Çıkacak olan yeni yasa ile ilgili yapılan düzenlemelere göre, pet shoplarda kedi, köpek satışı yapılmayacak, hayvan satan ve alan kişilerin eğitim alması şart olacak, alınan hayvanlara çip takılarak sokağa bırakıldıklarında sahibine bazı yaptırımlar olacak. Konu ile ilgili pet shop dükkanı olan esnaflar yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dershaneler sokağında dükkanı olan ve ismini vermek istemeyen esnaf, ' Bu yasa direk bizi engelleyecek. Bu tasarıdan hiç memnun değiliz. Bu şekilde bizim önümüzü kesiyorlarsa internetten yapılan satışlarında önünü kessinler. İnternetten vergi vermeden satıyorlar. Biz vergimizi veriyoruz, veterinerimiz var her şeyimiz var. Bu şekilde sattığımız halde bizim önümüzü kapatıyorlar ama internetin önüne geçemiyorlar. İnternette binlerce site var. Bunu hayvan hakları savunucuları yapıyor, dışarıdan alsınlar deniliyor. Ama hiç kimse dışarıdan evine köpek almaz. Yavru alıp eğitmek varken. Barınaktakiler de pet shopculara satıyorlar. Yavru bir köpek geldiği zaman barınaktakiler pet shopcularla bağlı, köpek var alır mısın diyorlar ve satıyorlar' dedi.

Esnaf Erhan Saçar ise kedi köpek satışını kendilerinin de istemediğini belirterek şöyle konuştu: ' Kedi, köpek satışlarını bizlerde istemiyoruz. Belediyeler tarafından barınaklar biraz daha güçlendirip daha iyi bir şekilde muhafaza edilirse insanlara oradan verilmesi daha uygun. Edindirme yöntemiyle verilmesi taraftarıyız.'

SATAN DA ALAN DA EĞİTİM ALACAK

Pet shop işletenlerin eğitimden geçerek sertifika aldıklarını belirten Saçar, ' Eğitimlerde hayvanın barınma yerlerinden tutun, hastalık olsun, hijyeni ve kanatlı hayvanların yetiştirilmesi ile ilgili belediyelerden gerekli eğitimler alıyoruz. Artık hayvan alacaklara da bu tür eğitimler verilecek. Bu yasa bu yönden çok iyi oldu' şeklinde konuştu. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim