Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi'nde bulunan Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi'nde 2012 yılının Mart ayına kadar sürdürülen ipek çekimi, yurt dışından gelen ipeğin maliyetin altında olması sebebiyle durduruldu. Bu nedenle kuru halde satılan ipek böceği kozaları, iç piyasanın ihtiyacını karşıladıktan sonra yurt dışından gelen taleplere göre ihraç edilse de, sağlanan devlet desteği ile daha fazla üreticiye ulaşmak istiyor.

Araçların buji kablosundan bebek bezine, halıdan dokuma işçiliğine kadar her alanda kullanılan ve bir kozadan yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda elde edilen ipeğe olan devlet desteği hakkında bilgi veren Kooperatif Müdürü Eyyüp Ceylan, 'Devlet tarafından 30 TL destek veriliyor. Bu dünya piyasasına göre çok yüksek bir rakam. Dünyada yaş kozanın üreticiden alım fiyatı yaklaşık 2,5-3 Dolar. Türkiye'de 35 TL yani 15 Doların üzerinde. Kültürel bir değer olduğu için Bakanlık bu kadar destek veriyor. Biz de bu imkanlar sunulurken üretilmesini istiyoruz' dedi.

Dünyada en çok Çin ve Özbekistan'da ipek böcekçiliğinin yapıldığını ifade eden Ceylan, 'Avrupa'da ipek böcekçiliği kalmadı. Özbekistan'ın Türkiye'ye göre 20 katı kadar üretimi var. Bizim yıllık üretimimiz 150 ton iken, onlar 2 ila 3 bin ton üretiyorlar ve ipek piyasasını belirleyenler de onlar oluyor. Dolayısıyla ipek konusunda çok da söz sahibi değiliz. Daha fazla üreticiye ulaşarak daha çok ipek böceği elde edilirse belki söz sahibi olabiliriz' şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim