Tepebaşı Belediyesi'nin katkılarıyla Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü BOZKURT tarafından yayına hazırlanan ve Eskişehir'in efsane Belediye Başkanı Selami VARDAR'ı konu alan 'KOCA ŞEHRİN AĞABEYİ' isimli kitap, 25 Kasım 2017 günü yapılan yoğun katılımlı bir tanıtım etkinliğiyle okurlarla buluştu.
Kitapta, Selami VARDAR'ın yaşamına tanıklık eden ve Eskişehir kamuoyunun yakından tanıdığı '50 kişinin' anıları/ yorumları yer alıyor.
240 sayfadan oluşan kitap, tam anlamıyla 'bir vefa ve bellek tazeleme belgesi…'
ANILARI, BİLİNÇLERİ VE UMUTLARI CANLANDIRMAK…
Toplumsal yaşamımızdaki 'Anma etkinliklerinin', bireysel ve toplumsal belleğimizin canlandırılmasında çok etkili olduğu tartışılmaz bir gerçekliktir.
'Koca Şehrin Ağabeyi' kitabının tanıtım etkinliği ve sonrasında o kitapta okuduklarım da benim belleğimi öylesine canlandırdı ki…
Anıları, bilinçleri ve umutları paylaşmanın olağanüstü gücüne olan güvenimle ben de sizlerle konuyla ilgili birkaç anı/belge ve düşüncemi paylaşmak istiyorum.
Sizlere önce, 27 Ağustos 2001 tarihinde SAKARYA gazetesinde 'Güle Güle Selami Amca' başlığı altında yayımlanan ve 'Eskişehir Yazıları' isimli kitabımın 290. sayfasında yer alan yazımdan bir bölüm sunuyorum.

*******

'Sevgili Selami Amca, senin toprakla buluşmanın üzerinden henüz üç gün geçti.
Meğer ne kadar sevenin varmış... Günlerdir yerel basınımız seni ve yaptığın hizmetleri anlatıyor ve gazetelerde çarşaf çarşaf başsağlığı ilanları yayımlanıyor. Bugünlerde senin için öyle güzel şeyler yazılıp söyleniyor ki…'
'Senin ardından 'ben de bir şeyler yazmalıyım' diye düşünürken, birden babacan yüzün gözümde canlandı ve bana şöyle dedin:
'Ulan oğlum, sen beş yıldan beri bu köşelerde yazılar yazıyorsun. Üstelik beni çok yakından tanıyan birisin. Ben ölünce mi aklına geldi bir şeyler yazmak? ... '
'Haklıydın Selami Amca… Çünkü şimdi düşününce daha iyi anımsadığım gibi, son yıllar senin çok sıkıntılı yıllarındı… Senin bu kente yaptığın hizmetleri göremeyen kem gözlerimiz, kendi beceremediğimiz işlere sıra gelince kulislerde seni günah keçisi yapıyorduk… Ağzı olan herkes seni savunmasız olarak yargılıyordu. Sense her zamanki o çelebi hoşgörünle 'Boş ver!..' deyip geçtin'
'Ben şimdi, keşke boş vermeseydim de o zamanlar bana anlattıklarını insanlara yazsaydım diye hayıflanıyorum…'
'Hani o son yıllarını geçirdiğin Çağlayan İşhanı'ndaki büronun ağzı olsa da dile gelse…
Bazen, senin büronun tam karşısındaki bizim ÇYDD bürosuna girer:
' - İbrahim söyle bakalım kahveleri' derdin...'
'Ya da bazen ben 'Kolay gelsin Selami Amca' diyerek senin büroya uğrardım. Her zaman elinde kocaman mercekle okumaya çalıştığın o yazıları bir yana bırakarak, 'Gel bakalım' derdin ve başlardık bir sohbete...
'Bugün tadı damağımda olan o sohbetlerde, benim dakikalarca anlatmaya çalıştığım şeyleri sen çoğu zaman bir cümleyle özetleyiverirdin. Çünkü sen bir 'Selami VARDAR' olarak, engin insanlık deneyimin yanında 'yerel yönetimler ve politika konularında da bir bilgi hazinesiydin...'
'Ben senin o hazinenden aldığım pırıltılar karşısında bazen heyecanlanır, 'Selami Amca neden bu anılarını ve deneyimlerini yazmıyorsun?' diye sorardım.
Sense elindeki o kocaman merceği göstererek 'Oğlum, benim okuyacak ve yazacak halim yok, ancak bilincim yerinde, istersen ben anlatayım sen yaz…' derdin.'
'Bense hep erteledim o işi… Bilemedim bu kadar çabuk göçüp gideceğini… Senin yaşam öykünü, anılarını ve deneyimlerini toparlayarak yazıya dökemediğim için de senden özür diliyorum'.
'İnanıyorum ki senin deneyimlerinden bugünkü ve yarınki kuşakların öğreneceği çok şeyler vardı…'
'Dilerim, birkaç yıl önce karşılaştığımızda bana böyle bir niyetini, heyecanla anlatan 'Rüştü BOZKURT' bu işi yapmış olsun. Ancak korkuyorum ki, içinde yaşadığı yoğun dünya telaşı yüzünden sevgili Rüştü de bu işi yapamadı…'

