Bundan 25 yıl önce evinin önünde bulunan arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesiyle katledilen Uğur Mumcu, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Eskişehir'de de Uğur Mumcu Parkı'nda anıldı. Uğur Mumcu'nun aracının bulunduğu anıt mezar önünde düzenlenen anma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Türkiye'nin son dönemlerdeki en cesur gazetecisini kaybedeli 25 sene olmuş. Rahmetli Uğur Mumcu aynı zamanda Anadolu Üniversitesi'nin basın yayın bölümünün hocalarından biriydi. Her hafta Eskişehir'e gelir araştırmacı gazeteciliğin ne olduğunu hepsinden önemlisi gazeteciliğin ne derece namuslu olmayı gerektiren meslek olduğunu anlatırdı. Kendisi pek çok konuda Türkiye'yi kemiren olayları ince ince inceler, ince ince yazılar yazmaz çok keskin yazılarla ifade etmekten çekinmezdi. Korkmayan bir gazeteciydi. Aslında buraya gelişimin tek nedeni var, 'Bizden sonra gelecek gazeteci kuşaklarını yetiştirmek. Türkiye ancak gerçekler ortaya konabildiği sürece, namuslu, cesur gazeteciler yetişebildiği taktirde Türkiye'nin geleceği her türlü tehlikeden azade olabilme şansına sahip' derdi. Anıt olarak meydana getirilen yegane mezar sembolü Eskişehir'dedir. Bu da Uğur Mumcu'nun Eskişehir'de bir hoca olarak verdiği emekleri için burada duracak' diye konuştu.
ÖLÜMÜ BİR KATLİAMDIR
Uğur Mumcu'nun katliama kurban gittiğine dikkat çeken Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Bugün 25 yıl önce kaybettiğimiz katledilen büyük gazeteci Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü. Elbette ölümler kötüdür. Ama Uğur Mumcu'nun ölümü bir katliamdır, cinayettir. Hukukun üstün olduğu ülkelerde cinayetlerin failleri devlet tarafından yakalanır, sorun çözülür. Nedenleri niçinleri ortaya konur. Maalesef bu cinayetin failleri yakalanmamıştır. Bu cinayetin nedenlerini biz çok iyi biliyoruz. İşte uzantıları bugün gün yüzüne çıkmış ciddi anlamda bir kalkışmanın içinde olan gerici güçlerdi. Maalesef zamanın iktidarları tarafından çözüm bulunamadı. Tarihe ibret olsun diye bu anıtı koyduk. Faili meçhul cinayetler aydınlatılıncaya kadar bu araç burada duracak' şeklinde konuştu.
IŞIĞI IŞIĞIMIZ OLSUN
'Uğur Mumcu'nun ışığı bizim ışığımız olsun diyen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise, 'Çok büyük üzüntülerimiz oluyor her 24 Ocak'ta. İleriyi de gören bir gazeteciydi. Özellikle terör ve radikal İslam üzerinde dururdu. Terörün daha çok dış kaynaklı olduğunu ifade ederdi. Türkiye bu noktaya Uğur Mumcu'nun anlatmak istediği bu iki şey yüzünden çok yıpranarak geldi. Özellikle de 12 Eylül 1980'den sonra kamuda, bürokraside tarikatlar çok büyük şekilde yerleşmeye başladı. Her yer bu tip insanlarla doldu ve maalesef 15 Temmuz'u yaşadık. Biz sol gruplar her zaman bunların sıkıntılı olduğunu söyledik. Haklı da çıktık. Çok büyük insandı. Mezarı ışıklarla dolsun. Onun ışığı bizim yolumuzun ışığı olsun' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Odunpazarı Belediyesi'nin tiyatro ve müzik grubu tarafında şiir ve müzik dinletisi gerçekleşti. Ardından Kazım Kurt ve vatandaşlar gökyüzüne özgürlük ve demokrasi adına beyaz güvercinler uçurdu. MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim