Adamlar günü olsun mesela;
'Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip, donanmaktır,' diyen Mustafa kemal Atatürk gibi ve onun izinden giden adam gibi adamların günü olsun mesela.
Kız çocukları diri diri mezara gömülürken, bize sevgi ve merhametin sanatını öğreten, sokakta kızlarını sırtında gururla taşıyan sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin izinden giden adam gibi adamların günü olsun mesela.
Kızların gücü ile gurur duyan, 'Taht oyunları dizisinde oynadığım için gurur duyuyorum. Bu, ileride çocuklarıma anlatacağım en güzel hatıram olacak. Özellikle kızlarıma, Arya Stark gibi güçlü bir kızla aynı sahneleri paylaştığımı anlatacağım. Onları kahramanım Arya gibi yetiştireceğim,' diyen Kit Harrington'un günü olsun mesela.
Tek derdi reyting olan, gündemde kalmak isteyen bir kadına, gereken cevabı veren; 'Kadın evinde üretimden çekilip bütün istikbalini bir adamın vicdanına, aşkına, samimiyetine, günün sonunda bir gün aklının karışmasına, yanılgılarına bırakmamalı,' diyen Mehmet Aslantuğ gibi adam gibi adamların günü olsun mesela.
'Sadece korkak erkekler kadınları desteklemez çünkü kadınlarla rekabetten tırsarlar. Ben korkak değilim,' diyen Douglas Booth'un günü olsun mesela.
Birçok erkek eğitimci gerçekleri görmemezlikten gelirken, sporda karar alma mekanizmalarında kadının olmamasından rahatsızlık duyan, bununla ilgili araştırma ve çalışmalar yapan, Prof. Dr. Bilge Donuk gibi adam gibi adamların günü olsun mesela.
Kadının istihdamına önem veren, bulunduğu tüm genel müdürlük pozisyonlarında, kadınlara destek veren, Prof. Dr. Mustafa Kemal Biçerli gibi adam gibi adamların günü olsun mesela.
Geçmişten günümüze adam gibi adamlar. Kadın gibi kadınlar hep mücadele verdi.
Şinasi, 'Şair Evlenmesinde' görücü usulü evlenmenin zararlarına dikkat çekti.
Namık Kemal, 'İbret' ve 'Tasvir-i Efkar' gazetelerinde kadın haklarını savunan makaleler yazdı. Piyes ve romanlarında kadın dramını ele aldı.
Ahmet Mithat, çok kadınla evlenmeyi eleştirdi ve bu yüzden, tek derdi uçkuru olan, gözü doymaz sapıkların saldırısına uğradı.
Tevfik Fikret, 'Elbet sefil olursa kadın alçalır beşer' diye yazdı.
Hüseyin Rahmi Gürpınar kadın erkek eşitsizliğini ele aldı.
Halide Edip Adıvar, Türk kadının eğitimi için etkileyici makaleler yazdı. Kitaplar yazdı.
Ziya Gökalp, 'Türk Medeniyeti Tarihi' kitabında, Türklerde kadının yerini aydınlığa kavuşturdu. 'Türkçülüğün Esasları' kitabında geleceğin Türk kadını ile ilgili düşüncelerini açıkladı.
***
Hep erkekleri yerden yere vuruyorsun diyen dostlara, adam gibi adamlara sözümüz yok, gurur duyuyoruz. Kadınlarımızda da hata yok değil tabi.
Geçmişten günümüze bu kadar aydın mücadele vermişken, bizim Türk kızımız ne yapıyor, 'Gelinim Olur Musun?' programında köle ticareti gibi sıralanıp kendisini sunuyor.
Ya da başka bir programda eşine, 'Beni başkasıyla düşün' diyor ya da 'sümsük herif' diyor.
Evlenme seçimi; marifetmiş gibi çevresinde, zengin koca bulmanın gururunu anlatıyor. Bana bakıyor, çalıştırmıyor, zengin diyor.
Evlatlarına iyi bir rol model olamıyor. Okumuyor! Okumuyor! Okumuyor!
Eşi otur diyor oturuyor, kalk diyor kalkıyor. Şiddet uyguluyor, kocamdır sever de döver de diyor.
Aslında kadınların birey olarak var olduğunu bilmesinde bitiyor her şey.
Bir kadının ruhu asil olmalı. Gururlu, onurlu ve başı dik gezmeli. Erkek de kadını desteklemeli.
Büyük kararlar alırken yanınızda en az sizin kadar güçlü bir kadın istemez misiniz?
Sizinle evlenme sebebi muhtaç olduğundan değil, gerçekten sizi siz olduğunuz için seçen ve seven kadınla birlikte olmak sizin için ayrıcalıktır. Sevgiyi iliklerinize kadar hissedersiniz.
Benden adam gibi adamlara 9 Mart jesti. Gününüz kutlu olsun.