Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Kobani'de yaşanan olaylar sonrasında ülkemizde meydana gelen gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi. Yaşanan olayların ülkemizin birlik ve beraberliğine zarar vermemesi gerektiğini kaydeden Güler, birbirimize en çok ihtiyacımız olduğu zamanlarda böylesine kutuplaşmanın Türkiye'yi ileriye değil geriye götüreceğini ifade etti. 'İhracatçımız Güney Amerika, Afrika ve Rusya gibi pazarlara yönelmeli'

Ülkemizin ve Eskişehir'in ihracat vizyonunun çok geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Güler, 'Suriye ve Irak gibi güven yaratmayan ülkelere sağlıklı ticaret yapılması elbette mümkün gözükmüyor. Öte yandan Mısır, Libya, Lübnan, gibi ülkelere yapılan ihracatlarda kayıplar yaşanıyor. Bu nedenle tüccar ve sanayicilerimizin mağdur olmamaları ve ihracatını geliştirmeleri için gelişmekte olan Güney Amerika, Afrika ve Rusya gibi pazarlara yönelmeleri gerekmektedir. Tüccar ve sanayicilerimiz hem bu kaos ortamında yatırımlarını güvenle yapabilir hem de ileriye dönük üretim planlamalarını uygulamaya koyabilir' diye konuştu.

'Ekonomik gelişimin devamlılığı için üretim şart'

Ülkemiz ekonomisindeki gelişmelerin 2014 büyüme oranının yaklaşık yüzde 3 olarak işaret ettiğini belirten Güler, 'Yaşanan gelişmeler gösteriyor ki bu yıl büyüme oranlarımız beklentinin altında gerçekleşecek. Elbette ki yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler de ekonomik hedeflerimizi olumsuz etkiledi. Ancak büyümenin sürekli olarak devam edebilmesi, 2014 yılında kaybettiğimiz ivmenin 2015 yılında sürdürülebilmesi için sanayi üretimin artırılması, üreticilerimizin yeni pazarlarda boy göstermesi çok önemlidir. 2015 yılı zor geçecek gibi gözükse de sanayi üretiminin artırılması, sıkı mali politika, enflasyonu düşürmek için atılacak adımlar, dövizin ateşini düşürmek için izlenecek yollar, krize dönüşmeden engellenebilir. Geçmişte sanayi üretimi iyi olan, malını tüm dünyaya pazarlamayı başaran ülkelerin kriz ortamlarını bile fırsata çevirdiğini yakından gördük. Ekonomimizin de bu düşünceden yola çıkılarak yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir' diye konuştu.

Editör: TE Bilisim