Malumunuz, 'referandum' artık ülke geneliyle birlikte Eskişehir'in de bir numaralı gündemi haline geldi.
Ortada bir savaş yok belki ama çetin bir mücadele var. Hal böyle olunca da 'evet' ve 'hayır' tarafı cephe diye nitelendiriliyor.
Sürecin Eskişehir özelinde 'evet' cephesine baktığımızda ise AK Parti dışında bir hareket görmek mümkün değil. Bu konuda Milliyetçi Hareket Partisi'ne yönelik eleştirilerimi geçtiğimiz günlerde bolca kaleme almıştım. Henüz bir değişiklik olmadığı için MHP'ye değinmeyeceğim. MHP kanadında bir değişiklik gözlemlendiğinde elbette yorumlarımız olacak.
Tek başına çalışan AK Parti kanadının ise şimdilik bakanların, parti genel başkan yardımcılarının üzerinden bir çalışma sürdürdüğünü fark ediyoruz. Kimler geldi yakın zamanda, takip edemeyenler için hemen hatırlatayım. Bakanlar Naci Ağbal, Faruk Çelik, Bülent Tüfenkci, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş son dönemde hükümet adına şehrimize gelen isimler oldu. Birçoğunun gündeminde anayasa değişikliği vardı. Bu yoğun ziyaret trafiği ile birlikte AKP'nin henüz tam anlamıyla çalışmaya başlamadığını da belirtmekte fayda var.
Öte yandan ben bireysel çalışmaların bu ziyaretlerden, şatafatlı ve miting havasında geçen toplantılardan daha etkili olacağını düşünenlerdenim. Neden derseniz, o toplantılara katılan vatandaşlar, yapılan konuşmaları onaylayıp alkışlayanlar zaten bu mücadelenin tarafı olan isimler. Yani oylarının rengi, işin en başından belli ve 'evet' olan insanlar.
Elbette bu durum aynı şekilde 'hayır' cephesi için de geçerli. Mesela Mahalle Çalışma Grupları toplantısı yoğun katılım ile gerçekleşiyor. Ancak bu toplantıya katılım gösterenlerin de yine oyları zaten belli… 'Hayır' yönünde oy kullanacak insanlar bu toplantıya katılıyor.
İNSANA DOKUNMAK ÖNEMLİ!
Öte yandan referandum ile ilgili çalışmalarında başka türlü bir yol izleyenler de var. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer gibi… Çakırözer, referandum çalışmalarının merkezine düzenlenen dev organizasyonlarda ya da yoğun katılımla gerçekleşen parti etkinliklerinde konuşma yapmayı koymamış. O, daha sakin ortamlarda oyunun ne olacağı henüz netlik kazanmamış, 'hayır' deme ihtimali bulunan kesime ulaşmaya çalışıyor.
Çakırözer'i Minibüsçüler Odası'nda sohbet ederken de görebiliyoruz, Esnaf Lokantacıları ile çay eşliğinde simit yerken de. Bir bakıyoruz ki Çakırözer çok sayıda kıraathaneyi ardı ardına ziyaret edip ahaliyle dertleşiyor… Yine bir bakıyoruz Çakırözer, ES TV'de yayınlanan sevilen sabah programı Dokuz Onbeş'e telefonla bağlanmış. Tüm bu temaslarda konunun referandum, Çakırözer'in derdinin ise 'hayır' demeye ikna olduğunu söylememe bile gerek yoktur sanırım.
İşte, yazının başlığına da attığım, '10 Bakan Gücünde' sözü bu temaslardan geliyor. Kararsız diye tabir ettiğimiz ve henüz oyunun evet mi yoksa hayır mı olacağı belli olmayan insanlarımıza dokunmak çok önemli. Utku Çakırözer de bu işi şuan için iyi yapanların başında geliyor. Çünkü oyu şimdiden belli olan yüzlerce-binlerce kişiye zaten herkesin aylardır söylediği şeyleri telaffuz etmek, çok büyük bir değişiklik sağlamayacaktır. Ancak örneklerini verdiğim bu gibi noktalarda, insanlara 'evet' ya da 'hayır' fark etmeksizin izahta bulunmak, fikirlerinizi paylaşmak, kaygılarınızı aktarmak, soruları yanıtlamak… Bu yol işe yarayabilir! İnsana dokunmaktan kastettiğim de budur ki Çakırözer nazik davranışları, insanın gözünün içine bakarak muhatap oluşu ve samimiyetiyle bile vatandaşları, seçmenleri yakalayacaktır.
KARACAN FAKTÖRÜ ÖNE ÇIKACAK
Yukarıda bahsettiğim ve Utku Bey'in de izlediği bu etkili yolu AK Parti'de başarı ile uygulaması en muhtemel kişi Harun Karacan'dır. Karacan da tıpkı Utku Bey gibi insanlarla yakın ve samimi ilişkiler kurabilen, asla egoist bir tavır içinde olmayan ve sıcak diyalogların insanı… Bu bahsettiğim özellikler zaten 'öyleymiş gibi' yapılabilecek şeyler değil! İçinizde varsa öylesinizdir, yapabiliyorsunuzdur. Yok ise zaten beceremezsiniz.
Tüm bunların ışığında Eskişehir'e gelen ve oyu zaten 'evet' olan binlerce kişiye konuşma yapıp giden bir parti kurmayındansa Harun Karacan'ın referandum çalışmaları AK Parti adına daha etkili olacaktır.
Utku Çakırözer ve Harun Karacan dışında benzer etkiler yaratabilecek, kararsızları evet ya da hayır demeye ikna edebilecek başka isimler (sayıları az olsa da) var elbette. İlerleyen süreçte onlara da muhakkak değineceğiz.