'Küçük İskender Anması' etkinliğinde de 3 Temmuz'da yaşamını yitiren Küçük İskender ve şiiri konuşuldu. Küçük İskender'in vefatından 15 gün önce kaleme aldığı 'İştah' şiirinin seslendirilmesi ile başlayan etkinlikte konuşmacılar Mustafa Köz, Gamze Akdemir, Şakir Özüdoğru ve Emel İrtem, Küçük İskender'in yaşamı ve edebiyatına ilişkin aktarımlarda bulundu.
DENEYİMLERİNİ AKTARDI
Gamze Akdemir, Küçük İskender ve şiirini anlattığı konuşmasında, 'Küçük İskender yaşlanamadı, kendisini erken kaybettik. Ama baktığımızda kendisinin Türk şiirine 30 yılda derin izler bıraktığını görüyoruz. Neden Küçük İskender okuduğumu soranlara yanıtım hiç değişmedi. Çünkü kendisi yaşsız, zamansız, her dönemin şairidir. Hüznü ve insanca itirazı başa koyarak, değdiği tüm duyguları derinden hissederek, bizzat deneyimleyerek aktarmıştır' şeklinde konuştu.
DOĞUŞTAN ŞAİR
Emel İrtem konuşmasında, 'Kimisi sonradan şair olur, kimisi ise şair doğar. İskender, doğuştan şair olanlardandı. Bana da şiirde ısrarcı olmayı o öğretti. Pek çok şairle de İskender sayesinde tanıştım. Ölmeden önce de bir cenazede görüştük. Kendisini erken kaybettik. Zor şeyler yaşadı, zaman zaman acımasızca eleştirildi. Hepimizin hayatlarına dokunan çok özel bir insandı' sözlerini kullandı.
ÖNEMLİ BİR FİGÜRDÜ
Şakir Özüdoğru da konuşmasında Küçük İskender'in şiirinin çok derin olduğunu ifade ederek, 'Çok iyi bir dost, değerli bir şair ve ülkemiz için önemli bir figürdü. Kendisini tanıdığımda henüz 15 yaşındaydım. O, sadece arkadaşları için değil kendisini tanımayanlar için de iyi bir arkadaştı. İskender'in şiirinde çok garip bir duygu vardır, Türkçe yazar ama Türk şiirinin dışındaydı. Şiirleri o kadar derin ki, kendisinin şiiri ile taklidini ayırmak çok kolay bir hal alıyor. Birey içinde toplumsal mesajı ya da toplumsal bir mesajın bireyde yarattığı etkisini görebiliyoruz' dedi.
TOPLUMA DUYARLI
Mustafa Köz ise konuşmasında Küçük İskender'in kendisini 'Hayalci-toplumcu' olarak tanımladığını belirterek, 'Hayalcilik onun deli-doluluğunu, ütopyasını, değiştirme arzusunu, itirazını anlatıyordu. Toplumsal meselelerdeki duyarlılığı ile itiraz yönünü sürekli olarak diri tutan bir şairdi İskender. Şiirin güzel yanları ile hırçın yanlarına da onunla tanık etme şansımız oldu. Şiirine ulaşma sürecinde sairler ile söyleşilerinin önemi de büyük oldu. Zaten kendisinin şiirinin farklı olduğu da bu sayede keşfedildi' dedi. HM
Editör: TE Bilisim