Tarım ve Orman Bakanlığı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma proje sonuçlarının ve geliştirilen çeşitlerin tanıtımının yapıldığı geleneksel Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Vali Özdemir Çakacak, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı İhsan Aslan, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Sabri Çakır, İl Tarım ve Orman Müdürü Emine Sever ve çiftçiler katıldı.
ÖNEMLİ PAY
Konuşmasına bu yılki hasat döneminin tüm çiftçiler için bol ve bereketli geçmesini dileyerek başlayan Vali Özdemir Çakacak, 'İster gelişmiş, ister gelişmekte olan, isterse gelişmemiş olsun her ülkede istihdamın ve millî gelirin artmasında tarım ve hayvancılığın önemli payı vardır. Birçok ihracat kalemi dolaylı veya doğrudan tarım ve hayvancılık sayesinde yapılabilmektedir. Böylesine geniş bir etki alanına sahip olması nedeniyle, tarım ve hayvancılık politikaları ülkelerin; siyasal, sosyal ve ekonomik politikalarının en önemli unsurunu oluşturmaktadır' dedi.
HEDEF BÜYÜMEK
Tarım ve hayvancılığın ülkemiz ekonomisindeki yerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çakacak, 'Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Mayıs 2019 sonu itibariyle son bir yıl içerisinde 22 milyar 800 milyon doları aşan bir tarım ihracatı yaptık. Bu rakam toplam ihracatımızın yüzde 12,6'sı düzeyinde. Türkiye, tarımsal üretimde hem Avrupa'da hem de dünyada önemli bir yerdedir. Şu an yıllık 65 milyar dolar seviyesinde olan tarımsal üretimimizi ve 22 milyar dolar civarındaki tarımsal ihracatımızı 150 milyar dolarlık üretim ve 30 milyar dolarlık ihracat rakamına yükseltmek devletimizin ana hedefidir. Bu sebepten ilimizde ve ülkemizde yetiştirilen yerel buğdayların, arpaların, çavdarların ve diğer tarım bitkilerinin çeşitliliğini korumak suretiyle, iklim değişikliğine uyum sağlayacak hale getirilmesi ve tarımsal üretimin artırılarak gıda arz güvenliğinin sağlanması çok önemli bir görev olmuştur. Bizlerin, değişen iklim koşullarına uygun, verimi daha da yükseltecek yerli tarım bitkilerini mutlaka geliştirmemiz ve üretmemiz gerekiyor' ifadelerini kullandı. Çakacak sözlerine şöyle devam etti: 'Aslında değerli çiftçilerimiz, ülkemiz için hayati öneme sahip bir işi yerine getiriyorlar. Ekonomimiz için böylesine önemli bir alanda babadan, dededen gördüğümüz usullerden ziyade 21. yüzyılda tarım ve hayvancılıkta en ileri uygulamalar neler ise ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta her alandaki üretimimizi dünya ortalamalarının üzerine çıkarmalıyız. Unutmayalım ki, 'Toprak o kadar cömerttir ki, dökülen her damla terin karşılığını verir.''
3 ÇEŞİT ESKİŞEHİR'DEN
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı İhsan Aslan, 'Çalışmalarımızla genel olarak yaptığımız çiftçilerimize yüksek değerli çeşitler geliştirip vermek, Türkiye tarımını ihtiyaç duyduğu ana girdileri sağlamak. Yapmış olduğumuz çalışmalardaki ana seyrimiz, yurtdışına bağımlı olduklarımızı önceleyerek ilk önce buradaki bağımlılığımızı azaltacak alternatifleri oluşturacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 67 bu seneki tarım bitkilerinde tescil ettirdiğimiz çeşidin üç tanesi Eskişehir'imize ait' şeklinde konuştu.
SAYILI ÜLKELERDEN
Tarım ve Orman Bakanlığı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geçmişten bugüne çalışmalarını anlatan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır ise, 'Ülkemiz beyaz et yani tavuk eti üretimi konusunda sayılı ülkelerden bir tanesi' dedi. Faaliyet alanlarından bahseden Çakır, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Konuşmaların ardından Çakacak ve beraberindekiler tarlaları gezerek yetkililerden bilgi aldı. HM
Editör: TE Bilisim