Türkiye için yaşamsal önem taşıyan ve 31 Mart 2019 günü yapılacak olan Yerel Yönetim Seçimlerine yaklaşık 4 aylık bir süre kaldı.
Ve seçim ortamı iyice ısınmaya başladı…
Onun içindir ki gün; kısır siyasal tartışmaların dayanılmaz hafifliğine kapılmadan, bilimin doğruluğu, demokrasinin iyiliği ve sanatın güzelliği doğrultusunda aydınlık geleceğe doğru BİRLİKTE yürüme günüdür.
Gün, Eskişehir'de geçtiğimiz 20 yılda çağdaş belediyecilik alanında üretilen değerlerin korunması ve geliştirilmesi için daha azimli ve kararlı davranışların ortaya konulması günüdür…
Ve gün, yerel yönetim seçimleri sürecini daha yakından izleme ve değerlendirmelerimizi daha yoğun paylaşma günüdür.
ÇAĞDAŞ BELEDİYECİLİĞİN TEMEL DEĞERLERİ
Gelişmiş ülkelerdeki toplumsal yaşam içinde yerel yönetimlerin ve özellikle 'belediyelerin' ağırlıkları giderek artıyor.
Bu gelişmelerden ortaya çıkan verilerin ışığında 'Çağdaş belediyeciliğin temel ilkeleri' şu anahtar sözcüklerle özetlenebilir:
  • Demokratik katılımcılık,
  • Saydam ve denetlenebilir yönetim,
  • Kamu yararı (sosyal belediyecilik),
  • Bilimin ve uzman kuruluşların rehberliği,
  • Uygulanabilir ve sürdürülebilir projeler,
  • Kültür ve doğa varlıklarının korunması ve geliştirilmesi…
Sözün özü 'Çağdaş belediyecilik, kentsel yaşamda çağdaş demokrasi ve bilim değerlerinin uygulanması…' demektir.
Çağdaşlık, 'Yaşamın tüm alanlarında evrensel düzeyde üretilen iyi, güzel ve doğru değerlere uyum sağlamak…' anlamına geldiğine göre, 'belediyecilik alanında üretilen evrensel değerlere uyum sağlamak, çağdaş belediyeciliğin olmazsa olmaz koşuludur.'
SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİK
Günümüzde 'Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, kardeşlik, dayanışma, emeğin önceliği, bilimin rehberliği…' gibi değerleri ilke edinen 'Sosyal demokrat partiler', dünya düzeyinde 'çağdaş belediyecilik' konusunda örnek uygulamalar sergilemektedirler.
Çünkü çağdaş belediyecilik anlamındaki ilke ve yöntemlerin çoğu, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla çakışmaktadır.
Örneğin, sosyal demokrat belediyelerin başarıyla uyguladıkları 'Katılımcı/ saydam/ üretken/ sosyal belediyecilik, kamu (kent) yararının önceliği, emeğe/ halka/ sol değerlere yaslanma…' gibi ilkeler, çağdaş belediyecilik açısından önemlidir.
Bu bağlamda, günümüzde 'Çağdaş belediyecilik' deyince ilk akla gelen 'Sosyal demokrat belediyecilik' olmaktadır.
Ülkemizde de özellikle 1970'li yıllardan günümüze sosyal demokrat CHP, SHP, DSP'li belediye yönetimleri tarafından 'Sosyal demokrat belediyecilik' doğrultusunda başarılı uygulamalar gerçekleştirilmiştir.
ÖRNEK GÖSTERİLEN ESKİŞEHİR
Bilindiği gibi bugün Türkiye'de 'Çağdaş belediyecilik' ya da 'Sosyal demokrat belediyecilik' denilince akla öncelikle ESKİŞEHİR gelmektedir.
Eskişehir'de belediyecilik alanında özellikle son 20 yılda yaşama geçirilen güzellikleri, yukarıda özetlediğimiz Çağdaş Belediyeciliğin Temel Değerlerine göre kıyasladığımızda:
  • Katılımcılık, saydamlık, kent yararının önde tutulması, sosyal belediyecilik, kültür ve doğa varlıklarının korunması ve geliştirilmesi, kentsel altyapı ve üstyapı alanlarında çağdaş değerlere uygun sürdürülebilir projeler gerçekleştirdiklerini,
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen birçok projenin, Türkiye ve dünya çapında ödül kazandığını ve örnek gösteridiğini, görüyoruz.
'Göz kendisini görmezmiş…' sözünde olduğu gibi, bazı Eskişehirliler tarafından gereğince görülemeyen Eskişehir'deki çağdaş belediyeciliğin daha iyi görülmesi ve bu kazanımlara daha sıkı sahip çıkılması önemlidir.
ESKİŞEHİR'İN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI
Eskişehir'de son 20 yılda çağdaş belediyeciliğin kazandığı yüksek başarıda; temel etken olan sosyal demokrat belediyecilik politikalarının yanında, bu politikaları başarıyla uygulayan belediye başkanlarının da önemli payları var.
Eskişehir'de önce rahmetli Selami VARDAR'ı saygıyla anmak gerekiyor.
Sonra da 'Başarı övgüyü hak eder' sözü doğrultusunda, Eskişehir'de tekrar aday gösterilen belediye başkanlarıyla ilgili birkaç söz söylemek gerekiyor.
Öncelikle belirtelim ki, bu başarılı ekibin tekrar aday gösterilmeleri doğru ve yerinde bir karar olmuştur.
Bugün Eskişehir'de (ve hatta Türkiye'de) sevenlerinin de sevmeyenlerinin de kabul etmek durumunda olduğu bir 'BÜYÜKERŞEN gerçeği…' yaşanıyor. Çünkü:
  • BÜYÜKERŞEN döneminde belediyecilik alanında yapılan işlerin çoğu 'çağdaş belediyeciliğe' örnektir.
Ayrıca, gelecek dönem için önerdiği 'Kırsal Kalkınma Projeleri' pozitif siyaset çevreleri tarafından ilgiyle izlenmektedir.
  • BÜYÜKERŞEN, ulusal ve uluslararası düzeyde 'yüksek tanınırlığı ve güvenilirliği' olan bir kişidir.
Tarafsız kurumlarca yapılan birçok anket ve verilen ödüller bu durumun kanıtıdır.
  • BÜYÜKERŞEN, Eskişehir ile özdeşleşmiş bir kişidir.
Türkiye'nin ya da Avrupa'nın herhangi bir kentinde 'Eskişehir' deyince akla gelen ilk kişidir.
  • BÜYÜKERŞEN, Eskişehir'de demokratik kenttaşlık/ hemşerilik bilincinin çok önemli bileşkesidir.
Bu nedenle, Eskişehir halkının ortak değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için, BÜYÜKERŞEN'in birleştirici etkisinin basit/ kısır siyasal polemiklere alet edilmemesi gerekiyor.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet ATAÇ:
  • Sevecenlik, başarılı halkla ilişkiler, yenilikçi özellikleriyle ve üç dönemdir gerçekleştirdiği özgün projeleriyle; 'Hayat Tepebaşı'nda!' belgisi altında başarılı çalışmalarını sürdürmektedir.
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım KURT:
  • Gerçekçilik, sosyal demokrat tavır, örgütçülük, sadelik, atılımcılık özellikleriyle ve 'Odunpazarı'nı Birlikte Yöneteceğiz!' belgisiyle halkın ve siyasetçilerin güvenini kazanmıştır.
  • Mahmudiye Belediye Başkanı İshak GÜNDOĞAN ve Han Belediye Başkanı Erdal ŞANLI ise önceki dönemde kazandıkları deneyimlerle geleceğe umut vermektedirler.
İnanıyoruz ki, CHP'nin Eskişehir'deki bu başarılı belediye başkanları, 31 Mart'tan sonra aralarına katılacak yeni başkanlarla birlikte; 'aralarındaki iletişim ve eşgüdümü daha da geliştirerek, çağdaş belediyeciliğe yeni kazanımlar katacaklardır.'
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla….