Geçtiğimiz günlerde öğretmenlerimizin öğretmenevi ile ilgili şikayetlerinive dileklerini iletmiştim.
Konu ile ilgili olumlu ve olumsuz birçok yorum aldık. İşin sevindirici tarafı, eleştirilerin muhatabı olan kişilerin konu ile yakından ilgilenmeleri ve gerekli duyarlılığı göstermeleri oldu.
Yerinde yaptığımız incelemeler ve bize ulaşan bilgiler doğrultusunda eleştirilen ve şikayet edilen konuların bir bölümü ile ilgili açıklamalara birlikte bakalım;

SÜREKLİ ZARAR ETME KAYGISI..
Öğretmenevinden öğle yemekleri neden kaldırıldı? Öğle yemekleri yemek yiyenlerin sayısı azaldığı ve 'zarar' edildiği için yaz döneminde kaldırıldı. Eylül ayında tekrar başlayacak.
Öğretmenevinde kuyudan çekilen su mu kullanılıyor? Evet ama kuyu suyu 'arıtılarak' kullanılıyor. Yiyecek, içecek ile ilgili kullanım alanları arıtma sistemlerine bağlı. Sular her iki ayda Halk Sağlığı Laboratuvarı uzmanları tarafından analiz ediliyor.
Sürümü en fazla olan çay kalitesi neden düşük? En kaliteli marka çay kullanıyoruz. Çay kalitesi kesinlikle kullanılan arıtma suyu ile ilgili değil. Çay ve diğer yiyeceklerin sunumu ve hazırlanması ile ilgili kalite kontrol çalışmalarını daha dikkatli yapacağız.
Yiyecek ve içecekler öğretmenevi için çok pahalı değil mi? Mevcut hizmet seviyesinin korunabilmesi için gelir gider hesabı çok iyi tutulmaya çalışılıyor. Öğretmenlerimize yiyecek olarak piyasanın en kaliteli ürünlerini sunuyoruz.
Öğretmenevi bir kamu sosyal tesisi değil mi? Neden tüm soruların cevaplarında sürekli zarar etme kaygısı vurgulanıyor?

SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇOĞUNLUKTA
Öğretmenevi personel giderleri devlet tarafından karşılanmıyor mu? Yapılan eleştirilerin tümünde personel maaşlarının devlet tarafından ödendiği konusu önümüze konuyor. Eskişehir öğretmenevi personelinden sadece 5 kişi kadrolu devlet memuru olup diğer tüm personel (60-65 kişi) sözleşmeli ücretlidir ve tümünün maaşları öğretmenevi tarafından karşılanmaktadır.
Öğretmenevi, çalışan ve emekli öğretmenler için sosyal bir tesis olmaktan uzaklaşıyor mu? Kurumumuzda, öğretmenlerimizin rahat ve huzur içinde günlerini geçirebilmeleri için canla başla çalışılıyor. Öğretmenlerimizin en çok sevdikleri gazete odası tamamen yenilendi. Yaz dönemi sonrasında bahçedeki mevcut mekana ilave olarak ana binadaki oturma alanı yeniden hizmete girecek. Camlı pastane bölümündeki uzun koltuklar tekli koltuklarla değiştirilecek. Özellikle otel bölümünde müşteri memnuniyet takibi yapılıyor. Memnuniyet oranları 4 üzerinde 3,9 kadar yükseldi.
Öğretmenevi Çay Bahçesi yerine 'Velhasıl Bahçe' tabelası asıldı. Bu tabelaya öğretmenler tepki gösteriyor. 'Velhasıl Bahçe' ismi Öğretmenevi Çay Bahçesi tabelasından daha mı anlamlı? 'İsim babası' tabelayı yeniden gözden geçirebilir mi?
Atatürk Bulvarı gece-gündüz insanların gezmek ve oturmak için tercih ettikleri bir bulvar. Biz de kurumun konumundan yararlanmak istedik ve müşteri açısından amacımıza ulaştık. Tabela değişikliği çevredeki benzer işletmelerle rekabet amaçlı yapıldı........

VELHASIL DURUM...
1981 yılından itibaren hizmet veren öğretmenevlerinin kuruluş amacı; eğitim çalışanları ve emekli öğretmenlerin, konaklama, yeme-içme ve eğlenme gereksinmelerini karşılamanın yanında, birbirleriyle kaynaşma ve dayanışmaiçinde olmalarını da sağlamaktır. Bu nedenle; kar-zarar hesabı yapılırken kurumun kuruluş amaçlarının unutulmaması gerekiyor.
Velhasıl (!) öğretmenevinin, bu personel yapısı, ödeneksizlik, vergi ve gelir-gider sistemi ile hem kar etmesi hem de 'öğretmenlerin gönlünden geçtiği gibi' ucuz ve kaliteli hizmet alabilmesi çok mümkün görünmüyor.
Yoksa öğretmenevleri de, şeker fabrikaları, çimento fabrikaları ve daha nice kamu kuruluşu gibi önce zarar ettirilip sonra da 'zaten zarar ediyorlardı..!' diyerek satılacak mı?..