İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge, sağlık yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. İl Sağlık Müdürlüğü'nde gerçekleşen toplantıya Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Mumcu, Acil Sağlık Hizmetleri Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetler, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Dr. Erdinç Özkurt, Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yaşar Bildirici, Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Karagülle, Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dt. Soner Yılmaz katıldı. KHK ile oluşturulan yeni yapıdan bahseden Uğur Bilge, 'Eskiden üçlü olan yapı teke indirildi. Eskiden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği vardı, Halk Sağlığı Müdürlüğü vardı, İl Sağlık Müdürlüğü vardı. Yeni yapı ile birlikte Eskişehir'in nüfus şartları ile birlikte uygun olarak İl Sağlık Müdürlüğü'nün altında 4 tane başkan, iki tane başkan yardımcısıyla 12 kişilik yönetim kadrosu verildi. Biz kadromuzu kurduk. Açıkçası Eskişehir için yapılması gereken her şeyi yapmaya hazırız. Tecrübeli bir kadro oldu' dedi.
HİZMETE DEVAM EDECEK
Eskişehir'de bulunan hastanelerin yatak kapasitesinden bahseden Ali Mumcu, 'Devlet hastanemiz 1000 yataklı, Yunusemre Devlet Hastanesi 600 yatakla hizmet veriyor, Askeri Hastanemizin 120 civarında yatağı var, Zübeyde Hanım yerleşkesinde 120 yatak fizik tedavisinde, 60 yatak akıl ruh sağlığı hizmetleri olarak hizmet veriyor. Şehir hastanemiz 1081 yatak. Yoğun bakım yataklarıyla beraber 1100'ün üzerine çıkacak' diye konuştu. Yeni binalar yapıldıktan ve Şehir Hastanesi tamamlandıktan sonra bütün hastanelerin bir yerde toplanacağı iddialarına da yanıt veren Bilge, var olan hastanelerin hizmetlerine devam edeceği, sadece Devlet Hastanesi'nin taşınacağını vurgulayarak, hastalardan ek ücret alınacak iddialarının da gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Mumcu, 'Gerçek dışıdır. Var olan hastanelerimiz hizmetlerine devam edecektir. Şehir Hastanemiz daha nitelikli ve daha özeleştirilmiş hizmetlerin verileceği bir hastane olacak. Özellikle onkoloji alanında, kanser tedavisi alanında ve psikiyatri alanında özel birimler oluşturuldu' şeklinde konuştu.
EK ÜCRET ALINMAYACAK
Şehir Hastanesi hizmetlerinden para alınacağı yönündeki iddialara yanıt veren Bilge, 'Şehir Hastanesi bir bölge hastanesi olarak programlandı. Kütahya'dan, Bilecik'ten, Afyon'dan da ulaşım kolay olsun diye oraya konulmuş. Şehir Hastanesi'nin en büyük artısı nitelikli yatak sayısını artırıyor olması. Dörtlü, altılı yatak sayısından tek ve iki kişilik yataklara geçiyoruz. Şehir Hastanesiyle ilgili çok fazla rivayet üretiliyor. Merkezdeki hastaneler aynı şekilde devam edecekler. Yunus Emre Devlet Hastanesi kendi varlığını devam ettirecek. Eskişehir Devlet Hastanesi taşınacak, Zübeyde Hanım, Hava Hastanesi aynen devam edecek. Şehir Hastaneleri tamamıyla devlet hastanesi olarak devam edecek. Hastalardan ek bir ücret alınması veya SGK paylarında bir artış söz konusu değil. Devlet Hastanesi'nden nasıl hizmet alıyorsa, oradan da aynı şekilde alacak. Burada en önemli şey hastalar ulaşan hizmette kalitenin artması. Otopark sorunu Şehir Hastanesi'nde olmayacak. Daha geniş bekleme ve muayene alanları olacak. Ulaşımla ilgili sıkıntılar olabilir. Bunun çözümü için de biz paydaşlarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz' ifadelerini kullandı.
'İSTİŞARELERİMİZ SÜRÜYOR'
Hastaneler taşındıktan sonra mevcut binaların durumu ile ilgili konuşan Bilge, 'Onun istişaresini biz kendi aramızda ve Bakanlığımızla yapıyoruz. Şu an için netleşmiş bir proje yok. Ama bizim buradaki tasarrufumuz tabi ki hizmette sıkıntı yaratmayacak şekilde uygun kullanım alanları da yaratacak bir biçimde planlamalar yapıyoruz. Hastaneler bir açılsın. Taşınma işlemlerini halledelim. Ondan sonra bakanlıkla da istişare edip bir karara varacağız' dedi.
'DEPREM DAYANIKLILIĞINA BAKILACAK'
Ali Mumcu, 'Bizim binalarımızdan 50,60 yıllık olanlarda var. Deprem dayanıklılığı, binanın kullanılabilirliği gibi niteliklere bakıp kullanabileceğimiz binaları kullanıp, kullanamayacağımız binaların da yıkılması… Özellikle Devlet Hastanesinin bir kısmı belki yıkım gerektirecek. Yine orada hizmet verecek sağlık alanları oluşturmak gibi bir niyetimiz var. İmar planında oraları sağlık alanı. Sağlık alanı olduğu sürece oralara başka bir şey yapılamaz' diye konuştu.
'ŞAİR FUZULİ ASM YIKILACAK'
Boşaltılan Şair Fuzuli Aile Sağlığı Merkezi ile ilgili de konuşan Doç. Dr. Bilge, 'Orasıyla ilgili plan ve proje tamamlandı. Orada da yaklaşık 40 metrekarelik bir alan belediyenin. Orayı transfer edemediğimiz için yıkım ve yapımında bir sıkıntı yaşanabilir. Ama projesi onaylanmış durumda. Yıkılacak ve yapılacak' dedi.
'BU YIL AÇMAYI PLANLIYORUZ'
Yapılan iki yeni hastanenin ne zaman faaliyete geçeceğini de açıklayan Bilge, 'Yunus Emre için konuşursak yüzde 95'i geçti. Erken kabul dediğimiz bir muayene var. Bakanlık heyeti gelip hastaneyi inceleyecek. Bu muayenenin bir, iki ay sürebileceği söyleniyor. Muayene sonucuna göre bir an önce açılmasını planlıyoruz. Şehir Hastanesi şu an itibariyle yüzde 85 civarında. O da yüzde 95'e geldiği zaman yine Bakanlık tarafından erken kabul muayenesi istenecek. İkisini de bu yıl açmayı planlıyoruz' diye konuştu.
'BİZE GELEN BİR RAPOR YOK'
Basın mensuplarının termik santral hakkında sorduğu soruyu da yanıtlayan Bilge, 'Bu konuda bize gelen herhangi bir rapor yok. Öncelikle bir rapor ulaştırılması lazım ki, biz o rapor üzerine yorum yapalım. Bize verilerin verilip, onun üzerine bilimsel yorumlar yapmamız gerekiyor' dedi. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim