Açılış konuşmasını yapan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, son bir aydır Türkiye'nin önemli firmalarını Eskişehir'e getirdiklerini söyledi.
YOL HARİTASI
'Özellikle İstanbul Sanayi Odası'nın 500 listesini incelemeye aldık' diyen Kesikbaş, '500 firmanın önemli bir kısmını Eskişehir sanayicileriyle iş yapmaları ve tedarik zincirleri oluşturmaları için Eskişehir Sanayi Odası'na davet ettik. Önemli bir kısmı geliyor ve bu yıl içerisinde yaklaşık olarak 100'e yakın firmayı Eskişehir'e getirmeyi planlıyoruz. Hep söylediğimiz bir şey var; fazlasıyla iş birliğine ihtiyacımız var. Sosyal toplum olmaya ihtiyacımız var. Ortak işler, ortak paydada buluşarak yeni sinerjiler yaratmaya ihtiyacımız var' diye konuştu. Havelsan'ın Eskişehir'de olmasının çok önemli olduğunu belirten Kesikbaş, 'Eskişehir'de gerçekten yıldızı parlamaya hazır birçok firmamız var. Özellikle onlar kendilerini tanıttıklarında ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bizler Eskişehir Sanayi Odası olarak bu iş için bir vesileyiz. Sanayicilerimizin Türkiye'de ve dünyada tanıtımını yapmak için kendimize bir yol haritası koyduk. Bu yolda da devam ediyoruz' dedi.
PROTOKOL İMZALADIK
Havelsan A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Gökay ise, 'Eskişehir'imizi de savunma sanayiine Ankara, İzmir ve İstanbul'un yanında üçüncü ya da dördüncü il olarak görmeyi arzu ediyoruz. İnşallah bu adımımız önümüzdeki yıllarda atılacak adımların ilki olur' dedi. Ülkemizin savunma, güvenlik ve bilişim sektörlerinde rekabet gücünün artırılmasının, nitelikli kaynakların birbirleri ile güç birliği yapmasından geçtiğini vurgulayan Gökay, 'Havelsan'ın 4 ana faaliyet alanı var ve potansiyel iş birliği yapabileceğimiz toplam 461 firma ile İş Ortaklığı Protokolü imzaladık. Bu sayı Eskişehir'de 5 firmadan oluşmakta ancak halen Eskişehir'deki 6 firma ile İş Ekosistemimize dahil olmaları yönünde görüşmelerimiz devam etmekte. Öncelik verilen ürünlere yönelik olarak Havelsan öz kaynakları veya sağlanabilecek devlet destekleri ile iş birliklerimizi genişletmeyi planlamakta bunun için Eskişehir'deyiz' ifadelerini kullandı.
YOK OLUYOR
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu da, 'Üniversite-sanayi iş birliği bağlamında bakışımız çok sıcak. Bir teknik üniversite olmanın gereği bu diye düşünüyorum. Anadolu Üniversitemizden ayrılışımız henüz daha bir yıl olmadı ama teknik üniversite isminin getirdiği ağır sorumluluğu çok daha farklı bir şekilde yerine getirmek gerekir diye tüm idari kadromuz aynı düşünce içerisindeler. Gerçekten iş birlikleri istişare kültürü özlediğimiz, arzu ettiğimiz ama zaman içerisinde gittikçe yok olan bir kültür. Bunun başlamasını ve gerçekten iyi bir noktaya gelmesinde birlikte başarmayı birlikte bir şeyler üretmeyi de arzu ediyoruz' şeklinde konuştu.
İHRACAT ARTACAK
Konuşmaların ardından Havelsan A.Ş. Ar-Ge, Teknoloji ve Ürün Yönetimi Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, ihracatı artırma ve yurtdışı pazar arayışını kolaylaştırma adına yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi. HM
Editör: TE Bilisim