Açılış oturumunda konuşan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, 14 ülkeden bilim insanlarının katılımı ile gerçekleşecek sempozyum aracılığıyla, Cumhuriyetimizin 90 yıllık tarihinin bir muhasebesinin ortaya konacağını kaydetti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Kuruluşundan 90. Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu'nun ESOGÜ'de yapılmasının kendileri için bir onur ve şeref kaynağı olduğunu söyledi. Cumhuriyet'in; dil, din, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin herkesin haklarını koruduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Gönen, Cumhuriyet'in özgürlük ve bağımsızlığı garanti altına aldığını belirterek, bu bakımdan da özgürlük ve bağımsızlığına düşkün Türk Milleti'ne en uygun yönetim şekli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Gönen Demokratik Cumhuriyet'in, insan onuruna verdiği değerin yanı sıra, hak ve özgürlükleri koruma altına alması dolayısıyla, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı sağlayacak yönetim şekli olduğunu kaydetti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne gelinceye kadar pek çok zorlu aşamadan geçtiğini belirtti ve ileri demokrasi ile taçlandırılmayan cumhuriyetlerin bir kıymetinin olmayacağını vurguladı. Prof. Dr. Derya Örs Cumhuriyet'in ancak bireyi, insanı ve halkı merkezine aldığı ve ileri demokrasinin gereklerini yerine getirdiği zaman anlamlı olacağını söyledi. Tarihi boyunca yaşadığı sıkıntılara rağmen Cumhuriyetimizin umut vadettiğini anlatan Prof. Dr. Örs, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya ülkeleri arasında her alanda söz sahibi bir aktör olmaya başlamasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Vali Güngör Azim Tuna, Kuruluşundan 90. Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu'na Eskişehir olarak ev sahibi olmaktan ve katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.
SEMPOZYUMDA VALİ'Yİ PROTESTO ETTİLER
Eskişehir'de bir grup öğrenci, 'Kuruluşundan 90'ıncı Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu'nun düzenlendiği kongre merkezinin önünde protesto gösterisi yaptı.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Kuruluşundan 90'ıncı Yılına Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Sempozyumu'na, Vali Güngör Azim Tuna da katıldı. Bir grup öğrenci, Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz hakkındaki söylemleri için salona girerek Tuna'yı protesto etmek istedi. Bunun üzerine polis ve özel güvenlik ekipleri öğrencilerin salona girişine izin vermedi. Bir süre kongre merkezi kapısı önünde slogan atan öğrenciler, daha sonra Tuna'nın makam aracının bulunduğu alana yürüdü. Burada Vali Tuna'nın çıkmasını bekleyen öğrencilerin önüne özel güvenlikler barikat kurdu. Tuna'nın ayrıldığını öğrenen öğrenciler olaysız şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilisim