AK Parti'nin 2004 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkan adayı dönemin ESKİ Genel Müdürü Faruk Karaçay'dı.

ÜYE DEĞİLLERDİ
2009 yılında ESOGÜ Öğretim Üyesi Hasan Gönen aday yapıldı. 2014 seçimlerinde ETO Başkanı Harun Karacan AK Parti'nin adayı oldu. Bu üç isim 2001 yılında kurulan AK Parti'nin Eskişehir'deki büyükşehir belediye başkan adayı oldu. Bu üç ismin ortak yanları AK Parti üyesi olmadan aday yapılmalarıdır. Karaçay ve Gönen devlet memuru oldukları için AK Parti Üyesi değildiler. Aday gösterildikten sonra AK Partili oldular. Dönemin ETO Başkanı Harun Karacan 30 Mart 2014 seçimlerinde partiye üye değilken ve aday adaylığı başvurusu olmadan Büyükşehir Adayı yapıldı.

'ADAYINIZA SAHİP ÇIKIN'
23 Kasım 2013 tarihinde deplasmanda Trabzonspor ile karşılaşacak olan Eskişehirspor kafilesinin yanı sıra Eskişehir'den de çok sayıda işadamı ve bürokrat, kaldırılan özel uçakla Trabzon'a gitti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin toplantısı nedeniyle bulunduğu Trabzon'da Novotel'de kalan Eskişehir kafilesi ile karşılaştı. Aralarında Eskişehir'in eski Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş'ında bulunduğu işadamları ve bürokratlarla otel resepsiyonunun önünde ayakta bir süre sohbet eden Başbakan Erdoğan, seçimlerde partilerinin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayına sahip çıkılmasını istedi.

TELEFONLA ÖĞRENDİ
Orhan Soydaş da Başbakan Erdoğan'a 'Adayınız belli değil, henüz açıklamadınız. İyi bir adayınız olursa destek verilir' dedi. Bunun üzerine Erdoğan 'Adayımız Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan'dır. Adayımıza sahip çıkın' dedi. Eskişehir'de bulunan ETO Başkanı Harun Karacan Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını Trabzon'da bulunan Eskişehir kafilesindekilerin kendisini telefonla aramasıyla öğrendi.

BİLET ALMADAN
İKRAMİYE KAZANDILAR
Hem Karacan hem Karaçay hem de Gönen AK Parti'ye üye değilken bir anlamda 'Milli Piyango bileti almadan büyük ikramiyeyi' kazandılar. Peki 2019 seçimlerinde AK Parti'nin potansiyel Büyükşehir adayları kimler? Harun Karacan, Nabi Avcı, Burhan Sakallı, Dündar Ünlü ve Hasan Mandal'ın isimleri geçiyor. Mandal dışındakiler AK Parti Üyesi. 2019 seçimlerinde Karacan, Avcı, Sakallı ve Ünlü'den birisi aday olursa AK Parti'de bir ilk gerçekleşecek. AK Parti Üyesi olan bir kişi ilk defa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak...
--------------------------------------
ORTAOKULDA ÇİRKİN OLAY
Eğitim camiası şu günlerde Şehit Barış Öztürk Ortaokulu'nunda yaşanan kantin işletmecisi ile Beden Eğitimi Öğretmeni arasındaki kavga olayını konuşuyor.

ŞİKAYETÇİ OLDU
Okulun kantin işletmecisi ile Beden Eğitimi Öğretmeni arasında yaşandığı iddia edilen kavga olayını araştırdım. Kantinci, okul öğretmenleri için hazırladığı yemek listesine olaya konu olan Beden Eğitimi Öğretmeninin adını da yazmış. O da 'benim iznim olmadan sen nasıl beni listeye yazdırırsın?' diye tepki göstermiş. İkili arasında sert tartışma yaşanmış. Kantinci öğretmene yumruk atmak isterken yere düşmüş. Sonra ikili arasında büyük bir arbade yaşanmış. Öğretmenler araya girip onları ayırmak istemiş. Sonra Beden Eğitimi Öğretmeni kavganın büyümemesi için okulun bahçesine çıkmış. Bu sırada kantin işletmecisinin onun arkasından gelerek, yüzüne taşlı saldırıda bulunmuş, Bu taşlı saldırıdan dolayı Beden Eğitimi Öğretmeninin gözünün altındaki yanak kısmında çökme ve yarık oluşmuş. Hastanede yarasına dikiş attıran öğretmen, kantinciden şikayetçi oldu.

YÜZLERİNE BAKAMAM
Bir kantinci, işletmeciliğini yaptığı okulun bir öğretmeni ile nasıl böyle bir polemiğe girebiliyor? Bugün öğretmenle bu tartışmayı yapan yarın öğrenciyle de polemiğe girer. Kantin İşletmecisinin bir sıkıntısı varsa okul müdürüyle görüşür. Sorunu onunla çözmeye çalışır. Öğretmenle tartışmaz. Onunla kavga etme cüretini göstermez. Demek ki okul yönetiminde bir zafiyet var ki; bu çirkin olay yaşanmış. Merak ediyorum. Okul Müdürü yaşanan bu çirkin saldırı olayı ile ilgili ne yaptı? Öğretmenini taşla yaralayan işletmecinin sözleşmesini feshetti mi? Okul Müdürü gerekenleri yapmamışsa durum daha da vahim. Ben o okulun Müdürü olsam. Kantin işletmecisi benim öğretmenimi taşla saldırıp, yaralasa. Sonra da hiçbir şey olmamış gibi kantin işletmeye devam ederse; ben okuldaki öğretmenlerin yüzüne bakamam.

ÜZERİ KAPATILMAMALI
Malum bir sendika başkanı iki yıl önce iki öğretmeni okulda kendilerine kazma sapıyla saldıran bir veliyle barıştırmaya çalışmıştı. Hatta o velinin koluna girip saldırıya uğrayan öğretmenlerle birlikte fotoğraf çektirmeye kalkmıştı. Ancak o öğretmenler bu fotoğraf karesine girmeyerek, sendika başkanının yaptığı bu saçmalığa alet olmamıştı. Yarın aynı şahış, kantinci ile saldırı sonrasında yüzüne dikiş atılan öğretmeni barıştırmaya çalışırsa; doğrusu hiç şaşırmam. Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik bu konuyla ilgili gereken soruşturmayı yapmalılar. Bu çirkin olayın üzerinin kapatılmasına izin vermemeliler. Öte yandan bazı okul kantinlerinde ürünlerin öğrencilere fahiş fiyattan satıldığı iddia ediliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tüm kantinleri denetleyerek, krizi fırsata çevirip çocuklarımıza pahalı ürünler satanlara fırsat vermemeli.
-----------------------------------------------
TARİHİ BİZE O SEVDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de kabul ettiği Türkiye'nin en önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, kişisel kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi'ne bağışladı.

YANDI VE KAYBOLDU
Erdoğan da Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olması hedeflenen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi'ne yaptığı bağıştan dolayı Ortaylı'ya teşekkür etti. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Haluk Dursun, Prof. Dr. Ortaylı'nın bakanlık danışmanı olduğunu duyurdu. Twitter'dan açıklama yapan Dursun, 'İlber Ortaylı hepimizin hocasıdır. Kültürel konularda Bakanlık danışmanı olarak bize katkı verecek. Hepimiz Türk kültürünün hizmetindeyiz' dedi. Yaptığı bağış ve Bakan Danışmanı olmasından sonra sırf 'AK Parti düşmanlığı yapmak' adına Ortaylı'ya karşı linç kampanyası başlatıldı. Ortaylı daha önce Galatasaray Üniversitesi'ne de kitap bağışlamıştı. Çıkan yangın sonrası bağışlanan kitaplar büyük zarar görürken, bazılarının da kayıp olduğu belirtildi.

