CHP'nin haftalık Pazar toplantısı parti binasında gerçekleşti. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Milletvekili Jale Nur Süllü, İl Başkanı Abdülkadir Adar, Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar ve partililer katıldı. Parti meclisinden Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı onaylanan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Adaylığımın ilan edilmesi sizlerin arzusunun tezahürüdür. Bunun için hepinize teşekkür ediyorum. Eskişehir şehircilik hizmetleri kendi çerçevesinde devam etmektedir. Ama bizim bundan sonraki asıl hedefimiz, kırsal kesimdir. Kırsal kesimde 544 köy mahalle oldu. Bu hükümet köylülerin tüzel kişiliğini ellerinden almak, onları kırmadan aldatabilmek için büyükşehir yasasını çıkardılar. 2014 seçimine giderken 'köylüyü ve köyü öldürdük yani tarım hayvancılığı öldürdük. Köyde büyük bir nüfus erozyonu var. Gençler tarla ve toprakla uğraşmıyor şehir göç ediyorlar. Köyde ihtiyarlar kaldı ama onlar seçmendir onlar da oy kullanacak. Onlara siz artık şehirlisiniz şehirde ne varsa sizde de o olacak' dediler ve tüzel kişiliğini kaldırdılar' dedi.

KÖYLER BOŞALACAK
Eskişehir köylerinde yaşlı kesimin kaldığına dikkat çeken Büyükerşen, 'Köyleri gezip dolaştığımız zaman 15 sene sonra Eskişehir köyleri bomboş olacak. Porsuk ve Sakarya nehri yanındaki tarım alanı hala sürdürülebilen yerlerdeki köyler hariç, diğerlerinde hepsinde yaş ortalaması 65. Allah hepsine uzun ömür versin. Ama 15 sene sonra oralarda sadece boş bir cami, boş bir okul göreceğiz. Durum böyle. Köyde yaşlılar kalmış. Gençlerin büyük bir bölümü şehre atıyor kendisini. O topraklar işlenmediği için verimsiz kalıyor ve fiyatı düşüyor' dedi.

İTHALATA MECBURUZ
Köylerde tarımın neredeyse tamamen bittiğini söyleyen Büyükerşen, 'Bir milletin beslenebilmesi için ana üretim kaynağı tarımdır. Bugün Türkiye sarımsağı Çin'den, fasulyeyi Hindistan'dan ithal eder duruma geldi. Türkiye halkının beslenebilmesi için maalesef bugün ithalata mecbur hale geldik. Limanlar, fabrikalar satıldı. Her şey satıldı. Yavaş yavaş gidiyor, özelleştiriliyor her şey. Hem yerli sermayeye hem yabancılara sattılar. Yerli sermaye daha sonra yabancılara sattılar. Özelleştirince de işçi çıkartıldı. Bu satışlardan elde edilen paralara ne oldu diye sormak lazım. Her şeyi ithal ediyoruz da hangi parayla ediyoruz? Ya Euro ya Dolar. Peki, dışarıya ihraç ederek ithalatı karşılayamadığımıza göre borç alıyoruz. Tıpkı Osmanlının son dönemlerde aldığı borçlar gibi. Aldığı borçları ödeyemediği için bütçe gelirlerine el koydular' ifadelerini kullandı.

ÜŞENMEDEN ANLATIN
Büyükerşen tüm partililere şu şekilde seslendi: 'Bizim anlatacağımız artık demokrasi bitiyor. Bugün demokrasinin kalmadığını, rejimin değişik olduğunu, tek adamın iki dudağına hapsedilmiş koca bir millet olduğumuzu anlatmalıyız. Dikkatini çekmemiz gereken seçmen özellikle kırsal kesimde. Köylülere ve köyden şehre göç edip bir yerlere sığınmış olanları, köy kökenli olanları ikna edeceksiniz ki kayıtlarını o köye, o ilçeye aldırsınlar ve oylarını orada kullansınlar. Mahallenizde bakkala uğradığınızda, esnafa uğradığınızda bunları anlatın. Her şeye rağmen bunları görmeden bunlara biat eden maalesef yüzde 50 var. Yüzde 50 demeyeyim, haksızlık olacak. Sırf gün bugündür diye sefa sürmek isteyenler olabilir. Onun için köylülere gerçekleri anlatacaksınız ve mahallenizde esnafla kahvede karşı tarafa oyunu verdiğini düşündüğünüz kim varsa üşenmeden, yorulmadan anlatın. Her CHP'li 10 kişinin kafasını değiştirse olur. Kendi aramızda söyleyip kendi aramızda dinlersek ah vah ederek olmaz. Parlamenter sistemi görme imkanı sağlamak ancak muhalefet partilerin MHP hariç iktidara tek başlarına veya birlikte gelmelerine bağlı. Onun için yeni bir referandumla parlamenter sisteme döneceğiz.'

GURURUMUZ VAR
Eskişehirlilerin çok şanslı olduğuna vurgu yapan Milletvekili Jale Nur Süllü, 'Eskişehirli CHP'liler çok şanslıyız. Bu şansı kaybetmemek için önümüzdeki 31 Mart yerel seçimlerinde her biriniz birer nefer olarak çalışacaksınız ve elimizde tuttuğumuz gücü kaybetmeyeceğiz. Biz iktidarız şanslıyız. Hepimiz belli konularda endişe duyuyoruz ve bu konuları anlatmak istiyoruz. Ama önümüzdeki yerel seçimlerde bizim tutunabileceğimiz çok önemli bir dalımız var. O da şehrimiz. Elimizde pazarlayabileceğimiz bir gurur var. Biz mümkün olduğu kadar genel ekonomiden siyasetten canımız yansa da bunlardan uzak durarak belki şehrimizi anlatabiliriz. Başka şehri gittiğimizde ne kadar şanslısınız diyorlar. Başkanınız gelin bize de başkanlık yapsın diyorlar. O nedenle Eskişehir'de bu duyguyu kaybetmemek adına çalışma yürütmeliyiz. Bunu anlatmalıyız' ifadelerini kullandı.

İKNA ETMELİYİZ
İl Başkanı Abdülkadir Adar ise, 'Ülkemiz 24 Haziran seçimlerinden sonra bir rejim değişikliği yaşadı. Rejim değişikliğinin neler yaptığını yapacağını yaşayarak görmeye başladık. 31 Mart seçimleri son derece büyük önem kazanıyor. Parlamenter demokrat sistemin yeniden gündeme getirilmesi 31 Mart seçimlerinde karşı tarafın kaybetmesi ile mümkün olacaktır. Elimizden birer birer giden değerlerin farkına varmak zorundayız. Bir birimizle bütünleşerek, eksiklerimize bakmayarak bu seçime hazırlanmalıyız. Ve bu seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'ne daha önce oy vermemiş insanları da Cumhuriyet Halk Partisine oy vermeye ikna etmemiz gerekiyor' dedi.

8 BELEDİYEYİ ALACAĞIZ
Eskişehir Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediye başkanlarının başarısının kendileri için ciddi avantaj sağladığını belirten Adar, 'Biz ilçelerde de yoğun bir şekilde çalışarak fazla ilçe almak zorundayız. 2014 yılından bugüne kadar Büyükşehir Belediye meclis üye yapısı nedeniyle çok zorlandık. O nedenle Büyükşehir Belediye meclisinde ekseriyete ulaşmak zorundayız. Bize büyük görev düşüyor. Özellikle çok az oyla kaybettiğimiz bölgelerde yeniden seçimi kazanabilmek adına ilçeler için ikişer arkadaşımız görevlendirdik. Ancak bu iki arkadaşımızın tek başına çalışmaları yeterli değil. Çok sayıda gönüllü arkadaşımız ile bu ilçelerimizi fethetmek zorundayız. Büyükşehir Belediye meclisinde karar almak için yeterli sayıya ulaşabileceğimiz ilçe belediyelerini kesinlikle almak zorundayız. Eskişehir'de en az 8 belediyeyi alacağız. Ben çok iddialı konuşmak istemiyorum. İşte biz 15-0 yapacağız diyorlar ben öyle demek istemiyorum. Hepinize ihtiyacımız var' dedi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim