13. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu açılış töreni fabrikalar bölgesinde bulunan Eti eski fabrika alanında gerçekleşti. Açılışa Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, sempozyumun ana sponsorlarından Eti Gıda Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Firuzhan Kanatlı ve Kılıçoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özaydemir, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, sempozyumun konuk sanatçıları ve birçok vatandaş katıldı.

SANAT SANAYİ İÇ İÇE
Sanat ve sanayinin iç içe olmasını önemsediklerini söyleyen Barış Özaydemir, 'Kil konusunda Eskişehir çok şanslı. Biz 92 yıldır buraya çok çalışarak ve yeniliklerle geldik. Modern teknikleri hep takip ettik. Sanat ve sanayinin iç içe olmasını önemsiyoruz. Eğer iç içe olursa şehir gelişir. Bu sempozyuma sponsor olduğumuz için çok mutluyum. Fakat doğalgaz zamları bu şekilde devam ederse seneye pişmemiş toprak sempozyumu yapmak zorunda kalabiliriz' diye konuştu.

DESTEK OLACAĞIZ
Pişmiş toprak sempozyumuna gelecek yıllarda da sponsor olmaya devam edeceklerini belirten Firuzhan Kanatlı, 'İnsanlar doğuştan sanatçı oluyor ama mühim olan şey bunu meydana çıkartabilmek. Cumartesi Türkiye'nin modern kenti olan Eskişehir'de modern müze açılışını yaptık. Neden bu tarz sanatsal işler sizce Eskişehir'de yapılıyor? Esasında bütün bu güzel şeylerin yapılması Eskişehir halkının gayet güzel algılayabilmesi. Bunda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da önemli katkısı var. Firuz Bey'in de sanatçı kişiliği vardı. Bunu bisküvi yaparak ortaya koydu. Bisküvi yapmak da bir sanattır. Bu alan Eti'nin temellerinin atıldığı yer. Bizler bu sempozyuma destek vermeye devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

ÇOK HEYECANLIYIM
Sempozyuma katılım sağlayan sanatçılardan Ergün Arda, 'Buraya davet edildiğimde çok heyecanlandım. Bana göre bu sempozyum Türkiye'de ilk üç sempozyumundan biri. Burada olduğum için ve kendi sınırlarımı zorlayıp böyle büyük bir iş yaptığım için çok mutluyum. Ayrıca bir eserimin Eskişehir'de sergilenecek olması beni bahtiyar kılacak' ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR SANAT ŞEHRİ
Eskişehirlilerin çok şanslı olduğunu söyleyen Jale Nur Süllü, 'Türkiye'de şehirlerin çoğu kasabalaşırken, yozlaşırken Eskişehir buna kafa tutuyor. Bunu kültür ve sanata olan sevgisiyle yapıyor. Bu sempozyum Eskişehir'e kalıcı eserler sunuyor. İnsanları sempozyum boyunca bir arada tutuyor. Eskişehirlilere teşekkür ediyorum belediyelerimizin tüm etkinliklerine katıldıkları için' dedi.

HALK KABUL ETTİ
Ekip arkadaşları ile birlikte her zaman ilkleri yapmayı sevdiklerini ifade eden Ahmet Ataç, 'Sıradan şeyleri yapmayı sevmiyoruz. 1999'da göreve geldiğim zaman spor sahası bile yoktu Tepebaşı'nda. Ama şimdi böyle değil. Bunları halkın güveni ile yapıyoruz. Artık Eskişehir halkı sempoyumu kabul etti. Kabul etmese devamı gelmezdi. Bakın bu yıl 13'üncüsünü yapıyoruz' diye konuştu.

OLMAZSA OLMAZ
Yıllar önce konuşurken mermer, beton gibi malzemelerin önerildiğini ama pişmiş toprak ortaya atıldığında çok hoşlarına gittiğini anlatan Ataç, 'O kil bir bellekti. 1927 yılında ilk kiremit fabrikası Tepebaşı'nda kuruldu. İnsan hayatında ekonomi önemli tabi. Ama sadece bu yetmiyor. Sürdürülebilirlik önemli. Sanat olmazsa şehirler sadece fiziki bomboş bir şey olur. Eskişehir sanat konusunda çok şanslı' şeklinde konuştu.

ALAY ETTİLER
2001'de sempozyuma ilk başladıkları zaman birçok insanın kendileri ile alay ettiğini söyleyen Ataç, 'Boşver sen asfaltını, kaldırımını yap dediler. Onlar da önemli. Ama çöp toplamak, asfalt dökmek belediyenin işi. Belediye bunu yapmakla yükümlü. Bunları yaptığı için övünemez. Fakat belediye olarak sanatsal bir etkinlik yaparsanız iş çok başka noktaya gider. Bakın 13 yılda 173 heykel yapılmış. Hangi şehirde bu kadar heykel vardır. 443 bilimsel sunum yapılmış yine. Bu kentte kültür sanatın yeri çok başka. Senfoni, tiyatro olmadan bu şehrin insanı yaşayabilir mi? Yine bütçe olmadan olmuyor. Bu dönemde bize destek olan herkese çok teşekkür ederim' ifadelerini kullandı. Daha sonra belediyeden emekli olan kiremit ustalarına Başkan Ahmet Ataç tarafından plaket takdim edildi. Açılış töreni Alpay konseri ile devam etti. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim