HABER: MELTEM KARAKAŞ

Toplantıya Sanayi odası Başkanı Savaş Özaydemir, Organize Sanayi Bölgesi Meclis Başkanı ve Müteşebbis Heyeti Başkanı İsmail Kunduracı da katıldı. Eskişehir Yerli Otomobil Platformu hakkında bilgilendirme toplantısı yapan EOSB Başkanı Nadir Küpeli, 'Devrim arabasını yapmış bir neslin çocukları olarak, Eskişehir sanayisinin yerli otomobil üretimi için gerekli altyapıya sahibiz. Babayiğitlerin yeri hazır. 5 milyon metrekarelik bir alanı ve test pistini tahsis edeceğiz' dedi. Eskişehir'in sanayide Türkiye'nin lokomotif kentlerinin başında geldiğini hatırlatan Küpeli, 'İlk yerli otomobilin üretimi için otomotiv sanayisine 5 milyon metrekarelik bir alanı ve test pistini tahsis edeceğiz. Ankara Yolu üzerinde, birinci kampüse 6 kilometre uzaklıkta olan karşılıklı iki bölgeden birini 'Otomotiv Sanayi İhtisas OSB' olarak ayırdık' dedi. Bunların yanı sıra elektrikli araçların üretiminde kullanılan nikel maden rezervine de sahip olan Eskişehir'in, yerli otomobil üretimi için AR-GE ve inovasyon, uygun yan sanayi yaratılması gerekliliğine dikkat çeken Küpeli, 'Mesleki eğitim desteği, bilabedel arsa temini, uygun altyapı inşası gibi temel konularda destek ve maliyet avantajları yaratıyor. Ayrıca, üretilecek araçlar için test pisti gerekmekte. Bu noktada verilmesi planlanan bölgenin hemen yanında kullanılmayan uçak pisti çeşitli yasal düzenlemeler sonrası otomobil testleri için uygun bir zemin olacaktır' diye konuştu.

BANA KOMİK GELDİ
Küpeli, 'Herhangi bir odada, herhangi bir işletmede yöneticilik yapmayınca maalesef böyle oluyor. Hatta aklıma bir şey daha geldi. Bu bilgileri veren kişi acaba bizim taraftar mı? Çünkü çok komik bir iddia. 7033 sayılı yasadan bahsediliyor. Henüz bize böyle bir yazı gelmedi. Onu söyleyeyim. Ama internet haberlerinde okudum dün. 4562 sayılı yasaya atfen değişiklik var 8. maddesine. Diyor ki; önce bizim bölgeyi tanımlıyor: mevcut bölgede yönetim kurulu beş üyeden oluşur. Bunlardan 4 tanesi müteşebbis heyeti, bir tanesi dışardan olabilir. Devam ediyor arkasından. Mütşebbis heyetinin sona erdiği, genel kurula geçecek olan, geçen organize sanayi bölgelerinde kanun ile belirtilen kriterlere uymak koşuluyla yönetim sayısı 11 asıl, 11 yedekten oluşur. Ve seçimlerde 4 yıl da bir yapılır. Çok net bir hüküm var. Bunun üzerine söylenecek çok laf yok. Bana çok komik geldi. Bu seçimler yapıldıktan sonra bakanlığa bildiriyoruz. Bakanlık da imza yetkisi veriyor. Dolayısıyla biz imza yetkisini kafamızdan almadık. Bizim derdimiz seçim falan değil. Eskişehir'e nasıl fayda sağlarız bunun derdindeyiz. Ciddi bir gündem var. Ciddi anlamda üretilmiş eserler var ortada. Biz kıskançlıkla hareket etmiyoruz. Bunların hepsi kıskançlıktan kaynaklanıyor. Bizim gündemimizde şehre hizmet var' dedi.

GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR
OSB Meclis Başkanı ve Müteşebbis Heyet Başkanı İsmail Kunduracı ise , 'Bakanlıkta tüm bilgiler var ve yetki verdi. Bu tür konular gündemimizde yok.' dedi. Kunduracı, 'Bizim ana gündemimizin bu olmaması lazım. Çok ciddi çalışan bir organize bölgesi var. Bazı arkadaşlar gündemi değiştirmek için mi uğraşıyorlar, bilmiyorum? Bizim organize bölgemiz Türkiye'de farklı bir şekilde, farklı bir kanun ile yönetilen organize bölgesi. Şuanda iki organize bölgeden bir tanesi. Bizim organize bölgemiz genel kurul yapmadığı için, sanayi odası seçimleri ile sanayi odası meclisini oluşturan aynı meclis müteşebbis heyet olarak organize bölgesini yönetiyor. Evet, 1 Temmuz'da yeni bir kanun çıktı. 2 ayrı kanunun farklı maddeleri var. Oda yönetimleri 4 yıl oldu. Ama o kanun ile ilgili çıkan yeni bir yönetmelik yok. Bizim de Temmuz ayında 2 yılda yapılması gereken seçim gündemdeydi. Bizde seçimizi yaptık. Bakanlığa bütün bilgilerimizi verdik. Bakanlıkta bilgiler mevcut. Bakan da yetkiyi verdiğine göre bu konuyla ilgili daha fazla konuşulması gerektiğini düşünmüyorum' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim