12 yıl önce çalıştığım Sakarya Gazetesi'nde bir kamu kuruluşunda müdür ve şoför olarak çalışan iki personelin karıştığı travesti skandalı ile ilgili haber yapmıştım. Bu haberim o yıllarda kentte büyük yankı uyandırmıştı. Haberimde yaşanan skandal olay şöyle oldu; Müdür ve şoför iki travestinin yaşadığı eve gidip, onlarla seks yapıyor. İş bittikten sonra çalıştıkları kurumun telsizlerini göstererek, kendilerinin polis olduğunu söyleyip, travestilere paralarını ödemiyorlar. Onların polis olduğuna inanmayan travestiler, müdür ve şoförle kavga ediyor. Olay büyüyor ve karakolluk oluyorlar. Bu olay duyulunca, tazminatı ödenerek, şoför kovuluyor. Aslında kovulması gereken Müdür düz memur yapılarak, pasif bir göreve getiriliyor. 12 yıl önce benim haberime de konu olan travesti skandalına karışan bu isim yıllar sonra tekrar müdürlüğe yükseltildi. Ard arda yaşanan skandallarla kamuoyunda 'kötü anılan' ve kurumsal itibarı 'yerlerde sürünen' kurumda yaşanan bu durum 'Bu kadar da olmaz' dedirtiyor. 'Bir yerde et kokarsa tuz var, tuz kokarsa ne var?' Bu olay gösteriyor ki CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dediği gibi bu kamu kurumunda 'Tuz kokmuş tuz.' Ama bu kurumu yönetenlerin yüzleri bile kızarmıyor...

******

ERDOĞAN ÜST ÜSTE ÜÇ SEÇİM KAYBETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği günden bugüne hiçbir seçimi kaybetmedi. 1994, 2004, 2009, 2014 Yerel, 2002, 2007, 2011 Genel, 2010 Referandum 2014 Cumhurbaşkanlığı ve 2017 referandum seçimlerinden zaferle ayrıldı. Tam 10 seçim kazandı. Peki Erdoğan hiç seçim kaybetmedi mi? Erdoğan siyasete girdikten sonra üst üste üç seçim kaybetti.

1986'DA MİLLETVEKİLİ SEÇİLEMEDİ
Siyasi kariyerine 1976 yılında Millî Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığıyla başlayan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İstanbul İl Başkanı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi seçilen Erdoğan 1986 ara seçimlerinde Refah Partisi'nden İstanbul milletvekili adayı oldu. Ancak girdiği bu ilk seçimi kaybetti.

SANDIKTA ONU TEK YENEN ASLAN OLDU
Ardından 1989'da İstanbul Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu. RP'nin oyu yüzde 4'lerde olmasına karşın sandıklar açıldığında Erdoğan yüzde 21 almış, ama seçimi kaybetmişti. Seçim akşamı, 'Oylarım çalındı' gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etti. İtirazı reddedilince, İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakim ile tartıştı. Hakime hakaret suçlamasıyla cezaevine girdi. Şevket Kazan'ın bir hafta sonra devreye girmesi üzerine cezası para cezasına çevrildi. 1989-1994 yılları arasında SHP'den İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan Hüseyin Aslan, sandıkta Erdoğan'ı tek yenen siyasetçi olarak tarihe geçti.

MAZBATASI ALINDI
20 Ekim 1991'de Refah Partisi İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekili adayı oldu. Seçim sonucunda Erdoğan'ın milletvekili seçildiği açıklandı. Ancak Erdoğan ile aynı partinin aday listesinde yer alan ve hemşerisi olan Mustafa Baş 'Benim oyum Recep Tayyip Erdoğan'dan daha fazla, sayılmasını istiyorum' diyerek, Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. Oylar sayıldı. Mustafa Baş'ın tercih oyları Erdoğan'dan fazla çıktı. (Baş'a 13 bin, Erdoğan'a 9 bin tercih oyu çıktı) Böylece mazbatası Recep Tayip Erdoğan'dan alınıp, Mustafa Baş'a teslim edildi. Bu seçim Erdoğan'ın üçüncü seçim yenilgisiydi. Bu olay belki de Türkiye siyaset tarihini değiştirdi. Tercihli Oy Sistemi nedeniyle milletvekilliği iptal edilen Erdoğan 2,5 yıl sonra (27 Mart 1994) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Üç seçim ard arda kaybeden Erdoğan, dördüncü seçimde yüzü güldü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ona Başbakanlığa daha sonra da Cumhurbaşkanlığına giden yolu açtı...

******

'İYİ' DE ESKİŞEHİR'İN ADI YOK


​Türk Siyaseti'nin 'Topuklu Efesi' Meral Akşener'in yeni partisinin adı 'İyi Parti' oldu. Partinin logosunun da 'Güneş' oldu. Logoda, etrafında sekiz çizgi bulunan güneş bulunuyor. Partinin programı da belli oldu. 'İyi bir Türkiye', 'Demokrasi ve Hukuk', 'Toplum', 'Kamu Yönetimi', 'İç ve Dış Güvenlik', 'Kurumlar', 'Dış Politika' ve 'Hedefler' başlıklı 8 ana hedeften oluşan parti programında ana slogan ise, 'Türkiye iyi olacak' oldu. Partinin 201 kişilik Kurucular Kurulu'nda Eskişehir'den bir ismin yer almaması kentte hayal kırıklığı yarattı. Meral Akşener, Eskişehir'den Kurucular Kurulu'na girecek bir tek isim mi bulamadı? Yeni kurulacak partinin İl Başkanı olabilmek için kulis yapanlar kendi aralarında birlik ve beraberliği sağlayamadıkları için mi Kurucular Kurulu'nda Eskişehir'in 'adı yok?' Eskişehir gibi AK Parti'ye karşı muhalefeti güçlü ilden bir isme Kurucular Kurulu'nda yer vermeyerek bence büyük bir hata yaptılar...

*****

AK PARTİ'DE ÜÇ KURUCU VARDI

Adalet ve Kalkınma Partisi 14 Ağustos 2001 tarihinde kuruldu. AK Parti kurulduktan sadece 15 ay sonra da tek başına iktidar olarak, büyük bir başarıya imza attı.

GÜRDOĞAN VEKİL OLMADI
Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Bülent Arınç, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Hayati Yazıcı kuruluşta partinin önde gelen isimleriydi. 14 Ağustos 2001'de partiyi kuranlar arasında üç Eskişehirli vardı. Gazeteci Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, 2002-2007 yılları arasında Eskişehir milletvekilliği yapan Muharrem Tozçöken, 2002-2007 ve 2007-2011 yılları arasında iki dönem milletvekilliği yapan Hasan Murat Mercan partinin Eskişehirli kurucuları oldu. Yeni Şafak Gazetesi'nde Köşe Yazarı ve Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı olan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan partinin kurucuları arasında yer almasına rağmen, milletvekili ve belediye başkanı olmadı.

PARTİYE DEĞİL ERDOĞAN'A
Tozçöken partinin kuruluşunda bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra, siyaset sahnesinden kayboldu. Eskişehir Fatih Ortaokulu ve Eskişehir Anadolu Lisesi mezunu olan Hasan Murat Mercan iki dönem milletvekilliği yaptı. Partide hep ağırlığını hissettiren bir isim oldu. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği Türk Delegasyonu Başkanlığı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Abdullah Gül'e yakın bir isim olan Hasan Murat Mercan 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili adayı yapılmadı. AK Parti'nin ilk kurucularının büyük kısmı 15 yıl içinde siyaset sahnesinden silindi. Ama AK Parti hep büyümeye devam etti. Bunda halkın büyük kısmının AK Parti için değil, Recep Tayyip Erdoğan için ampule mührünü vurması önemli rol oynadı...

******
FOTO ŞAKA


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
Araba gitmiyor Melih, in arabadan
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Niye ben? Binali insin araçtan.
Başbakan Binali Yıldırım: Benim adım Binali Melih Bey. Adım İnali olsaydı ben inerdim.

******
FIKRA

BU KEZ NİYE VURDUN?

Karı koca kahvaltı yaparken kadın bir anda kocasının kafasına tavayı geçirir.
- Deli misin ya niye vurdun kafama?
- Makineye pantolonunu atarken cebinden Birsen yazılı bir kağıt çıktı.
- Aşk olsun ya hayatım. Birsen geçen gün bahis oynadığımız atın adıydı. Sen ne sandın? İnanmıyorum sana.
- Tamam canım ya özür dilerim acıdı mı?
Üç gün sonra akşam yemeğinde kadın, bu sefer en büyük tava ile kocasının kafasına öyle bir vurur ki adam baygınlık geçirir. Yarım saat sonra adam güçlükle kendine gelir:
- Bu kez niye vurdun?
- Bugün seni at aradı.