MARAŞ DONDURMACISI
KILIKLILAR MI OLSUN?
Ortaylı kendisine karşı linç kampanyası yürütenlere yanıt verdi. Bağışladığı kitaplar arasında 6 asırlık kitapların dahi bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Neden başka bir yere vereyim? Yurtdışına mı vereyim? Benim öyle hizmetçilerim, yalılarım yok ki saklayabileyim. Ölümümü de bekleyemedim. Türkiye'de kütüphanecilik diye de bir şey yok. Ben yaşarken tüm kitaplarımı vermek istedim. Kütüphaneci dediğimiz derin insanlar değildir. Yüzeysel bilgileri olmalıdır. Mesela yabacı dil bilmelerine gerek yoktur ama kitapların dillerini bilip yönlendirebilmelidir. Bizde böyle kütüphaneciler vardı. Şimdi millet maaşımı alayım diye düşünüyor' dedi. Onu haksız şekilde eleştirenler, Türkiye'nin yetiştirdiği büyük bilim insanı İlber Ortaylı'nın değil de Atatürk düşmanlıkları tescilli 'Maraş dondurmacı kılıklı' sözde tarihçilerin mi Bakan Danışmanı olmasını istiyor?
BALÇIKLA SIVANMAZ
Halil İnalcık'ın öğrencisi olan Ortaylı, yaptığı araştırmalarla ve yazdığı kitaplarla tarihimize hep ışık tuttu. Türk halkı onun sayesinde tarihi sevdi. Entelektüel kişiliği ve dobralığıyla dikkat çeken Ortaylı; ülkemizde, neredeyse bütün kesimlerin saygısını kazandı. Yazdığı kitaplar ve yaptığı araştırmalar ortada. Ortaylı'yı karalamak isteyenler güneşin balçıkla sıvanmayacağını bilmiyor mu? Ortaylı bu kitapları bağışlamak yerine satsaydı danışmanlıktan elde edeceği paranın kat kat fazlasını kazanırdı. Onu takip edenler Ortaylı'nın 'danışman oldum' diye birilerine dalkavukluk yapacak bir kişi olmadığını çok iyi bilir. Kitaplarını bağışladığı için Ortaylı'yı takdir ediyorum. Danışmanlık görevinde başarılar diliyorum...

--------------------------------------------------------------
NOSTALJİ
İLK BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI

Eskişehir 'Büyükşehir' olduktan sonra ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat'ın dün ölümünün 21'nci ölüm yıldönümüydü. Arat ölümünün yıldönümünde dün mezarı başında anıldı. Bugünkü nostalji köşemi 'kentimizde büyük izler bırakan' merhum Arat'a ayırdım.

ÇİLLER'İN YANINDA
Bu tarihi fotoğraf 21 yıl önce çekildi. Tarih: 1 Eylül 1997. Yer: Eskişehir Seyitgazi İlçesi. 28 Şubat süreci sonrasında RP-DYP Koalisyon Hükümeti 30 Haziran 1997'de iktidardan uzaklaştırılıyor. DYP lideri Tansu Çiller 2 ay sonra Spor Salonu açılışını yapmak üzere Seyitgazi'ye geliyor. Eski İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'de Çiller ile birlikte geliyor. Fotoğrafta, Seyitgazi'de 25 yıl Belediye Başkanlığı yapan efsane isim Süleyman Arif Ünal, Genel Başkanına açılacak tesis hakkında bilgi veriyor. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Aydın Arat'ta Genel Başkanının yanında yer alıyor.

ONU EN SON
SEYİTGAZİ'DE GÖRDÜ
Aydın Arat bu etkinlikten 17 gün sonra safra kesesi rahatsızlığı nedeniyle Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Arat, 22 Eylül'de nöroloji servisine alındı. 4 Ekim 1997 tarihinde Tıp Fakültesi Hastanesi'nde saat 15.30'da vefat etti. 55 yaşında yaşamını yitiren Arat'ın Eskişehir'e çok değerli hizmetleri oldu. Çiller için de merhum Arat'ın ayrı bir değeri vardı. Arat vefat etmeden önce Genel Başkanını en son Seyitgazi'de Spor Salonu açılışında gördü. 21'nci ölüm yıldönünümde merhum Arat'ı rahmetle anıyorum. Mekanı cennet olsun. Eskişehir halkı onun kente yaptığı hizmetleri asla unutmayacak.
----------------------------------------
FIKRA
DİKTATÖR SİNEMADA

Şili'nin ünlü diktatörü Pinochet bir gün kılık değiştirip sinemaya gider. Salondaki yerine oturur. Kimse onu tanımamıştır.
Derken ışıklar söner. Film başlar. Filmin bir sahnesinde Pinochet'in görüntüsü gelir perdeye. Sinemadaki bütün seyirciler ayağa kalkıp alkışlamaya ve Pinochet lehinde tezahürata başlar. Durumdan memnun Pinochet yayıldıkça yayılır koltuğa. Keyfi yerinde gururla perdeye bakmaktadır.
Yan koltuktaki adam Pinochet'in kulağına eğilir:
'Arkadaşım salon sivil polisler ve hafiyelerle dolu. Hepsi namussuz diktatörün uşağı. Ayağa kalk ve sen de alkışla. Bu herif için kendini astırmaya değemez.'