediye başkanlığım döneminde yaptığım, arkadaşlarımızla beraber yaptığımız işler. Dolayısıyla bugün bu işlerin en önemli bölümü, benim belediye başkanlığı dönemimde yapılan işler. Sonraki dönemde zaten Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin hepimizin hayatına değen, hepimizin hayatını iyileştiren, hepimizin hayatını bir üst lige çıkartan çok fazla bir işi olmadı. Yılmaz Büyükerşen'in de Türkiye'de ya da Eskişehir'de bir algısı varsa o algının önemli bir bölümünün de sahibi benim. Bunu bir problem olarak görmüyorum. Kimseyi koltuğundan etmek ya da etmemek gibi bir şey değil. Bunu bir bayrak yarışı olarak düşünüyorum. Yılmaz Büyükerşen de dahil olmak üzere bir eski belediye başkanı olarak söylüyorum. Tüm belediye başkanları iyi, güzel, değerli şeyler yaptı. Ama artık bundan sonrası bir bayrak yarışına ihtiyaç hissettiriyor.' HM

Editör: TE Bilisim