AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burhan Sakallı dün bize konuk olduk. Ziyarette kendisiyle keyifli sohbet yaptık. İlçe belediye başkan adaylarının 5 Ocak'ta belli olacağını ifade eden Sakallı; Eskişehir'de MHP ve BBP ile Cumhur ittifaklarının 31 Mart'ta da devam edeceğini vurguladı.

'KİM GİRDİYSE O ÇIKAR'
Belediye meclis üyesi listelerinin kendisinin, milletvekilleri ve teşkilatın görüşleri alınarak yapılacağını kaydeden Sakallı kentin en önemli sorunlarının trafik ve otopark olduğunu söyledi. Sakallı; 'Eskişehir'de kimseyle hasım değiliz. Herkesle hısımız. Sadece Büyükşehir için değil merkez ve dış ilçelerimiz hepsinde muaffak olmak için gayret edeceğiz. Seçime giren herkes kazanmak için seçime girer. Biz vatandaşlarımızla hemşerilerimizle, bu şehirde yaşayan herkesle, kadınlarla, gençlerle, çocuklarla, yaşlılarla, engellilerle herkesle buluşmaya gayret edeceğiz. Herkese dokunmaya, herkese temas etmeye, herkesin kalbini kazanmaya, öykümüzü herkese anlatmaya çalışacağız. Rahmetli Demirel'e sorarlardı 'Sandıktan kim çıkacak?' diye o da esprili bir şekilde 'sandığa kim girdiyse o çıkar' derdi. Halkımızın iradesi tecelli edecek. Bizde o tecelli eden iradeye saygı duyacağız' dedi.

'ERDOĞAN'IN ADAYIYIM'
'Burhan Sakallı kimin adayı' sorusunu yanıtlayan Sakallı şunları söyledi; 'Burhan Sakallı AK Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Ama illa yarı espirili yarı ciddi bir isim söyleyecek olursak Recep Tayyip Erdoğan'ın adayı. Çünkü nihayetinde partimizin genel başkanı Cumhurbaşkanımız. Partimiz ile ilgili bir karar alınıyorsa bir adaylık söz konusu oluyorsa herhalde son kararı veren kişidir. Ama bunun dışında ben AK Parti'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayıyım. Milletvekillerimizden, il başkanımıza, il başkanımızdan kadın kolları, gençlik kolları başkanımıza Eskişehir'deki tüm AK Parti teşkilatının ve AK Partililerin adayıyım.'

ÖĞRENCİYE ÜCRETSİZ OLACAK
10 yıl Odunpazarı Belediye Başkanlığı yaptığı için Eskişehirlinin kendisini çok iyi tanıdığını kaydeden Sakallı; 'Şehrin benimle ilgili bir kanaatı var. Bizimle ilgili, iş yapma biçimimizle ilgili bir kanaatı var. Bu şehirdeki farklılıkları bir tehdit olarak değil aksine bir zenginlik olarak görüyoruz. Tek tipleştirmekten değil aksine farklılıkları artıralım çoğaltalım diye düşünüyoruz'dedi. Operaların, balelerin, senfoninin ve tiyatroların son derece değerli olduğunu ifade eden Sakallı; 'Bunların yayılımını arttıracağız. Bu aktiviteler öğrencilere ücretsiz olacak. Diyelim ki yurtdışında bir konser veriyorsa Eskişehir Senfoni orkestrası özellikle Türklerin yaşadığı Belçika'dan Almaya'ya Fransa'dan Hollanda'ya kadar her yere gidebilmeli. Orta Asya'ya gidebilmeli yani daha önce yurt dışında bir konser veriyorsa; 10 konser daha verebilmeli. Opera'nın bir gösterisi yerine yurtiçi yurtdışında gösteriler çok daha artırılmalı' dedi.

'BÖYLE OLMAMALIYDI'
Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde işçi kıyımı yapmasının söz konusu bile olamayacağını kaydeden Sakallı; 'Ben 2004 yılında Odunpazarı Belediye Başkanı seçildiğimde CHP'li belediye başkanı (İsmail Haşim Ateş) sırf karşısına aday olacak diye CHP'li Belediye Başkan Yardımcısını (Erman Gölet) şantiyeye sürgün etmişti. Ben sürgündeki bu arkadaşı eski görevine getirdim. O'nunla birlikte çalıştım. O arkadaş daha sonraki yıllarda CHP'den karşıma aday olarak çıktı. Benim için önemli olan liyakattir' dedi. Sakallı kendisinden sonra Kazım Kurt yönetiminde Odunpazarı Belediyesi'nin kamu kurumu kişiliğini kaybettiğini belirterek; 'Bu böyle olmamalıydı' dedi. 10 yıllık yaptığı çalışmalarla Odunpazarı bölgesine çok büyük hizmetler kazandıran Burhan Sakallı entellektüel birikimi, insancıl kişiliğiyle AK Parti'nin ilimizde Büyükşehir Belediye adaylığı için çıkarabileceği belki de en iyi isim. İlçe Belediye Başkan adaylarının belli olmasından sonra kentte seçim heyecanı daha da artacak. Dört dönemdir Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yapan Yılmaz Büyükerşen ve Burhan Sakallı arasındaki seçim yarışının onlara yakışan bir şekilde olacağına inanıyorum...
------------------------------------------------------------------
BU İSRAFA KİM 'DUR' DİYECEK?

Yunus Emre Devlet Hastanesi ile ilgili bazı yanlış uygulamaları daha önce Görünüm'de kaleme almıştım. Bu yazılarımdan sonra Hastane personellerinden ihbar üstüne ihbar geliyor.

