HABER: MELTEM KARAKAŞ

Eskişehir'e yapılması planlanan kömürlü termik santrale tepki gösteren insanlar sokağa döküldü. Siyasi görüş ayrımı yapmaksızın 'Kömürlü termik santral istemiyoruz' pankartı arkasında toplanan yüzlerce insan soğuk havaya rağmen, tepkilerini dile getirdi. Sık sık 'Uyuma Eskişehir'e sahip çık, bu daha başlangıç mücadeleye devam, birleşe birleşe kazanacağız, kanser olmak istemiyoruz' sloganlarının atıldığı eyleme, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, İYİ Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Mehmet Ektaş, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel ve birçok farklı siyasi parti mensubu insanlar ile vatandaşlar katıldı. Basın açıklaması öncesinde Tepebaşı Belediyesi temizlik işçilerinin oluşturduğu EKO ŞOV Grubunun yapmak istediği ritim gösterisine emniyet görevlilerinin izin vermemesi üzerine, işçilerden biri termik santral tepkisini rep şarkısı söyleyerek dile getirdi ve 'Dur diyoruz insana kıyana' dedi.


BU UYARI EYLEMİDİR
Daha sonra açıklama yapan ve kömürlü termik santrale karşı eylemlerin devam edeceğini söyleyen Platform Temsilcisi ve DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, 'Ses düzenini getirdik. EKO ŞOV burada bir ritim gösterisi yapacaktı. Ama müsaade edilmedi. Her şeye müsaade ediliyor ama nedense böyle çok önemli bir sorun karşılığında burada toplanan yüzlerce insan engelleniyor. Bu hiç hoş bir durum değil. Eskişehir bundan sonra da bu mücadeleyi devam ettirecek. Kimse buna engel olamayacak. Buradan çağrıda bulunuyoruz. Bu sadece bir uyarı eylemidir. Bundan bir hafta önce yöre halkı, çiftçilerimiz bir tepki gösterdi. Onlarla dayanışmak için buradayız. Ama mücadelemiz daha yeni başladı' diye konuştu.





RANTÇILARA SORDULAR
'Eskişehir'de termik santrali kurdurtmayana kadar bunun mücadelesini hep birlikte vereceğiz' diyen Ayaz, 'Burada bulunan çeşitli kurumların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sağından, solundan her kesimden bulunan insanlar termik santrali durduracak insanlar. Biz birleşebilirsek hiçbir siyasi fark gözetmeksizin yan yana gelebilirsek bu termik santrali kurdurtmayız. Bu güç, bu birliktelik termik santrali durduracak. Bundan sonrada hep birlikte olalım alanlarda. Kol kola girip durduracağız kömürlü termik santrali. Diyorlar ki, Eskişehir'e termik santral kuracağız. Peki, Eskişehirlilere sordular mı termik santrali kuracaklarını? Anlattılar mı? Toplantılara davet ettiler mi? Kime sordunuz termik santrali kurarken? Belki rantçılara sormuş olabilirler ama Eskişehirlilere sormadılar' şeklinde konuştu.

HAVAMIZI BOZDURMAYIZ
Ahmet Ataç ise bu kömürlü termik santralin siyasi görüş ayrımı yapmaksızın herkese zarar vereceğinden bahsederek, 'Eskişehir, Türkiye'nin havası en temiz illerinden birisi. Bunu korumalıyız. Bakın buraya asayiş için gelen polisler var. Onların da çocukları kanser olabilir. Bizler de olabiliriz. Benim hayatım bu kentte geçti. Bu şehrin temiz havasını kimseye bozdurmayız' ifadelerini kullandı.



YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ
Eyleme katılan herkese teşekkür eden Utku Çakırözer ise, 'AK Partili vatandaşlarımızın önemli bir bölümü de bu santrali istemiyor. Bizler zehir solumak istemiyoruz. Bu yüzden burada omuz omuza olan tüm dostlara teşekkür ederim. Eskişehir bu termik santrale karşı olduğunu dostlukla, kardeşlikle anlatacaktır, anlatıyor da. Hem Eskişehir'de hem Ankara'da anlatacağız. Eskişehir 81 il arasında havası en temiz altı ilden biri. Burada insanlar kardeş gibi yaşıyor. Bu sebeple herkes buraya gelmek istiyor. Kimsenin buranın havasını bozmaya hakkı yok. Türkiye'nin değişik yerlerinde bu yanlıştan dönüldü. Hükümet vakit kaybetmeden Eskişehir'deki bu yanlıştan da dönmeli. Vatandaşlarımız buna karşı' ifadelerini kullandı.



Editör: TE Bilisim