Porsuk Çayı'nın üzerine konulan platform üzerinde yapılan konuşmaları, kıyıda oturan vatandaşlar da ilgiyle izledi. Etkinlik sonunda ise katılımcılar, kırım haritasının olduğu köpükler üzerine mumlar koyarak Porsuk'a bıraktı. Kalplerindeki yanan ateşi Porsuk'a bıraktıklarını söyleyen katılımcılar, vatandaşlardan büyük alkış aldı. Eskişehir Kırım Türkleri Derneği Başkanı Evren Olcay, günümüzden 71. yıl önce Kırım'da yaşayan soydaşlarının bir sürgün yaşadıklarını anlattı. Neticesinde de Kırım Tatarlarının bir soykırıma uğradığını öne süren Olcay, 'O kara günleri yaşayan sürgün şehitlerini hatırlamak için toplandık. 1944 senesinde bir gecede Kırım Tatarlarını, dönemin Sovyet Lideri Stalin; hayvan muamelesi yaparak vagonlarla Sibirya bozkırlarına sürdü. Bunun neticesinde yaklaşık 450 bin Kırım Tatarı, anavatanları olan Kırım topraklarını bırakıp gitmek zorunda bırakıldı. Sürüldükleri noktaya ulaşamadan, yolda giderken yaklaşık yüzde 50'si hayatlarını kaybettiler. Gerçek anlamda bir soykırıma uğradılar. Ama bugün bakıyoruz ki hiçbir platformda, hiçbir kamuoyunda, dünya siyasetinde bu soykırım olarak görülmemekte. Başka milletlerin, baştan uydurma sözde hikayeleri, soykırım olarak tüm dünyanın gündeminde' dedi.

'DOĞRUDAN VATANLARINA GİREMİYORLAR'

Etkinliğe Romanya'dan Köstence Milletvekili olan Ahmet Varol da katıldı. Eskişehir'e, Romanya'dan çok çok selamlar getirdiğini ifade eden Varol, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Adetlerin ve dilin unutulmaması gerektiğini aktaran Varol, Türkiye'den övgü ile bahsetti. MHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Adayı Ruhsar Demirel'in de katıldığı etkinlik bol bol alkış aldı. Eskiden sadece 18 Mayıslarda çekilen acıları konuştuklarını anlatan Demirel, 'Artık bir de 2014 Şubatı'nı konuşuyoruz. Bugün hala Kırım'da soydaşlarımızın bir kısmı doğdukları vatana giremiyorlar. Kayıplarımız var. Hala şehitlerimiz var Kırım'da. Bizler Kırım'a, Rusya'nın izni olamadan giremeyen Kırım Türkleriyiz. Kırım'a Rusya üzerinden girmeyi hepimiz reddediyoruz. Biz yıllarca bu zulmü kınadık. Zannettik ki; Ukrayna bir devlet oldu, Kırımlı soydaşlarımız da orada kendi vatanlarında sağlıkla ve selametle yaşayacaklar. Biz arzu ediyoruz ki Kırım tekrardan Kırım Türklerinin vatanı olsun' diye konuştu.

Konuşmaların ardından mendil oyunu oynandı. Oyunda mendil vatana benzetildi ve bir kız mendili kaybedip, aramaya başladı. Tekrar vatana benzetilen mendiline kavuşan kız herkesin beğenisini topladı. Şiirlerin ve ağıtların da seslendirildiği program, Kırım haritası şeklinde olan köpüklerin üzerinde ateş yakılarak Porsuk'a atılmasıyla son buldu. 'Kalbimizdeki Yangını Porsuğa Bırakıyoruz' diyerek bırakılan köpükler, su üzerinde renkli görüntüler oluşturdu.(İHA)

Editör: TE Bilisim