KAMU ZARARI
Niye döner sermaye alamadıklarını, hekimlerin bu kadar çok hasta baktığı halde istedikleri performansı neden yakalayamadıkları ile ilgili şikayetler geliyor. Geçen hafta hastaneyi taşıma bahanesiyle yapılan 'çelik kontrüksiyon tüp geçitten' bahsetmiştim. Bu olay 'birçok ihbarı' tetikledi. Yani sadece tüp geçit değil, yalnızca 6 ay boyunca beyhude yanan doğalgaz ve elektrik bedeli değilmiş kamu zararı. Ya nelermiş? Anlatalım. Bu arada Şehir Hastanesine taşınan Eskişehir Devlet Hastanesini tebrik ediyorum. En az 3 Km uzaklıkta ki hastaneye çelik konstrüksiyon tüp geçit yapıp taşınmadıkları için. Tabi ki Türkiye de tüm hastaneleri de tebrik etmek lazım. Çünkü 'böyle bir emsal yoktur' herhalde. İl Sağlık Müdürünün yetki ve sorumlularından yalnızca birisi: 'Hastane çalışanlarını denetlemek ve gözlem yapmak, ayrıca Bakanlığın talimatlarını kanunlar dahilinde yerine getirmek.' Peki bunu yalnız başına mı yapacak? Hayır tabi ki! Başkanları aracılığıyla yapacak. İl Sağlık Müdürüne bağlı Personel Destek Hizmetleri Başkanının görev ve yetkilerinin birinden bahsetmek istiyorum. Bu görev; '5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde, kiralama ve satınalma işlerini yürütmek, temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısınma, onarım, taşıma ve benzeri destek hizmetlerini yapmak veya yaptırılmasını sağlamak.'

300 TELEVİZYON ALINDI
Yunus Emre Devlet Hastanesi hasta odalarına '300 adet televizyon' alıyor. Hangi firmadan aldığının önemi yok. Şehir Hastanesine taşınan ve hali hazırda bomboş duran Eskişehir Devlet Hastanesinin hasta odalarında '500 civarında televizyon duvarlarda asılı dururken', en az '300 bin lira bedelle' bunlar neden alındı? Ya yüzbinlerce liralık hasta bekleme koltukları? Onlarda Eskişehir Devlet Hastanesinin koridorlarında bomboş duruyor. Bu malzemeler dururken tekrar Yunus Emre Devlet Hastanesine bunca malzemeyi tekrar aldırmanın adını israf koyarak da geçiştiremezsiniz. Yunusemre Devlet Hastanesi aldığı 3-5 takım koltuğu bekleme alanlarına yerleştirmekten aciz mu? O yüzden mi tefrişat projesi satın aldı? Bu nasıl bir anlayıştır. Bu hastanenin projesini yapan mimar 'tefrişat projesini' muhakkak vermiştir. O zaman neden tefrişat projesi aldınız? Kimden neden aldınız? Kaç lira ödediniz?

KURŞUNLAMA İHALESİ
Tüm bunlara seyirci kalan İl Sağlık Müdürlüğü 5018 sayılı kanuna göre; 'Kamu görevlileri, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerinin alınmasından sorumludur.' Peki bu kanun yerine getirildi mi? Getirilmediyse bunu kim denetleyecek ve kim hesabını soracak? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı göreve çağırıyorum. Hastanade oluşan kamu zararı ile ilgili inceleme başlatmalı. Koskoca 2 Eylül Askeri Hastanesi birden bire neden fizik tedavi hastanesi yapıldı? Sağlıkta üst düzey yetkili birisinin eşini buraya getirebilmek içn mi bu dönüşüm oldu? Çalışanları ve 'hastaları radyasyondan korumak için yapılan ameliyathane duvarlarını kurşunlama ihalesiyle ilgili' bazı iddialar nedeniyle görevleri elinden alınan müdür hakkında neden soruşturma açılmadı? Antalya'da bir müteahhite ait yatta çektirdiği fotoğraflarla gündem olan ve kendisine sembolik görevler verilen bu kişi kimin koruması altında? İl Sağlık Müdürlüğü ve Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimliği kendi personellerinden gelen bu iddialarla ilgili kamuoyuna açıklama yapmalıdır...
-------------------------------------------------------------
İTTİFAK OLMAZSA ADAY DEĞİLİM

Görünüm'de 25 Aralık'ta kaleme aldığım 'İYİ Parti'nin 'Orhan'ları' başlıklı yazımda eski büyükşehir belediye başkanı merhum Aydın Arat'ın kardeşi Orhan Arat'ın Odunpazarı, merkez sağın sevilen ismi Orhan Kesikoğlu'nun Tepebaşı belediye başkan adayı yapılacağına yönelik iddialara yer vermiştim. Kesikoğlu yazımla ilgili aradı. CHP ile İYİ Parti arasında ittifak olması ve mevcut belediye başkanı Kazım Kurt'un onay vermesi halinde Odunpazarı Belediye Başkan adayı olmayı düşündüğünü söyledi. Ancak son yaşananlarla bunun artık imkansız olduğunu ifade etti. İttifak olmaması halinde ne Odunpazarı ne de Tepebaşı Belediye Başkan adaylığını düşünmediğini belirtti.
-----------------------------------------------
FIKRA
Ne Zaman Evlenmiştik

Karısı adama sinirli bir şekilde söyleniyordu:
-Kafanda futboldan başka bir şey yok, futbol, futbol, futbol...
- Ne zaman evlendiğimizi bile hatırladığını sanmıyorum!
Adam sakin sakin cevap verdi:
- Tabii ki hatırlıyorum hayatım, ES ES'in Fenerbahçe'yi 4-0 yendiği gün.