*******

'SELAMİ VARDAR'I YAŞATAN GÜZELLİKLER'
Yukarıdaki yazının üzerinden 15 yıl geçtikten sonra, geçen yıl kasım ayında dost yürekli insan Rüştü BOZKURT; 'kitabı hazırlamaya başladığını belirterek benden de bir yazı istedi.'
Bu duruma çok sevindim ve Selami Amca'nın ölümünden sonra hakkında yazdığım 10'u aşkın yazıdan seçmeler yaparak bir yazı hazırlamayı düşündüm.
Ancak o dönemde tekrar yakamıza yapışan sağlık sorunlarımız nedeniyle istediğim yazıyı zamanında hazırlayamadım.
Zamanın sıkıştırması üzerine, önceden yazdığım yazılardan birini seçerek kendisine gönderdim.
Böylece 'Selami VARDAR'ı Yaşatan Güzellikler' başlığı altında, 27 Ağustos 2012 günü SAKARYA'da yayımlanan ve kitabımın 413. sayfasında yer alan yazım; 'Koca Şehrin Ağabeyi' kitabının 106. sayfasındaki onurlu yerini aldı.
Söz konusu yazıda, Selami VARDAR'ı yaşatan güzellikleri üç ara başlık altında irdelemeye çalışıyorum. Benim için çok önemli olan (ama sanırım dizgi hatası nedeniyle kitapta yer alamayan) o üç ara başlık şöyledir:
  • Sosyal Demokrat Belediyecilik
  • Güven Veren Toplumsal Önderlik
  • Yerelden Evrensele Uzanan Hemşerilik Bilinci

ESKİŞEHİR KENT BELLEĞİ YENİ BİR DEĞER KAZANDI
'Koca Şehrin Ağabeyi' kitabı, Eskişehir kent belleği için önemli bir belgeseldir.
Bu kitabın, yaşam karnesinde 'eğitimci, gazeteci, akademisyen, ekonomist, yönetici, yazar' gibi önemli sıfatlar bulunan ve Selami VARDAR'ı yakından tanıyan Rüştü BOZKURT tarafından hazırlanması; bu belgesele çok önemli bir 'güvenilirlik' kazandırmaktadır.
Dileğimiz, çağdaş iletişim araçları da kullanılarak 'Selami VARDAR Belgeliğinin' daha da güçlendirilmesidir.
Teşekkürler Rüştü BOZKURT!
Teşekkürler Ahmet ATAÇ ve çalışma arkadaşları!
Işıklar içinde yat Selami Amca!
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…