6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanun'un tedbir kararlarına aykırılık durumunu düzenleyen 13. maddesinin 3 günden 10 güne kadar 'zorlayıcı hapis' cezasını öngördüğünü aktaran CHP'li Çakırözer, '23 başvuru, 10 dava… Hepsi de hakaret, tehdit, yaralama. Koruma tedbirleri de var. Başvurular devam ettiğine göre, tedbire uyulmuyor, mahkeme kararı ihlal ediliyor. Neden kanunun öngördüğü 'zorlayıcı hapis' cezası verilmiyor. Saldırgan neden tek bir gün hapse girmiyor? Aile hakimliklerinin suç duyurularını ciddiye almayan tutumu da incelenmeli, sorgulanmalı' dedi.
SÖZLEŞMEYE UYUN
Arslan'ın korunamamasının nedenlerinden birinin de Eskişehir Savcılığının Arslan ile saldırganı uzlaştırmaya zorlaması olduğunu dile getiren Çakırözer, 'Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaları 'uzlaştırma bürosuna' taşımış. Bu uzlaşmadan sonuç çıkar mı? Nitekim Ayşe Tuba Arslan da tehdit ve hakaretlerin devam ettiğini kayıtlara geçirerek uzlaşmayı reddediyor' dedi. Türkiye'nin, kadına yönelik şiddet ve aile şiddetle mücadelenin esaslarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı olduğunu dile getiren Çakırözer, 'Sözleşmenin 48. maddesi arabuluculuk ve uzlaştırmayı yasaklıyor' ifadelerini kullandı.
SUÇ MAKİNESİ GİBİ
Çakırözer, 'Saldırgan suç makinesi gibi. Hakkında onlarca suç duyurusu var, mahkemeler tedbir kararı veriyor. Uymuyor; şiddete, tehdide devam ediyor. Ama nasılsa bir gün bile hapse girmiyor. Açılan davaların bazılarından da beraat ediyor. Hakkındaki tek ceza 3 bin TL para cezası. Sistem, saldırganı adeta ödüllendiriyor' tepkisini gösterdi.
NEDEN DUYULMUYOR?
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasında, 1. Aile Mahkemesi'nin 17 Eylül 2018 tarihinde Arslan için koruma tedbiri aldığı bilgisine yer verildiğini aktaran Çakırözer, 'Son uzatma kararı da 8 Ocak 2019 tarihinde verilmiş. Burada tedbir 6 ay daha uzatılmış. Savcılık 8 Temmuz'dan itibaren koruma talebi ve ihlal olmadığına dikkat çekiyor' diye konuştu. Çakırözer, 'Savcılık; Ayşe Tuba Arslan'ın 6 aylık uzatmanın bitmesine az bir süre kala, 5 Temmuz 2019'da, 2. Aile Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya açıklamasında yer vermiyor. Bu başvuru koruma tedbiri devam ederken, uzatmanın bitmesine kısa bir süre varken yapılıyor. Ama anlıyoruz ki bu son başvuru üzerine herhangi bir işlem yapılmamış. Bu son çığlık neden boğuluyor?' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim