Geçen hafta Tepebaşı Belediyesi öncülüğünde bisiklet temalı bir proje başladı. Eskişehir'de konaklayan turistlerin bisiklet kullanabilmesi amacıyla ETO, Tepebaşı Belediyesi ve Corelli Bisiklet işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Konuk Pedal' projesi için protokol imzalandı.

Proje kapsamında Eskişehir'de konaklayacak olan turistlerin kullanabilmesi için şehirdeki otellere toplam 70 bisiklet gönderilecek. Corelli Bisiklet tarafından özel olarak tasarlanacak bisikletler, Eskişehir Ticaret Odası'nın desteği ve koordinatörlüğünde otellere ulaştırılacak. Turistlerin kullanacağı bisikletlerin bakım ve onarımı, bisikletlerin konulacağı stantların imalatı Tepebaşı Belediyesi tarafından üstlenilecek.

Başkan Ataç'tan başlayarak projeye emek veren tüm kişi ve kurumları bisiklet adına kutluyorum. Hem bisiklete, hem Tepebaşına bir ilki kazandırıyorlar. Başka kentlerin örnek alınacağı bir iş de olabilir bu. Ülke geneline yaygınlaşabilir.

Proje yürütücülerinin affına sığınarak özellikle bir noktayı dikkatlerine sunmak isterim. Hem otellerde hem de kentin bisiklet yoğun merkezlerinde bisiklet parklarına ihtiyacımız var. Otelden bisikletiyle çıkan turistler sonra benim gibi kentte bisiklet kilitleyecek ağaç, direk arayıp kalmasınlar.
***

150 MİLYAR EURO TASARRUF

Avrupa Bisiklet Federasyonunca yayınlanan rapora göre bisiklete binmek yıllık 150 milyar EURO'luk bir tasarruf sağlıyor.

Rapora göre bisiklet kullanmanın sağladığı yararlardan bazıları şöyle;

● Yıllık 16 milyon tondan fazla karbon emisyonuna karşılık gelen bir tasarruf sağlıyor. Bu Hırvatistan gibi bir ülkenin toplam yıllık CO2 emisyonu. Maliyeti 5,6 milyar Euro.

● Azalan hava kirliliğinin değeri ise 435 milyon Euro. Hava kirliliği yılda yaklaşık 400.000 erken ölüm nedeni ile Avrupa'nın en büyük çevre sağlığı riski.

● Yıllık 4 milyar Euro yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu miktar da İrlanda'nın karayolu taşımacılığı için tükettiği yakıt maliyeti.

● 28 Avrupa ülkesinde yıllık 20 bine yakın erken ölüm önleniyor. Bunun yol açtığı maliyet 52 milyar Euro.

● Düzenli olarak işe bisiklet ile giden çalışanların hastalık sebebiyle devamsızlığı yıllık üçte bir oranında azalıyor. Bu yolla yılda yaklaşık 5 milyar Euro kazanç sağlanıyor.

● Avrupa'daki bisiklet pazarının değerinin 2016'da 13,2 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

● AB'de bisiklet turizminin yıllık ekonomik değeri 44 milyar Euro.

● Ulaşım için bisikletin seçilmesi ile motorlu ulaşım altyapı inşaat ve bakımı için yıllık 2,9 milyar Euro tasarruf sağlanıyor.

● Bisiklete binmek sosyal bir aktivite olarak farklı geçmişlerden ve sosyal sınıflardan insanları birbirine bağlıyor.

***
BİSİKLOPEDİ
HANGİ SPOR KAÇ KALORİ YAKTIRIYOR?
Koşu, yüksek tempo 800
Kaya tırmanışı, dağcılık 800
İp atlama 800
BİSİKLET 700
Yüzme 600
Basketbol 600
Tenis 600
Kayak 400
Kayak, dağ kayağı 600
Aerobik 500
Yürüyüş hiking 600
Voleybol 400
Yoga 350