Asgari ücret, yasal olarak saptanmış belli kriterlere göre işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenen ücrettir. İşçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak minimum ücretin belirlenmesi asgari ücret ile mümkün kılınmıştır.
Asgari ücret, tüm işçi bölümlerini kapsayacak şekilde 'günlük' olarak belirlenmektedir. Günlük hesap üzerinden de 'aylık' ve 'saat' ücreti hesaplanmaktadır. Asgari ücret net hesaplanıp, brüt olarak ilan edilmektedir. Sebebi brüt tutar hesabından, Damga Vergisi ile Gelir Vergisi, İşsizlik Fon Payı ve SGK İşçi Payının kesiliyor olmasıdır. Belirlenen asgari ücretin uygulanması yasal olarak zorunludur.
Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını TÜRK-İŞ temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Asgari Ücret 2019 Brüt (Günlük): 85,28 TL
Asgari Ücret 2019
Asgari Ücret 2019 Yasal Kesintileri (01.01.2019 - 31.12.2019)
Brüt Ücret 2.558,40 TL
Sigorta Primi İşçi Payı 358,18 TL
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı 25,58 TL
Gelir Vergisi Matrahı 2.174,64 TL
Gelir Vergisi 326,20 TL
Damga Vergisi 19,42 TL
Kesintiler Toplamı 729,38 TL
Asgari Geçim İndirimi (Bekar ve Çocuksuz) 191,88 TL
NET ÜCRET (Asgari Ücret + AGİ Dahil) 2.020,90 TL

İşverene Maliyeti 2019
Asgari Ücret 2.558,40 TL
SGK Primi % 15,5 (İşveren Payı) 396,55 TL
İşveren İşsizlik Sigorta Fonu 51,17 TL
İşverene Toplam Maliyeti 3.006,12 TL

Bu bilgileri neden verdim? Çünkü yıl sonuna doğru açıklanması beklenen asgari ücret 2020 için yapılan toplantıların Aralık ayı içerisinde bitmesi bekleniyor. Yani Asgari Ücret kısa bir süre içinde netlik kazanacak. Asgari ücrete yapılacak olan zam oranları önümüzdeki günlerde Hükümetle pazarlığa oturacak olan tüm çalışanlara yapılacak zamlar için bir ön veride oluşturacak. Özellikle çalışan kesim tarafından beklentilerin yüksek tutulması gerektiğini ispat etmek için bu bilgileri paylaşmak gerekiyor. Ancak beklentileri yüksek olanlar için de şu acı gerçeği ifade etmek gerekiyor ki, Asgari Ücret Komisyonun yapısı bu şekilde olduğu sürece açlık ve yoksulluk sınırları üzerinde bir ücret belirlenmesini kimse beklemesin! Her ay açlık ve yoksulluk araştırması yapıp kamuoyuyla paylaşan ve işçileri temsilen komisyonda yer alan TÜRK İŞ bile!!
TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), çalışanların geçim şartlarını otuz bir yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırması ile ortaya koymaktadır.
Araştırmanın 2019 Ekim ayı sonucuna göre:
-Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.058,46 TL,
-Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.705,08 TL,
-Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 2.526,14 TL olarak hesaplandı.
Sonuç ortada kendi yaptığı araştırmanın rakamları bile ortada iken her yıl gidip gidip bu sınırların çok altında rakamlara imza atan TÜRK İŞ'ten emeği ile geçinenlerinde bir şey beklememesi artık gayet doğal bir durum oldu! Hele ki bu sene Kamu Toplu İş Sözleşmelerinde yaşanan tarihi skandaldan sonra bu doğallık maalesef iyice normale döndü.
Hükümet geçen yıl birbiri ardına ekonomi büyüyor ekonomi iyiye gidiyor diye sürekli kamuoyuna paylaşım yapıyordu! Ona rağmen yeterli zam oranları alınamamıştı. Bugün ekonominin geldiği durum ortada! Hal böyle iken asgari ücretten büyük beklentilere girmek ülke gerçekleri ile örtüşmüyor..!