RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Körü körüne paylaşım yapmadıklarını söyleyen Burgaz, 'Biz istişareyi çok iyi yapıyoruz. İki haftada bir, bir araya geliyoruz. Biz körü körüne paylaşım yapmıyoruz. Tweet attım hadi bunu paylaş değil. Bir paylaşım yapacaksak bunun üzerinde istişare yapıyoruz önce' dedi.

AK Parti Tanıtım Medya Başkanlığı yapıyorsunuz. Kaç yıldır siyasetle uğraşıyorsunuz? Nasıl karar verdiniz siyasete girmeye?
Ben AK Parti öncesi lise çağlarında MHP'de koşturduğum bir dönem oldu. Daha sonra siyasetle hiç ilişkim olmadı, üniversite sınavına hazırlandım. AK Parti'nin kurulduğu yıl Afyon Kocatepe Üniversitesi'ni kazandım. Dayım Ankara Üniversitesi'nde profesör. Üniversitede siyasete asla girmememi öğütledi. Bunun farklı algılanabileceğini ve derslerimi olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Dayımın bu nasihatini uyguladım, tamamen okula odaklandım. Okul bittikten sonra 2011 yılında AK Parti'nin Gençlik Kolları'nda başladım burada. 6 ay gençlik kolları il yönetim kurulu üyeliği yaptıktan sonra, seçim işleri başkanlığı ve 2014'de SKM başkanlığı yaptım. Hakan Çizmelioğlu ile 2011'de başladık. Üç sene kadar ara verdik siyasete Dündar Başkan döneminde görev almadık ama siyasetten uzak kalmadık. Zihni Çalışkan il başkanı olduktan sonra kendisinin de taktiriyle yönetime girdik.

Peki sizi özel olarak siyasete yönelten bir şey oldu mu?
Biz 1990'lı yılların çocuklarıyız ve 1990'lı yıllar buhranlı geçti. 28 Şubat, 1999 krizi derken ciddi mağduriyetler yaşandı. 2002'de AK Parti'nin kurulmasıyla beraber bir yükseliş yakalandı. Neden AK Parti konusunda, gerçekten iyi bir ivme, iyi bir yükseliş, yatırımlar dizisi. Siz 1990'lı yıllarda bir bulaşık makinesi almak istediğinizde, o dönemin asgari ücretinin iki, üç katıydı. Bugüne bakarsınız çok kaliteli bir bulaşık makinesini asgari ücretin yarısı fiyatına alıyorsunuz. Yükselme işte budur. Recep Tayyip Erdoğan benim için gerçekten çok büyük bir lider. Ve onun kurmuş olduğu bir partinin çatısı altında siyaset yapmak benim için gurur verici. Beni Recep Tayyip Erdoğan çok etkiledi.

Türkiye'de gençlerin her geçen yıl siyasetten uzaklaştığı söyleniyor. Sizin de yaşınız daha genç. Bu yorum hakkında ne düşünüyorsunuz?
Buna katılmıyorum. Düne kadar siyaset yapmayan, yorum dahi yapmayan gençler artık lise çağında başladı. Sosyal medyanın, internetin, teknolojinin çok büyük payı var bunda. Haberdarlar, insanlar ister istemez görüş bildiriyorlar. Siyasi parti teşkilatlarında bire bir görev almıyorlar belki, mesafeli duruyorlar ama görüş bildirmek açısından asla geri durmuyorlar.



Eskişehir üniversite kenti. Eskişehir'i nasıl değerlendiriyorsunuz gençlerin siyasete katılımı noktasında?
Bizim gençlik yapılanmamız çok başarılı. Üniversitelerde yüzde yüz kendimizi ifade etme çıtasına henüz ulaştığımızı düşünmüyorum. Ama ÜniAK olarak çok aktifiz. Geçenlerde 2018'de en aktif Türkiye genelindeki teşkilat oylamasında birinci seçildi. Üniversitelerde görüş farklılığından, Eskişehir'de muhalefet grubunun daha etkin olduğunu söyleyebiliriz. Ama ayrım yapmaksızın üç üniversitede de AK Gençler olarak iyi bir ivmemiz var. Bunun yansıtılması için biraz daha fazla mesai harcayacağız.

Eskişehir'de muhalefette olduğunuzu söylüyorsunuz. Peki bu şehirde AK Partili bireyler, gençler kendisini istediği gibi ifade edebiliyor mu? Özgür hissediyor musunuz?
Gaziantep ve Kocaeli CHP'nin kalesiydi ama şu an AK Parti'de. Bu Eskişehir'de değişmeyecek anlamına gelmez. Ben bunu örnek alırım hep. Parti vizyonumuzu, projelerimizi gerçekleştirme adına birçok etkinlik ve ifadede bulunuyorlar. Bizim sadece bunu anlatmak ve daha çok kamuoyu ile paylaşmak noktasında demek ki biraz daha mesai harcamamız gerekiyor. Ben kendimi tabi ki ifade edebiliyorum. Burada muhalefetteyim, kendimi ifade edemiyorum demek istemem. Bize göre hükümet AK Parti'dir. Yerelde belediyecilik anlamında muhalefetiz. Yoksa bu şehirde 24 Haziran'da AK Parti tulum çıkardı. Tüm ilçelerde AK Parti birinci. Demek ki biz burada muhalefet değiliz. Belediyecilik anlamında bir tercih var. Ama bu 1 Nisan'da değişmeyeceği anlamına gelmez. Biz muhalefet değiliz tam aksine 24 Haziran'la kıyaslarsak, demek ki biz kendimizi iyi ifade etmişiz ki birinci çıkmışız. Eskişehir'i turuncu görmek bizi çok mutlu etti.

