Muharrem İnce'nin 24 Haziran seçimlerindeki performansı hakkında konuşan Başkan Büyükerşen, 'Sayın Muharrem İnce'nin 24 Haziran seçimleri öncesindeki performansı, kısa süredeki miting sayısı ve enerji yönünden, takdire değer. Ancak mitinglerdeki söylemler içeriği itibarıyla eleştirilebilir. Örneğin, cumhurbaşkanı seçilirse öncelikli olarak parlamenter sisteme dönme vaadindeki eksiklik ile AKP'nin göz göre göre vatan topraklarından bir kayıp sayılabilecek 18 Ada ve Süleyman Şah Türbesi'nin bir ricatla geri çekilmesi gibi kazanılabilecek milliyetçi oylara hitap edilmemesi dikkat çekicidir. Sonuçta alınan oyları başarısızlık ölçüsü kabul edenler için bunun payını Sayın İnce'ye yüklemek kolaycılık olur. Başarı ise, o mitingleri organize eden CHP'nin il ve ilçe örgütlerine aittir' dedi.
YAMALI BOHÇA
Kurultay talebine de değinen Büyükerşen, 'Seçimden hemen sonra, kaybeden partiden önde gelen bir grubun öfkeyle parti yönetiminde muhakkak bir değişimin şart olduğunu ileri sürerek kurultay için imza toplamaya başlamaları doğaldır. Ancak seçim sonucunun yarattığı şok atmosferinde hataların nerede ve kimlerde olduğunu sağlıklı ve doğru bir şekilde sorgulayıp yorumlamak ve doğru sonuçlara ulaşmak mümkün olamaz. Genelde öfke ve duyguların ağır bastığı bir kurultay, parti bünyesinde derin yaralar, küskünlükler, kutuplaşmalar yaratır. Hele bu durum, çok yakında yeni bir seçime gidilmek üzere ise, sonuç ağır bir yenilgiye yol açma tehlikesi taşır. Onun için bana göre, kurultayın toplanması 5-6 ay sonra karşı karşıya kalınacak yerel seçimler sonrasına bırakılmalıdır. Hatta parti yönetimi için kurultaydan önce bir tüzük kurultayı, ondan sonra parti yönetimi kurultayı olmalıdır. Çünkü mevcut tüzük, geçmişteki her yönetim döneminde, parti içi iktidarın kendilerini sağlama alacakları madde değişiklikleri veya ilaveleri ile tam bir yamalı bohçadır. Bunun yerine, parti içi demokrasiyi temin edecek, tereddüt veya yoruma yol açarak kavgalara sebep olabilecek hükümler içermeyen, kolay anlaşılır ve disiplinli bir partiyi ön görecek tüzük yapmak şarttır' diye konuştu.
A'DAN Z'YE DEĞİŞMELİ
'CHP'de yaşanan liderlik tartışmaları sorunları çözmez' diyen Büyükerşen, 'Sorunların çözülebilmesi için bana göre, küflenmiş bir görüntü veren parti teşkilatının A'dan Z'ye değişmesi, hatta mevcut üyelerin yerine gençlerin çoğunluğu teşkil ettiği yeni üyelere sahip olup 'delege sistemi'nin yeniden yapılandırılması zaruridir. Bu konuda Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki parti üyeliği ile parti teşkilat ve işleyişinin de gözden geçirilmesinde fayda vardır' ifadelerini kullandı. Yerel seçimle stratejilerinden de bahseden Yılmaz Büyükerşen şunları söyledi: 'Kurultay kavgası yerine CHP'nin bu yerel seçimler için adaylarını, bir an önce belirleyip onları arazi çalışmasına başlatması gerekir. Çünkü seçmenlerle bire bir temas ve mitingler için seçim çalışmalarının önemli bir bölümü kış aylarına rastlayacaktır. Mevcut delege düzeni ile ön seçimin, yeni kavgalar ve kırgınlıkları doğurması tehlikesi de göz önünde bulundurulursa, parti merkezinden belirlenecek adaylar için de kamuoyunun nabzını çok iyi tutmak gerekecektir.' CUMHURİYET
Editör: TE Bilisim