Bazen bir kentin, insanı şımarttığı olur. Çocukluğumuzun geçtiği sokaktan mahalleye, mahalleden kente taşan yaşamlarda şımarmak… Eskişehir'i düşünün; bir yanda porsuk, bir yanda park ve bahçeler… Elbette ki şımarmak Eskişehir halkına yakışır. Yerel kimliğin oluşmasında özgün yapıya sahip bu gibi detaylar sosyalleşme ve kentte oluşturulan projelere sahip çıkma bağlamında oldukça önemlidir. Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. Ahmet Ataç'a göre Eskişehir'in yaşanılası en önemli detayı nedir? Eskişehir'in sahip olduğu kimlik Yunus Emre mi? Lületaşı mı? İşte tüm bu merak edilen soruların cevabı sizlerle…

1.Size göre bir toplum, kentte yaşadığını nasıl anlar?
Bunu kent ve insan ilişkisinde aramak doğru olacaktır. Modern anlamda bir kentin varlığı ve insanın, kentlilik bilinciyle davranıyor olması bu ikilinin uyumlu birlikteliğini getirecektir. Kentleşmeyle birlikte, insanların tutum ve davranışları, edindikleri alışkanlıklar ve tepkileri, bulundukları koşullarla değişim göstermiştir. İnsan, bir taraftan bulunduğu mekanı var ederken, diğer yandan da kendini şekillendirir. Günümüz modern kentleri, nispeten sağlıklı yaşam alanları sunarken, kültür ve sanat alanında da pek çok renkliliği içinde barındırır ve bu durum bireyin günlük yaşamına da etki eder. Kuşkusuz, günümüz kentlerinin çeşitlenen ve giderek karmaşık hale gelen sorunları, yine o mekanı yaşama alanı seçen bireyin kentlilik bilinciyle örgütlenmesi ve birlikte hareket edebilmesiyle aşılacaktır. Toplumda bu bilinç olmadan 'kentte yaşadığını anlama' da olmayacaktır. Bu yüzdendir ki, bazı kentler, kent- kırsal çelişkisini bir arada yaşar. Şair Edip Cansever, 'İnsan yaşadığı yere benzer' der. Evet, öyledir. Ama aynı zamanda onu değiştirip dönüştürür de.

2.Türkiye'de yerel yönetimlerin bugün gelmiş olduğu aşama hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Bu 'aşamaya' kentler ve kentlerde yaşayan insanlar olarak bakacak olursak, çeşitlenen kent sorunlarına göre vaziyet alan yönetimleri görürüz. Geçmişte sadece yol, kaldırım, park yapan ve kent içi ulaşımla uğraşan yerel yönetimler, müdahaleleriyle pek çok konuya elini uzatmış durumdadır. Sağlık, eğitim, spor gibi pek çok konuda kent insanının ihtiyacını karşılamaya ve günlük yaşamını iyileştirmeye dönük projeleri hayata geçirmeye başlamıştır. Geçmişte bu işlere bakan kurumların bir bölümünün, örneğin sağlık ve eğitimin giderek 'paralı hale' gelmesi, erişilebilirliği de olumsuz yönde etkilemiş, yerel yönetimler de bu alanlara el uzatarak kent insanının sorunlarını çözme yolunda ciddi adımlar atmıştır. Belediyemiz de çocuklara, gençlere, yaşlılara, kadınlara ve engellilere yönelik pek çok projeyi hayata geçirmiştir.

3.Her kentin kendine özgü kimlikleri vardır. Çünkü bizler şehirleri özelliklerine göre tanırız. Size göre Eskişehir'in kimliği nedir?
Modern kentler, tarihi ve kültürel geçmişleriyle edindikleri birikim sayesinde kendi kimliklerini bulmuşlardır. Eskişehir, bir Cumhuriyet kenti olarak, onun getirdiği yenilenme ve değişim sürecinde pek çok özelliği bünyesinde toplamıştır. Demiryollarının kavşak noktasına sahip Eskişehir bir bakıma demiryolları kentidir. Havacılık sektörünün varlığı havacılığı kentin bir kimliği yapmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaygınlaşan tuğla- kiremit sektörü de kentimizin önemli bir kimliğidir ve belediyemiz de Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'yla bu kimliği yaşatmayı sürdürmektedir. Üniversitelerin varlığı da, 'üniversite kenti' kimliğini bu kente kazandırmıştır. Tarihi ve kültürel açıdan Yunus Emre ve Nasrettin Hoca'nın varlığı da önemli bir kimliktir kuşkusuz.

4.Kentsel siyaset nedir? Kent içinde siyasetin aktörleri kimlerdir?
Hızlı kentleşme ve nüfusun kentlerde yoğunlaşması, demokratikleşme hareketleri, bireyin kentin şekillenmesinde söz sahibi olması süreçleri, kentleri insan yaşamında daha fazla öne çıkarır olmuştur. Yerel düzeyde kente dair karar süreçlerinde bireyin varlığı önemlidir. Bireyin ve onun örgütlendiği sivil toplum örgütleri, mesleki örgütlenmeler, kent için söz sahibi yerlerdir ve bunların bütünü 'kentsel siyaset' dediğimiz şeyin yürümesini sağlar. Bu aktörlerin karar süreçlerindeki etkisi 'kentsel siyasetin' de iyi yürüdüğünü gösterecektir.

5.Bu kentin hangi muhitinde, hangi detayında yaşıyor olmaktan hoşlanıyorsunuz?
Her kentin 'ortak kullanım alanı' diyebileceğimiz mekanları vardır. Örneğin İstanbul'u düşünecek olursak; Taksim, İstiklal Caddesi ve benzeri yerler, hemen hemen tüm İstanbul yaşayanlarının ortak kullanım alanıdır ve insanların belleğinde de önemli bir detaydır. Eskişehir de, örneğin Porsuk kıyısı ile önemli bir detay ve ortak kullanım alanına sahiptir. İçinden nehir geçen kentler zincirinin bir parçası olan Eskişehir, bize kendisine hayat veren bu suyu ile yaşanası bir detay sunmaktadır.