BİZDE FAKE HESAP YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan temiz seçim çalışması ve sosyal medya vurgusu yaptı. Eskişehir'de seçim çalışmaları nasıl gidiyor?
Startını verdi seçim çalışmaları. İlçe adaylarımız da Burhan Bey de çok aktif çalışıyorlar. Biz dijital kampanyaya önem veriyoruz ama 1 Mart'ta bütün bilbordlar YSK'ya teslim edilir ve bunlarla beraber her aday için eşit şekilde dağıtılır. Ama o tarihe kadar olan kısımda özellikle yılbaşında yazılı olarak da talep etmemize rağmen billboard alamadık. Burada orantısız seçim çalışmasına başlandı. Bunu kabul etmiyorlar. Bizim afiş asmamızı saldırı olarak görüyorlar. Biz açık hava alanlarında reklamımızı yapamıyoruz. Buna da farklı bir çözüm getirdik. Yürüyen arkadaşlar sırtında yeni heyecan logolarını taşıyorlar. Sosyal medyada da çok etkiniz. Biz gündem çalışması yaptığımızda sorunun muhatabı olan kişiye rahatsızlık verdiğimizin farkında oluyoruz. Bu anlamda iyi bir ivmemiz var. Biz de fake hesap yok. Biz büyük bir aileyiz. 150 kişilik bir yönetim var. Ve hepsi sosyal medya kullanıyor. Artık herkesin sosyal medya hesapları var. Biz iletişimimiz iyi kuruyoruz. 'Bakın böyle bir haber var, arkadaşlarımızla paylaşalım bilsinler' diyoruz. Amaç bilgilendirmek. Sosyal medyayı çok etkin kullanıyoruz.

EKSİK GÖRMÜYORUM

AK Parti iktidarı mensupları sık sık Eskişehir'e yaptıkları yatırımların toplamından bahsediyorlar ama Eskişehir halkı bunu farklı yerden okuyor gibi. Sizce neden yaptığınız yatırımlar sizin anlattığınız şekilde görülmüyor? Yatırımların reklamı mı eksik kalıyor?
Türk dünyası kültür başkenti ajansının kalıcı eserler anlamında bir buçuk yılda 57 proje bitirdik. Gerek Nabi Hocamız gerek o dönemki valimiz özveriyle çalıştılar. 57 proje büyük bir rekor. Dede Korkut Parkı da bunun örneklerinden biri. Türk dünyasının eserlerinin de içinde bulunduğu 27 projeyi seçip bir klip hazırladık. 11 dakikalık bu video. Sosyal medyada paylaştık bu videoyu. Ben eksik olarak görmüyorum sadece insanlar bakmak istediği açıdan bakar. Bunu çok iyi biliyorum. Bugün neyin nerede yapıldığına dair halk bilinçli. Artık halk kimin ne yaptığını biliyor. Sadece daha fazla kitleye nasıl ulaşırız babında sosyal medyayı etkin kullanmaya devam edeceğiz.



TANITIM MEDYA EKİBİMİZ BİLİNÇLİ

Sosyal medyada çok çabuk örgütleniyorsunuz. Nasıl bu kadar çabuk bir araya geliniyor? Aynı anda nasıl bu kadar insan paylaşım yapabiliyor?
Bence çağın en büyük iletişim çağı. Sadece genel iç teşkilatımız 744 kişi. Biz merkez olarak tanıtım medya grubumuz var. İlçelerde de var. Her bir ilçede 3 medya başkanı var. Biz istişareyi çok iyi yapıyoruz. İki hafta bir biraraya geliyoruz. Birim toplantıları düzenli gerçekleşiyor. Basın ve sosyal medya bir gibi gözüküyor ama sosyal medya artık ayrı bir alan gibi. Biz körü körüne paylaşım yapmıyoruz. Ben twit attım hadi bunu paylaş değil. Bir paylaşım yapacaksak bunun üzerinde istişare yapıyoruz önce. Tanıtım medya ekibimiz bilinçli ve bu işin uzmanı. Eskiden belki bu birim belli ağırlığı kitlesi olan insana yazılır ama ne tanıtım ne organizasyon ne basın ayağında çok da iyi etkinlik göstermeyen ilçelerimiz oldu bizim. İlde bunu söyleyemem. Bizden önceki kişiler çok başarılıydı nokta atışı insanlardı. Biz WhatsApp gruplarını kullanarak güzel bir reaksiyon gösteriyoruz. Sayın Büyükerşen ve ekibinin hemen açıklama yapma gereği duymasından anlıyoruz ki biz mesajı doğru yere ulaştırmışız.

İletişim araçlarını aktif kullanıyorsunuz yani..
İletişim araçlarını hızlı kullanan bir teşkilatız. Hak edene hak ettiği övgü, hak edene hak ettiği teşekkür yeri geldi mi edilmeli. Eleştiriler tabi ki olacaktır. Buna da açık bir teşkilatız. İyi bir ivme yakaladık. Artık gözle görünür şekilde olduğunu da biliyoruz. Teknolojiyi kullanmak çok güzel. Stratejilerimizi iyi belirledik. Göreve başladığımda sunum yaptım etkili sosyal medya kullanımı ile ilgili. Teknik sunumlar yaptım ve insanlara öğrettim. Kadın kollarına, gençlere herkese. Bizzat kendim anlattım.
Editör: TE Bilisim