Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Eskişehir Kent Markası ve turizminin geliştirilmesi kapsamında hayata geçirilen 'Turist Bilgi Noktası ve 'Turist Servisleri' hakkında bilgi vererek, turizme yönelik proje ve çalışmalarını anlattı. Güler, 'Ülkeler kendi içerisinde hep rekabet halinde. Ama artık öyle ki bir noktaya geldi ki; iller kendi arasında rekabet halinde. Her il kendini ön plana çıkartmak için rekabet halinde. Eskişehir de bununla alakalı payını almak zorunda. Biz de bunun farkındayız. Eğer siz elinizdeki imkanları doğru zamanda doğru yerde değerlendirmezseniz bir başka kent geliyor, bunları planlıyor yapıyor ve önünüze geçiyor' dedi.

HİZMET SEKTÖRÜ GÜÇLÜ
Eskişehir ekonomisinin şu an yüzde 55 – 60 arası geçimini hizmet sektöründen sağladığını belirten Güler, 'Bu şu demek hizmet sektörünün ciddi bir alt yapısı var. O yüzden biz de bununla alakalı hamleler yapmak zorundaydık' diye konuştu.

YENİ ÜRÜNLER ORTAYA ÇIKARMALISINIZ
Güler, 'Bakıldığı zaman şu an Eskişehir'deki yatak kapasitesitemiz 4 bin 200 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek durumdayken; şu an yapılan yatırımlarla 2019 yılında 5 bin 500 yatak kapasitesi olacak Eskişehir'de. Ve bunların hepsi nitelikli yataklar. Bir gerçek var ortada yıllık istatistiklere baktığımızda Eskişehir'e gelen konuklar, otellerin yüzde 33'ünde konaklayabiliyorlar. Yani otellerimiz yılda yüzde 33'lük dolulukla çalışıyor. Eskişehir'e gelen misafirlerimiz ortalama 1.5 gün kalıyor. İşte bizim bunları artırmamız gerekiyor. O yüzden bizler için Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi çok önemliydi. Tabi bunları yaparken de ortaya bir ürün çıkartmazsanız da bunu planlamanız kent markasını ortaya çıkartmanız da mümkün değildi' şeklinde konuştu.

3 AYDA 18 BİN ZİYARETÇİ
Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi'ni üç ayda 18 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Güler, 'Müzemizi 9 Mayıs 2017 tarihinde açtık. 3 ay gibi bir zaman geçti. Bu zaman diliminde 18 bin kişi ziyaret etmiş Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi'ni. Eskişehir'de şu an iki tane tescilli müze var. Bunlardan biri de bizim müzemizdir. Diğer müzelerin yoktur' ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞER KAZANDIRACAĞIZ
2018'de fuar ve kongre merkezini hayata geçirerek Eskişehir'e önemli bir katma değer sağlayacaklarından bahseden Güler, '18 bin kişi bir şeklide gelip müzemizi ziyaret ettiyse yapılan işin nasıl doğru bir iş olduğu ortaya çıkıyor. Onun dışında fuar merkezi meselesi var. Fuar merkezinin, kongre merkezinin Eskişehir'e sağlayacağı katma değerin ne anlama geldiğini araştırdık. Biz şu an itibariyle konuşmuyoruz, hayata geçiriyoruz. Ve bunun mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah 2018'de hem fuar merkezini hem de kongre merkezini hayata geçirerek Eskişehir'e bir katma değer daha katacağız.

FUARCILIK ŞEHİR İÇİN ÖNEMLİ
Güler, 'Fuarcılığın şehirlere yaptığı katkıları, artı değeri inceledik. Samsun yılda 7 fuar yapıyor, Bursa 20 fuar yapıyor, Konya 14 fuar yapıyor. Eskişehir'de 6 yıldan beri Tarım Fuarı düzenleniyor. Ve o fuara 80 – 100 bin kişi geliyor. Bizim bakış açımıza göre fuarcılık şehre büyük bir katma değer kazandıracaktır' dedi.

ESKİŞEHİR'DE PAYINI ALMALI
Güler, 'Yılda en az 7 – 10 arasında fuar yapılabilir Eskişehir'de. Bu da yılda 700 - 800 bin ziyaretçi anlamına geliyor. Fuar olan yerlerde yeni sektörler de çıkıyor. İnşallah 2018 yılı son çeyreğinde bir fuar yapacağız. Ayrıca kongre turizminin Türkiye'de ortalama 3.5 milyar dolar civarında gelir elde ediyor. Eskişehir'de bundan bir pay almalı. Şu an dünyada 2019 ve 2020 kongreleri konuşulmaya başlandı' diye konuştu.

TURİSTLERE ESKİŞEHİR'İ TANITACAKLAR
'Turist Bilgi Noktası' ve 'Turist Servisleri' hakkında konuşan Güler, 'Turistlerin Eskişehir'de neler yapabileceğine dair bilgi alacağı ve yönlendirileceği turist bilgi noktaları açıyoruz. İlk turist bilgi noktasını Odunpazarı'nda açtık. Diğerini ise Eskişehir Garı'nda planlıyoruz. Burada turistlere Eskişehir ile ilgili konaklamadan gezilecek yerlere kadar her türlü bilgi verilecek. Kitapçıklar dağıtılacak. Yine aynı şekilde ücretsiz turist servislerimiz devreye girecek. Bu servisler Gar'dan Odunpazarı'na; Odunpazarı'ndan Gar'a ücretsiz olarak turistlerimizi taşıyacak' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim