Gerçekleştirilen ziyarette ESO'nun yeni bakış açısının daha çok iletişimle daha çok iş birliği kapsamında olduğunu belirten Oda Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Ekonomide yaşananlar hepimizi etkiliyor. Bu noktada yapabileceğimiz en önemli hareket birlik, beraberlik içinde olabilmek. Bu milli duruşu sergilememiz gerekiyor. Sizlerle 4 saatlik bir mesafedeyiz. Isparta bizim bu enerjiyi ve sinerji oluşturabileceğimiz iller arasında. Deneyimlerimizi ve tecrübelerimizi paylaşmak zorundayız. Eskişehir ihracatla büyüyecek ve bunun için de işbirlikleri yapacağız' diye konuştu.
LOKOMOTİF SEKTÖRLER
Eskişehir olarak hedeflerinin sanayi ile büyümek olduğunun altını çizen ESO Başkanı, 'Havacılık, raylı sistemler, makine-metal ve beyaz eşya, plastik enjeksiyon sektörlerinde şehrimiz lokomotif illerden. Herkesin bildiği önemli firmalarımız var. Ayrıca Odamız üyeleri tamamen sanayicilerden oluşuyor. Toplam ciromuz eski kurlara göre 26 milyar TL. Yeni kurlarla bu rakam daha da büyüyecektir. Eskişehir'deki GSMH içinde sanayimizin payı ise yüzde 30' dedi.
BÜYÜK KATKI
Fabrika ziyaretleri öncesi ESO'da konuşan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 'Eti bisküvilerini yiyoruz, Arçelik ürünleri kullanıyoruz, motorunu yapmış olduğunuz uçaklara biniyoruz. O kadar çok şeyleriniz var ki. Eskişehir'de nasıl bir ufuk açabiliriz bunu görmeye geldik' dedi. Eskişehir'in büyük bir il olduğundan bahseden Başdeğirmen, şehrin ihracatıyla çalışanıyla, ekonomisiyle ve üretimiyle çok önde olan bir yapıda olduğunu ve Türkiye ekonomisine önemli miktarda katkı sağladığını söyledi.
KÜÇÜK İLLER BESLİYOR
Eskişehirli sanayicilerin gerçekleştirdiği 2.3 milyar dolarlık ihracat için teşekkür eden Başdeğirmen, 'Bunların karşılığını biz de alıyoruz. Biz her ne kadar 300 milyon dolar ihracat yapsak da sizin yapmış olduğunuz yatırımlar ve ihracat bizlere de fayda getiriyor. İşin doğrusu küçük iller büyük illerden besleniyor. Yoksa bizim verdiğimiz vergilerle bizim verdiğimiz ihracatla o şehre bakılsaydı bizler çok daha geride kalırdık. Mutlaka sizin üretimlerinizden biz çok büyük katkılar sağlıyoruz. Bu yüzden de mutlaka işbirlikleri ve yatırım çalışmaları içerisinde olmalıyız' dedi. Başdeğirmenci, ayrıca Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB)'yi ziyaret etti. Heyet ayrıca, çeşitli fabrikalarda da incelemelerde bulundu. HM
Editör: TE Bilisim